Genel Kurulda, İYİ Partinin “Gençlerin yaşadığı sorunlar”; HDP’nin “Pamuk üreticilerinin sorunları” ve CHP’nin “Ek ders ücreti karşılığı çalışan usta öğreticilerin sorunlarına” ilişkin verdikleri araştırma önergelerinin bugün ele alınmasına yönelik grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.
GENÇLERİN EKONOMİK DURUMUNU GÜNDEME GETİRDİ
Partisinin grup önerisi üzerine konuşan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Türkiye’deki genç nüfusun 12 milyondan fazla olduğunu belirtti.
Gençlerin ekonomik koşullardan olumsuz etkilendiğini dile getiren Örs, “Gençlerle yeterince konuşulmuyor. Siyasetten uzaklaştırılan ve fikirlerine itibar edilmeyen gençlerimizin yaşam tarzları, ilgi alanları, ceplerindeki telefonlarının modelleri herkesin ağzında. Ama ‘bu gençler ne istiyorlar, ne hissediyorlar?’ sorularına cevap veren yok. Gençler kendilerini özgür hissetmiyor.” diye konuştu.
AKP GENÇLER İÇİN ÇABA HARCIYORUZ DEDİ AMA…
AKP Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel, AKP olarak gençlerin ülkenin geleceğine ilişkin sözlerinin olduğuna hep inandıklarını belirtti. Yüksel, gençlerin geleceğe daha umutla bakmaları için çaba harcadıklarını vurguladı.
ÇİFTÇİLERLE İLGİLİ ÖNERGE
HDP Adana Milletvekilleri Tulay Hatımoğulları Oruç, partisinin grup önerisi üzerine yaptığı konuşmada, iktidarın uyguladığı tarım politikaları nedeniyle pamuk üretiminin adeta yok edildiğini; Türkiye’nin dışarıya bağımlı hale geldiğini söyledi.
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut ise elindeki pamuk paketini göstererek, pamuk üretiminde maliyetlerin arttığını ve üreticilerin zor durumda olduğunu belirtti.
EĞİTİM SORUNU
CHP’nin grup önerisi üzerinde partisi adına söz alan CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Türkiye’de halk eğitim merkezlerinde 90 binin üzerinde uzman ve usta öğreticinin, yetişkinlerin eğitimine yönelik görev aldıklarını belirtti.
Bunların, asgari ücretin altında bir ücretle çalıştıklarını dile getiren Kaya, “Bu parayla geçinmek mümkün değil. Bu nedenle ek ders ücretlerinin arttırılması ve SGK primlerinin tam olarak yatırılması lazım.” diye konuştu.
AKP VE MHP YİNE REDDETTİ
İYİ Parti, CHP ve HDP’nin grup önerileri AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
Grup önerilerinin görüşülmesinin ardından, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerine geçildi.