Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Giresun'da sel felaketi de ders olmadı... HES ısrarı sürüyor

Karadona Deresi üzerinde yapılamak istenen Çileklitepe Barajı ve Avluca HES projesi için inceleme değerlendirme süreci başlatıldı. 4 etaptan oluşan projede 5 adet HES yapılması planlanıyor.

Giresun’da 11 kişinin hayatını kaybettiği 4 kişinin hâlâ arandığı sel felaketinden ders alınmadı. Hidroelektrik santralların (HES) kuşatması altında olan Giresun’da projeler hız kesmiyor.

Son olarak Espiye’de Karadona Deresi üzerinde İdil İki Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılmak istenen Çileklitepe Barajı ve Avluca HES Projesi için inceleme değerlendirme komisyonu (İDK) süreci başlatıldı.

Birgün'den Gökay Başcan'ın haberine göre; şirket, Çileklitepe Barajı ve Avluca HES Projesi için 2007 yılında ÇED olumlu kararı aldı ancak faaliyete geçirmedi. Şirketin 2018 yılında kurulu gücünü artırmak istemesi üzerine, Devlet Su İşleri projenin revize fizibilete raporlarını onaylandı. DSİ’nin onayını alan şirket, yeni ÇED süreci başlattı. ÇED süreci kapsamında ise 4 Eylül’de İDK süreci başlatıldı.

ÇED dosyasında, maliyeti, 213 milyon 878 bin 900 TL olarak belirlenen projenin işletme süresi 50 yıl olarak belirtildi. 3 yılda tamamlanması planlanan projede yılda 110,405 kilowatt (GWh) enerji üretileceği ifade edildi. İstihdam yaratacağı iddia edilen projede 10 kişinin çalıştırılması planlanıyor.

4 kademeden oluşan projede 5 adet HES yapılması planlanıyor. Proje kapsamında 17.5 kilometre uzunluğunda enerji nakil hattı inşa edilecek.

Projenin yapılacağı alan, Ordu - Trabzon - Rize - Giresun - Gümüşhane - Artvin Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre ‘Orman Alanı’ vasıflarında yer alıyor. Ayrıca ÇED dosyasındaki bilgilere göre proje için ‘asgari’ düzeyde kamulaştırma yapılacak.

Projenin yapılacağı alanının 700 metre uzaklığın da Ericek Köyü, 800 metre mesafede ise Bayrambey köyü bulunuyor. Ancak şirket ÇED dosyasında bu köylerin ‘olumsuz’ etkilenmeyeceğini iddia ediyor.

GİRESUN'DA ÇED HEP OLUMLU

Giresun’da Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin verdiği bilgiye göre 56 HES mevcut. Kentte son beş yılda dokuz HES projesi için ÇED olumlu kararı, üç proje için ÇED gerekli değildir kararı verilirken tek bir proje için ÇED olumsuz kararı verilmediği ortaya çıkmıştı

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER