75 yaşındaki gazeteci Bekir Coşkun, akciğer kanserine yenik düştü.
Uzun zamandır akciğer kanseri nedeniyle tedavisine devam edilen Bekir Coşkun hayatını kaybetti.
3 Ekim'de ''merhaba'' diyerek Twitter'dan şunları yazmıştı:
Kaç gün sonra ilk kez geldim buraya...
herkese merhaba... Yazılarımı paylaşmak dışında yoktum... Arada selamlaşırız Tabi ki her gün yazmak isterim.. Bazen uzaktan bakıyorum, içim sızlıyor. Ama benim çok için zor günler... Bilemezsiniz, hortumlar, ağrı bahtları, şişeler, haplar, sancılar, kimi zaman umut, kimi zaman kahır... Sizlerle zaman zaman dertleşiriz... Okurun her zaman bilme hakkı vardır... Gazetem, arkadaşlarım beni hiç yalnız bırakmadılar... Hep yanımda oldular... Ama tıp dünyası için aynı şeyi söyleyemem... Yazı yazamadığım zamanlar, beni bağışlayın...
Bu birkaç satır bile ilaç gibi.... Şimdilik hoşça kalın...
4 Ekim'de işe şu paylaşımlarda bulunmuştu:
HOCAM HAKLISIN, GENELELLEM OLDU.. Ben Amekrikan hastanesinde kanser tedavisi gördüm... Çok başarılı geçti... Sanırım kanseri yendik...Ama sonraki süreçte, değerli hocaların elinden üniversite olanaklarının alındığını ve tek başlarına çırpındıklarını gördüm... Siyasi iktidarın istediği şeydi bu... Şu an iyi değilim... Doktorlarımıza ve personellerine sadece minnettarım...
Kendi sorunumla buraları işgal etmek istemiyorum... Tüm doktorlarımızı tenzih ederim... Bu konu kapanmıştır... Üç ayaklı yürütecim nerede?...
HAYATI BOYUNCA HAYVAN HAKLARINI SAVUNDU
Usta gazeteci Bekir Çoşkun Sözcü Gazetesi'ndeki köşesine hayatı boyunca sevip değer verdiği, işkenceye, kötü muameleye uğrayan hayvanları taşıdı. Yazdığı son köşe yazısı vasiyeti gibiydi.
İşte Çoşkun'un son köşe yazısı:
Telef...
Bugün Dünya Hayvan Hakları günü.
Daha birkaç gün önce, Karadeniz’deki bir üniversitenin bahçesindeki dişi
köpeğin vajinasından el feneri çıkarttılar…
Kutlu olsun…
★
Bir köyün anız tarlası ya da üniversitenin bahçesi… Bu millet, hayvanları birer can gibi göremedi…
Bizim medya bile ölen hayvanlar için hâlâ “Telef” diyor…
“Kuşlar telef oldu… Atlar telef oldu…”
Onların “can” olduğunu anlamadılar…
★
Lütfen yakınlardaki bir barınağa uğrayın…
★
Barınağın demir kapısı açılıp da birileri içeri girdiğinde, evlerden atılmış köpekler “Beni almaya geldiler” diye sevinç çığlıkları atarlar… Sokağa atılmış canlar “buradayım” der gibi bağırır
Oyuncu küçük köpekler, kendilerini hatırlatmak için, o evlerde öğrendikleri takla atma, el verme gibi numaralarını yapmaya başlarlar.
Hepsinin gözü kapıdan içeri girenlerdedir.
Kimisi, “O gelenler bizimkiler, seninkiler değil…” dercesine yanındaki köpeği pataklar.
Bir sevinç fırtınası eser barınakta.
Kimisi kapatıldığı tel kafesin kapısına kadar koşup koşup döner.
Kendilerini almaya geleni görmek için çırpınırlar, irili ufaklı köpekler, sevinç çığlıkları birbirine karışır…
Ama kimse bir daha dönüp bakmaz…
Gelenler gittiğinde, arkalarından bakıp, hüzünle tellerin arkasındaki köşelerine çekilirler… Bir özlem ve acının kahrı içinde, kuyruklarını dolayıp yüreklerine bastırarak, yeniden beklemeye başlarlar…
“Telef” olana kadar…
★
Kamyonlara doldurulup sucuk fabrikalarına götürülen atlar… Önce ayağı sonra başı kesilen buzağılar… Hayvanat bahçesinde fındık yerine iğneli yemiş atılan flamingolar… Kuğulu Park’tan çalınıp ızgara yapılan kuğular… Çöplüklerde bir parça yiyecek bulmak için çöpleri eşelerken, silah eğitimi için vurulan bebek köpekler…
Ve tüm bunları yapanları suçlu saymayan bir yargı…
Hayvanlar toplu ölürlerse, medyadan sadece duyarsınız:
“Telef” oldular…
★
Kutlu olsun…
Bugün hayvan hakları günü…
★
Eğer diğer canlıları “can” gibi görmezseniz, kendi çocuklarınızın kanı sokaklardan eksik olmaz…
Çünkü asıl “telef” olan insanın vicdanıdır…
BEKİR ÇOŞKUN KİMDİR?
1945’te Şanlıurfa’da memur bir babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Bekir Coşkun, Ankara’da Yüksek Gazetecilik Okulu’ndan mezun oldu.
1974'te mesleğe foto muhabiri olarak başlayan artından emniyet ve parlamento muhabirliği yapan Bekir Coşkun, Günaydın Gazetesi’nde Dokuzuncu Köy adlı köşede yazarlık yaptı.
1987'de Sabah Gazetesi’nde Onuncu Köy başlıklı köşesini yazmaya başladı. 1993’te Hürriyet Gazetesi'nde geçen Coşkun, 2009 yılında Habertürk'e transfer oldu. 2010 yılında Cumhuriyet gazetesiyle anlaşan Coşkun, 14 Mart 2014'te Sözcü'deki ilk yazısını yazdı.
2017 yılı Ekim ayında kanser tedavisi nedeniyle yazılarına ara veren Bekir Coşkun, o tarihten bu yana sağlığı el verdiği sürece Sözcü gazetesinde yazıyordu.
Doğa ve hayvan sevgisiyle tanınan Bekir Coşkun 4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü'nde son kez okurlarıyla buluşmuştu.