Sevdiklerimizi bir araya toplayan, annelerimizin hünerlerini sergilediği o anlamlı sofraları süsleyen yemekler serüveninde fırında yapılabilecek yemek çeşitlerinden bahsetmeden geçmek olmaz. Fırında yapılabilen et, balık, ve sebze ürünlerinden en kolay ve lezzetli tarifleri sizin için En Güzel Yemek Tarifleri kanalı ile birlikte hazırladık.
FIRINDA KÖFTE PATATES
Sofralarımızı süsleyecek fırında köfte patates tarifi için gerekli malzemeler;
Yarım kg kıyma
3 adet patates
2 adet domates
1.5-2 yemek kaşğı domates salçası
1 adet kuru soğan
1 adet yumurta
2 diş sarımsak
Yarım su bardağı galeta unu yada ufalanmış bayat ekmek içi
Sıvı yaş
Tuz
Karabiber
Pul biber
YAPILIŞI
Fırında köfte patates yemeği için ilk olarak köfte harcından başlayalım. İl olarak soğanları ve sarımsakları ince ince doğrayalım. Bunu yapak için mutfak robotu kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır. Soğan ve sarımsaklar inceldiğinde yumurta ile tekrar mutfak robotunu kullanarak birlikte karıştıralım. Bu işlemden sonra bu karışımı kıyma ile karıştırıp el ile yoğuralım. Bu işlemi biraz yaptıktan sonra bayat ekmek içi ya da galeta unu, tuz ve baharatımızı ilave ederek tekrar iyice karışana kadar yoğuralım. Son olarak bu karışımı 5-10 dakika beklettikten sonra parça parça koparmak suretiyle köfte şeklimizi verelim ve dinlenmeye bırakalım.
Köftelerimiz dinlenirken patateslerimizi elma dilim olarak ister kabukları ile ister soyarak dilimleyelim. Patatesleri isteğe bağlı olarak dilimledikten sonra pul biber, karabiber ve sıvı yağ karışımına bulayabiliriz. Bu arada dinlenen köfteler ile birlikte tavada daha önceden kızdırılmış yağda köfte ve patatesler pişirelim. Bu işlemde özellikle patatesleri fazla pişirmemeye özen göstermeliyiz.
Sıra geldi en son işlem olan köfte ve patateslerimizi fırın kabına alma işlemine. Fırın kabımıza yağlı kağıdı serelim. Daha sonra az pişmiş olan köfte ve patateslerimizi fırın kabına yerleştirelim. Aralara domates ve biber serpiştirebiliriz. Daha sonra bu dizilişin üzerine salçalı sıcak su gezdirelim. Salçalı suyun fırın kabındaki malzemenin üzerine çıkmayacak şekilde eklenmesine özen gösterelim.
Fırınımızı her yemekte nasıl ısıtıyorsanız o derecede ısıttıktan sonra fırın kabını fırına yerleştirelim. 25 dakika kadar pişirelim. Yemeğin olup olmadığını domateslerin pişmesine göre anlayabilirsiniz.
PÜF NOKTALARI
Özellikle fırında köfte patates yaparken kıymanın soğan, baharat, bayat ekmek ve baharatlar ile iyice karışmasına dikkat etmek gerekir. Bunun içinde kıymanın iyice bu karışımla yoğurulması gerekir. Soğan köftenin olmazsa olmasıdır. Soğan ile iyi yoğrulmuş köfte çok lezzetli olur. Bunun nedeni soğanın yoğurulurken ve pişerken suyunu salmasıdır. Ayrıca bayat ekmek de köftenin yumuşak ve bir arada olmasını sağlaması açısından önemlidir. Bir başka önemli unsurlardan bir tanesi de köfte harcının yoğurulduktan sonra 15 dakika dinlemesidir.
Fırında köfte patatesi pişirirken yanında mutlaka biber ve domates ile pişirin. Ayrıca pirinç pilavı ile bu güzel yemeği sunabilirsiniz. Damak zevkine uygun mevsim salatası, salatalık turşusu ya da yoğurt ile menüyü zenginleştirebilirsiniz. Afiyet olsun.
Yukarıdaki tarifin yanına tatlı olarak tavsiyemiz ise bir ıslak kektir. Nefis sosu ile çok güzel bir tat bırakan ıslak kek yapımı da diğer ıslak keklere göre biraz kolaydır. Dilerseniz videosuna da göz atabilirsiniz.
ISLAK KEK NASIL YAPILI
FIRINDA SEBZELİ BALIK
Zengin yemek kültürümüzde önemli yeri olan balığın fırında sebzeler ile daha da tatlandığı bir tarifi sizlerle paylaşacağız.
Fırında sebzeli balık tarifi için gerekli malzemeler;
1 adet 600 gr çupra balığı
2 adet orta boy patates
2 adet orta boy soğan
250 gr bezelye
Tuz
Karabiber
1/2 çay bardağı sıvı yağ ya da zeytin yağ
Yemeğimiz ilk olarak malzemeleri hazırlayarak başlayalım. İlk olarak bezelyelerimizi 30-40 dakika kadar haşlayalım. Bezelyeler haşlanırken diğer malzemelerimizi hazırlayabiliriz. İki adet patatesin birini kabuklarını soymadan elma dilim olarak keselim. Diğer patatesin kabuğunu soyup halka şeklinde doğrayalım. Domateslerimizi kabuğunu soymadan halka şeklinde doğrayalım. Soğanları yine halka şeklinde doğrayalım. Balığımızı temizledikten sonra fileto şeklinde ikiye ayıralım. Şimdi sıra malzemelerimizi fırın tepsisine dizmeye başlayabiliriz. Fırın tepsisine yağlı kağıdı yayalım. Tepsiye yerleştirilen yağlı kağıdın üzerine ortalayarak ikiye ayrılan balığımızı yerleştirelim. Etrafına önceden hazırlanan patates, domates ve soğanlarımızı yerleştirelim. Bu arada haşlanan bezelyelerimizi de bu dizilimin üzerine serpiştirelim. Daha sonra tercihe bağlı olarak sıvı yada zeytin yağını tüm malzememize yayacak şekilde fırın tepsisi üzerinde gezdirelim. İsteğe bağlı tuz ve karabiberimizi de ekledikten sonra daha önceden 180-200 derece sıcaklığa ayarlanmış fırınımızda 30-35 dakika kadar pişirelim.
PÜF NOKTALARI
Bu zaman zarfında domatesler suyunu salmış olmasını iyi gözlemlemelisiniz. Balığın fileto olması iyi pişmesine ve sebze karışımının suyu ile daha da lezzetli olmasına sebep olacaktır. Fırında sebzeli balığınız hazır. Afiyet olsun.
FIRINDA TAVUK BUT
Fırında tavuk but için malzemeler;
l 0ki adet tavuk budu
l 2 adet soan (1 adedi rendelenmi_ olacak)
l 2 di_ sar1msak
l 1 yemek ka_11 domates salças1
l 1 yemek ka_11 yourt
l 1 adet k1rm1z1 kapya biber
Baharatlar için; hepsi
l Tuz( 1 çay kaşığı )
l Karabiber( 1 çay kaşığı )
l Kekik( 1 çay kaşığı )
l Kimyon( 1 çay kaşığı )
l Pul biber( 1 çay kaşığı )
FIRINDA TAVUK BUT YAPILIŞI
Fırınca tavuk but yemeğine başlamadan önce tavuk butları marine etmemiz gerekir. Marinasyon için öncelikle bir adet soğanı ve 2 diş sarımsağı rendeleyelim. Daha sonra derin bir kap içine 1 yemek kaşığı domates salçasını, rendelenen sarımsak ve domatesi, hepsi 1 çay kaşığı olacak şekilde tuz, karabiber, pul biber, kimyon ve kekiği ekleyelim. Son olarak 1 yemek kaşığı yoğurdu da ekleyim iyice karıştıralım. Marine hazır.
Tavukları fırına vereceğimiz kaba tavukları yerleştirin ve üzerlerine çizik atın. Sonra hazırladığımız marinasyonu tavuk butlarının üzerine sürün. Tavukların marinasyon malzemesi ile kaplandığına emin olun. 1 adet soğanı yarım halka şeklinde doğrayıp tavukların etrafına koyalım. Kapya biberimizi de yine halka şeklinde kesip yine tavukların etrafına yerleştirelim. Bundan sonraki aşamada önceden 200 derece ısıtılmış fırına verelim. Tavukların üstü kızarana ve içi yumuşak bir kıvam alana kadar pişirelim. Yemeğimiz hazır. Afiyet olsun.
PÜF NOKTALARI
Fırında tavuk budu yemeğinin en önemli püf noktası butların önceden marine edilip dinlendirilmesinden geçer. Eğer tavuk eti 1 gün bu şekilde dinlenirse çok lezzetli ve çıtır bir kıvam alacaktır. Tuz miktarını ise dengede tutmakta fayda vardır. Çünkü, yemeğe koyulan salçada tuz olduğunu göz önünde bulundurmalıyız.