p>Flama bayrak, normal bayraklardan farklı olarak daha küçük forma sahip olan bayraklardır. Genellikle ulus olarak işaret, simge ya da işaretleme amacıyla kullanılmaktadır. Boyut ve tasarım olarak normal bayraklardan daha küçüktür. Flama bayrak çeşitleri, genellikle siyasi partilerde, işletmelerde ya da kamu kurumları için üretilip kullanılmaktadır.
Flama bayrakların oldukça geniz bir kullanım alanı bulunmaktadır. Günümüzde bu tür bayrakların kullanılması temsili olarak kullanılmakta olup semboller aracılığı ile aktarılır.
Küçük olduğu için kullanımı genellikle uluslararası, spor faaliyetleri vb. gibi organizasyonlarda flama bayrak tercih edilir. Aynı zamanda çeşitli kurumlarda temsil aracı olarak da kullanılmaktadır. Şekil olarak diğer bayrak türlerinden daha farklı bir forma sahiptir. Bu bayrak kullanımı ülkemizde en çok özel ve kamu kurumlarında kullanılmaktadır.
Kelime anlamı olarak yükseklik anlamına gelen gönder bayrak halk arasında direğe çekilen bayrak olarak bilinmektedir. Gönder bayrağı, direğin üst bölgelerinde en yüksek yere taşıma anlamında kullanılır. Genellikle dış mekanlarda farklı amaç ve işlev doğrultusunda kullanılan gönder bayrak belirli kurum ve kuruluşları, ülkeleri ve törenlerini temsil etmek amacıyla kullanılır.
Kelime anlamı olarak yükseklik anlamına gelen gönder bayrak, genellikle; özel ve kamu kuruluşlarında, okullarda, özel ve vakıf üniversitelerinde, benzin istasyonlarında ve şirketlerin projelerinde kullanılmaktadır.
Tüm bayrakların tasarımı genellikle dijital ortamda yapılır. Bayrağın tasarımı yapıldıktan sonra bayrak kumaşı olarak bilinen alpaka kumaşı üzerine dijital baskı yöntemi ile baskı işlemi yapılır. Bayrağın renginin canlı durması için 200-300 derecelik bir ısıya tabii tutulur. Ardından tasarım ve basımı biten gönder bayrak kurum ve kuruluşlar tarafından istenen ölçülerde kesimi gerçekleştirilir.
Ülkeleri temsil eden simgelerin başında o ülkenin bayrağı gelmektedir. Milletlerin ve ulusların ülkenin bayrağına karşı sergilemiş olduğu bir saygı ve sevgi vardır. Ülkelerinin birliğini ve özgürlüğünü temsil eden bayrak türlerinden biri olan makam bayrağı genellikle kullanıldıkları alanları temsil eden unsur olarak tercih edilmektedir.
Genellikle kurum ve kuruluşlarda makama sahip kişilerin makam bayrağı makamlarında kullanılan bayrak modelidir. Farklı teknikler kullanılarak yapılan makam bayrakları genellikle dikdörtgen şeklinde tasarlanmaktadır. Bu bayrak modelleri, bir devlete ve millete özgü olarak kullanılabilirken aynı zamanda bir teşkilatın sembolü olarak da tasarlanıp kullanılabilmektedirler.
Makam bayrakları, diğer bayraklardan farklı olarak genellikle saten kumaşlardan üretilir. Özenle üretilen bu bayraklar, kişilerin ya da kurumların istekleri doğrultusunda değişebilen belirli ebatlarda ve ölçülerde de tasarlanabilmektedirler. Tasarım olarak üretilen bu bayrakların oldukça fazla ve geniş kullanım alanı bulunmaktadır.
Makam bayraklarının kullanım alanları genellikle kamu ve özel kurumlarda çalışan statü ve makam sahibi bireylerin odaları vb. gibi yerlerdir. Makam bayrakları şık ve özel tasarım olarak üretilir ve direklerin üzerine yerleştirilir. Bu şekilde makam odalarında kullanılır.
Genellikle makam odalarında kullanılan makam bayrağı bu alanların dışında kullanım alanları olarak; banka, müsteşarlık, belediye başkanlığı, emniyet müdürlüğü, mahkemeler, cumhurbaşkanlığı makamı, otel gibi birçok resmi ve özel kuruluşlarda da kullanılabilmektedir.
Her ulusun bayrağı o ulus için son derece değerli ve manevi önemi yüksek nesnelerdir. Bu nedenle bayraklar ulusların manevi değerini sembolleştirir. Bayrakların bir milleti simgelediği için özenli ve kaliteli bir şekilde üretilmesi gerekir. Makam bayrakları direklerinin 3 farklı çeşidi bulunur. Bunlar;