Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Faruk Bildirici'nin RTÜK üyeliği düşürüldü

RTÜK tarihinde ilk kez gerçekleşti. CHP kontenjanından üst kurul üyesi olan Faruk Bildirici'nin üyeliği düşürüldü. Karar 2'ye karşı 6 oyla alındı. Karar tepki gösteren Bildirici, "Meclis’in seçtiği üyeyi RTÜK’teki beş-altı kişi el kaldırıp kuruldan atamamalı. Bu karara karşı da yine hukuk yoluna gideceğim. Umarım bu demokrasi darbesi yargıdan döner" dedi.

CHP kontenjanından RTÜK Üst Kurulu üyeliğine seçilen Faruk Bildirici’nin üyeliği 25 yıllık kurum tarihinde bir ilk yaşanarak sonlandırıldı.

RTÜK Üst Kurulu, AKP kontenjanından seçilen başkan Ebubekir Şahin’in talimatıyla toplanarak Faruk Bildirici’nin üyeliğinin düşürülmesi konusunu görüştü. AKP kontenjanında Üst Kurul’a seçilen üyeler, Bildirici’nin TBMM çatısı altında CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile yaptığı basın açıklamasını gerekçe göstererek, “Tarafsızlığı zedelendiği için üyeliği düşürülmeli” görüşünü dile getirdi.

Kural gereği Bildirici’nin yer almadığı toplantıda savunmayı CHP kontenjanından seçilen diğer Üst Kurul üyesi İlhan Taşçı yaptı. Taşçı savunmasında, TBMM’nin üzerinde hiçbir gücün bulunmadığını, milletvekillerinin oyları ile seçilen Bildirici’nin RTÜK’te yapılan bir oylama ile sonlandırılamayacağı görüşünü dile getirdi.

Taşçı’nın savunmasının ardından yapılan oylamada 6'ya karşı 2 oyla Bildirici'nin Üst Kurul üyeliği son buldu.

FARUK BİLDİRİCİ'DEN İLK AÇIKLAMA

HUKUKSUZLUK GALİP GELDİ ÜYELİĞİMİ DÜŞÜRME KARARI VERDİLER

İlk günden söylemiştim. RTÜK’te olup bitenleri bilmek bu ülkede yaşayan herkesin hakkı. RTÜK’ün şeffaf olması gerekli.
Bu düşünceden hareketle RTÜK üyesi olarak yaklaşık 3.5 aydır kurulun şeffaflaşması ve siyasi iktidarın arka bahçesi olmaktan kurtulması için mücadele ettim. Müzakerelerle ilgili gizlilik kuralına özen gösterdim ama kararlarla ilgili düşüncelerimi, karşı oylarımı, itiraz gerekçelerimi topluma açıklamaktan geri durmadım.
Üst kurul yönetimi bundan rahatsız oldu. Zira RTÜK, başkanlık sistemiyle yönetiliyor; Başkan, Üst Kurul’a danışmaya bile gerek duymadan birçok konuyu keyfine göre belirliyor. RTÜK’ün ne özerkliği var artık ne de bağımsızlığı.
RTÜK’te muhalif üyelerden istenen, eleştirilerini dışarı aktarmamaları, her şeyi içerde tutmaları. Ben böyle bir muhalif olmayınca da RTÜK içinde hareketim, ilgililerden en basit bir konuda bile bilgi almam ilk günden itibaren sınırlandı. Buna rağmen yılmadan çabalarımı sürdürdüm.
Dönüm noktası, Ebubekir Şahin’in RTÜK’ün yanı sıra Basın İlan Kurumu ve Türksat’ın da yönetiminde olduğunu tespit etmemdi. Önce aldırmadılar, sonra da gündeme almayı reddederek bu hukuksuzluğun üzerini kapatmaya çalıştılar. Ben Şahin’in çekilmiş sayılması gerektiğini, müstafi duruma düştüğünü ve yönettiği toplantılardaki kararların kanunsuz olduğunu savundum, kararlara muhalefet şerhleri düştüm. Onunla da kalmayıp İdare Mahkemesi’nde dava açtım.
Şahin, hukuk mücadeleme dayanamadı ve benden kurtulmak için maalesef kuruldaki sayısal çoğunluğa dayanarak üyeliğimi düşürme yolunu seçti. Kendi hukuksuzluğunun üzerini örtmek için yine hukuk dışı bir yöntem uyguladı. Hiçbir somut gerekçe, hiçbir somut suçlama olmadan üyeliğimin düşürülmesi beni mücadelemden alıkoyamaz.
Ama üyeliğimin düşürülmesiyle, 25 yıllık RTÜK tarihinde bir ilk ve demokrasi açısından tehlikeli bir yol açıldı. Eleştirilerime tahammül edemeyenler benden sonra da beğenmedikleri, susturmak istedikleri üyeyi istedikleri zaman kuruldan atabilir. Artık beş-altı kişilik çoğunluğu elde eden taraf, diğerlerini kurulda barındırmayabilir. Meclis’in seçtiği üyeyi RTÜK’teki beş-altı kişi el kaldırıp kuruldan atamamalı.
Bu karara karşı da yine hukuk yoluna gideceğim. Umarım bu demokrasi darbesi yargıdan döner.

RTÜK ÇIKIŞI AÇIKLAMA

Bildirici RTÜK çıkışı yaptığı açıklamada, "Ben 40 yıllık gazeteciyim, bugüne kadar yanlış gördüğüm her şeye itiraz ettim. Muhalefetin nasıl yapılacağını onlara mı sorsaydım? Hukuksuzluklara göz mü yumsaydım? Başkanın orada hukuksuz olarak oturduğunu söylemem en büyük suçum. Orada hukuksuz olarak oturan şahıs duruyor ben atılıyorum" dedi.

'MİLLETVEKİLLERİNİN İRADESİNİ, MECLİSİN TERCİHİNİ HİÇE SAYMAKTIR'

RTÜK'ün bir diğer CHP kontejanından seçilen üyesi İlhan Taşcı Twitter hesabından şu açıklamaları yaptı:

RTÜK Üst Kurulu toplantısı şimdi bitti. Sayın Faruk Bildirici'nin üyeliği 2’ye karşı 6 üyenin oyuyla düşürüldü. Bu karar demokrasiye ağır darbe, muhalefete yönelik de tahammülsüzlüğün kanıtıdır. Verilen karar hukuken yok hükmündedir. Bunun hukuki ve siyasi sonuçları olacaktır.

TBMM Genel Kurulunda tüm üyelerin oylarıyla seçilen bir üye, Üst Kurulda 6 üyenin el kaldırmasıyla düşürülüyorsa RTÜK kendisini TBMM’nin ve Milli İradenin üzerinde görüyor demektir. Verilen karar, oy veren milletvekillerinin iradesini, Meclisin tercihini hiçe saymaktır.

RTÜK’teki mücadelemiz dün olduğu gibi yarın da aynı inanç ve kararlılıkla sürecektir. Bizlerin buradaki varlık nedeni, bizleri seçen iradeye yakışır biçimde demokrasiyi, düşünce özgürlüğünü ve insan haklarını sonuna kadar en gür sesle savunmaktır. Savunamaya da devam edeceğiz...

'TEK ADAM DÜZENİ BÖYLEDİR'

CHP Genel Başkanı Tuncay Özkan, "Tek adam düzeni böyledir. Faruk Bildirici’nin RTÜK üyeliğinin düşürülmesi oylandı ve düşürüldü. Sarayın düzeninde kanunsuzluğu bulan kovulur kanunsuzlar başkan olur. Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Bu bilinsin" ifadelerini kullandı.

'BU MİSİLLEMEDİR'

CHP Grup Başkanvekili karara, "Faruk Bildirici'nin suçu, RTÜK Başkanı'nın kanuna aykırı olarak RTÜK ile ilişkili TÜRKSAT ve BTK'da yönetim kurulu üyeliği yaparak 3 maaş aldığını deşifre etmesi ve üyeliğinin düşmesini talep etmesidir. Bu, misillemedir. Faruk Bildirici'nin hakkını aramaya devam edeceğiz" diyerek tepki gösterdi.

'FONKSİYON GASBI'

Avukat Celal Ülgen, "CHP Kontenjanından RTÜK Üyesi seçilen Faruk Bildirici’nin üyeliği yasa dişi bir biçimde düşürülerek bir garebete daha imza atıldı. Kontenjandan ama TBMM üyelerinin oyları ile seçilen RTÜK üyesinin düşürülmesi bir fonksiyon gaspıdır" ifadelerini kullandı.

Eski RTÜK üyesi Kahramanmaraş CHP Milletvekili Ali Öztunç Twitter hesabından şu paylaşımlarda bulundu:

1- RTÜK uyesi Faruk Bildirici'nin üyeliği AKP ve MHP ittifakı ile düşürülmüş. Asıl üyeliği düşmesi gereken başkanlık koltuğunda oturan Ebubekir Şahin'dir. Çünkü kanuna aykırı olarak uc yerden maas almaktadır.

2- RTÜK üyeleri ilgili kuruluşlarda gorev alamazlar. RTÜK başkanı Ebubekir Şahin ayni zamanda TURKSAT yönetim kurulu üyesidir. Bu yasaktır ve RTÜK üyeliğini sürdüremez. RTÜK'un mu hakkını savunacaktır yoksa TUKRSAT'ın mı?

3- Çalışanların kendisine küçük reis demesini isteyen Şahin, RTÜK'u babasının çiftliği gibi kullanmaktadır. RTÜK binasi yeterli olmasına ragmen aylık 120 bin TL'ye yeni ek bina kiralamıştır. Bu bina kimindir? Neden boyle yuksek bir kira bedeli veriliyor?

Faruk Bildirici karar verilmeden önce Twitter hesabında şu açıklamayı yapmıştı:

RTÜK’TE MUHALEFETE VE DEMOKRASİYE DARBE

Başkanın hukuksuz olarak üç yerde birden görev almasına karşı çıktığım, yanlışları eleştirdiğim ve kamuoyuna duyurduğum için RTÜK üyeliğimin düşürülmesi teklif edildi.

RTÜK’ÜN 25 YILLIK TARİHİNDE İLK

Üst Kurul toplantısında şu anda Başkan Şahin’in üyeliğimin düşürülmesi önerisinin gündeme alınması görüşülüyor. Yasa gereği ben salondan çıkarıldığım için beni CHP kontenjanından seçilen İlhan Taşçı savunuyor.

TEHLİKELİ BİR YOL AÇILIYOR

Üyeliğimin düşürülmesi mücadelemi etkilemez ancak anti demokratik bir yol açılmış olur. Beş oyu bulan taraf susturmak istediği muhalif üyeyi kuruldan atabilir. RTÜK’te muhalefete izin vermeyen, siyasi iktidarın uzantısı ve tek sesli bir dönem başlar.

İşte Faruk Bildirici'ye yapılan suçlamalar:

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER