Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Filyasyon ekibinin bir günü

Pandemi sürecinde hayatımıza giren 12 bin filyasyon ekibi çalışma yürütüyor. İstanbul’un Sancaktepe ilçesinde de 60 ekip bu çalışmayı yürütürken, filyasyon ekibinin koronavirüs testleri pozitif çıkan bir aile ile yaptığı görüşmeyi ANKA ekibi de takip etti. Bu kişilerin temas ettiği kişilerin de kimlik bilgilerini alan filyasyon ekibindeki doktor ve hemşirenin, kendi anne babalarıyla çocuklarıyla görüşemediklerini söylemeleri dikkat çekti.

ANKA'dan Edda Sönmez'in haberine göre, Türkiye'de koronavirüs ile mücadelede temaslı veya testi pozitif çıkan hastaları takip eden filyasyon ekiplerinin çalışması yoğun biçimde sürüyor. İstanbul'da filyasyon ekipleri, sabah saat 08.00’da mesaiye başlayıp akşam 20.00’a kadar, kendilerine bildirilen listeler üzerinden kapı kapı gezerek testi pozitif çıkan hastalar ile onların temaslılarını bulup, izole edilmelerini sağlayarak salgının yayılmasının önüne geçiyor.

Ülke genelinde ise sayıları 12 bine ulaşan filyasyon ekipleri çalışma yürütürken İstanbul Sancaktepe İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde de 60 filyasyon ekibi gece gündüz demeden çalışıyor.

ANKA Haber Ajansı İstanbul'da filyasyon ekiplerinin gündüz mesaisini takip ederek çalışmalarını görüntüledi. Sancaktepe İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesinde gündüz mesaisinde çalışan filyasyon ekipleri, koordinasyon merkezi tarafından testi pozitif çıktığı bildirilen hastanın adresine sabah saat 08.00 sıralarında hareket etti. Adrese ulaşan ekipler, bina girişi ve merdivenleri de dezenfekte ederek, hastanın yaşadığı daireye ulaştı. Kapı önünde aile bireyleriyle görüşüp varsa hastalık şikayetlerini belirtilerini, temas ettiği kimse varsa onların kimlik bilgilerini not aldı.

İSİMLER HSS VE FİTAS’TAN DÜŞÜYOR

Sancaktepe İlçe Sağlık Müdürlüğü Filyasyon Ekibi görevlisi Pratisyen Hekim Abdurrahman Nacar, kendilerinin 6 aydır bu ekipte çalıştığını belirterek, çalışmaları hakkında şu bilgiyi verdi:

"Bu dönem zarfında filyasyon için PCR yani numune sonucu pozitif hastalarımız günlük olarak HSS sistemimize ve FİTAS (filyasyon ve izolasyon takip sistemi) sistemimizde yazıyor. Bu kişilerin evlerine gidip birebir yüz yüze filyasyonunu sağlıyoruz. İlaçların teslimatını ve temasta bulunduğu kişileri belirliyoruz. Şikâyet semptomları varsa anında numune alıp, erken safhada COVİD pozitif temaslarının saptanmasını sağlıyoruz.

'BİR EKİP GÜNDE 12 HASTAYA GİDİYOR'

Günlük hasta sayımız rutin bir şekilde sabit değil, değişkenlik sağlıyor. Ortalama 10 hastayla 12 hasta arasında gidiyor bir ekip. Ayrıca sadece pozitif hastalar değil, sonradan semptom gelişen, numunesi pozitif olan temaslıların numune sonrası pozitif olan kişilerin, yakın temaslıların semptomları olduğu zaman onların numune alınmasını da sağlıyoruz.

Kıyafetlerimiz tek kullanımlık. Eldiven, maske, dezenfektanlarımız her şeye katiyen uymak zorundayız. Siperliğimiz, gözlüğümüz, N95, NF2 maskelerimizi kullanıyoruz her hastaya girip, çıktığımız zaman üzerimizdeki kıyafetleri değiştiriyoruz. Teması mümkün olduğunca en aza indirmeyi çalışıyoruz. Vaka sayısı korunmanın tek yolu izolasyonu sağlamak hem iş yerinde olsun hem evde olsun mümkün olduğunca izole bir şekilde kalmamız lazım veya gerekmedikçe dışarı çıkmamamız lazım. Maske kullanımı çok önemli bu dönem zarfında. COVİD-19 enfeksiyonu damlacık yoluyla bulaşan bir enfeksiyon. Ondan dolayı ağız ve burnumuzu maskeyle kesinlikle kapatmamız lazım.

'UZUN ZAMANDIR ANNEMLE GÖRÜŞEMİYORUM'

Sabah 8 buçukta başlayıp, akşam 8’e kadar çalışıyoruz. Bu dönem zarfında dediğim gibi Covid hastalarına hizmet vermeye devam ediyoruz. Maalesef ailemizle görüşemiyoruz, uzun zamandır da annemle görüşmüyorum. Bulaşma riski çok fazla, biz sağlık çalışanları açısından risk daha da artıyor. Sürekli pozitif hastanın evine gidiyoruz. Onlarla yakın temas olmasa da yakınında uzun süre kalmak durumundayız, filyasyon yapıyoruz. Hatta bazen yeri geliyor semptom olan temaslardan numune alıyoruz. O süre zarfında bulaşma ihtimali artıyor ondan kaynaklı yakınlarımızla görüşemiyoruz. Maske ve hijyen kurallarına dikkat edelim."

"SAĞLIK ÇALIŞANLARINI DÜŞÜNMEK GEREKİYOR, YÜKÜMÜZ AĞIRLAŞTI "

Sancaktepe İlçe Sağlık Müdürlüğü Filyasyon Ekibi Hemşiresi Zehra Kapucu ise yaklaşık 6 yıldır Sancaktepe’de Bulaşıcı Hastalıklar ve Aşı Birimi’nde çalıştığın söyledi. COVİD mücadelesinde aktif olarak görev aldıklarını anlatan kapucu şöyle konuştu:

“Çok zorunlu, zaruri durumlar olmadığı sürece bu şekilde çalışıyoruz biz de yardımcı ekip elemanlar olarak. Doktor Bey'in de söylediği gibi hava ve damlacık yoluyla bulaşan bir hastalık olduğu için maske gerçekten burada çok önemli bir yer teşkil ediyor. O yüzden vatandaşlara buradan maske, hijyen ve sosyal mesafeyi öneriyorum. Çünkü gerçekten bunu birlikte yenebiliriz bu kurallara dikkat edersek yapabiliriz. Bizim kültürümüz için biraz ters gelebilir, ama bunu yaparsak birlikte başaracağımıza inanıyorum. İnşallah bu şekilde kurtulabiliriz. Yani maske, mesafe, hijyen kurallarına dikkat edeceğiz tabii ki burada sağlık çalışanlarımızı da düşünmek gerekiyor. Siz de gördünüz az önce yani bir eve gidiyoruz. Burada hazırlıklar yapıyoruz. Tek, tek kişilerle, temaslılarla, hastalarımızla ilgileniyoruz. Ve giderek yükümüz ağırlaşmaya başlıyor. O yüzden lütfen herkes kurallara dikkat etsin diyorum. Hem bizler için hem milletimiz, vatanımız için.

'ÇOCUĞUMU ÖPMÜYORUM'

Yani tabii ki kendi çekirdek aileme ziyaretlerde bulunuyorum. Ama anne, baba tabii ki yaşları olduğu için onlar daha risk grubu teşkil ettikleri için onlarla görüşmüyoruz açıkçası. Çocuğumla mecburen çok küçük olduğu için aynı evde kalmak durumundayım. Sadece bu süreçte dikkat ediyoruz. Sosyal mesafeye de dikkat ediyoruz diyebilirim. Çoğu zaman öpmüyorum, yani aynı evde bulunduğum halde. Birazcık daha onun babasıyla vakit geçirmesini sağlıyorum, çok benimle haşır neşir olmaması için. Onun dışında yapacak bir şey yok. Gerçekten bunu maske, mesafe ve hijyenle yeneceğiz. Ve bunu yaptığınızda bunun vaka sayılarının da azaldığını görebiliyorsunuz, kişiler bunlara dikkat ettiğinde hasta sayılarında da düşüşler yaşandığını görüyorsunuz. Aslında sadece düşüşler değil viral enfeksiyon yani viral yük açısından da hafifletici olduğunu görebiliyorsunuz çok daha hafif geçirebiliyorsunuz. Geçirmiş olsanız da yakalanmış olsanız da çok hafif atlatabiliyorsunuz.”

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER