Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

EYT'liler ilk maaşlarını zamlı alabilir

Maaş hesaplama ekranına bakıp hayal kırıklığına uğrayan EYT'lilerin gözü, şubat sonunda açıklanacak 2022 yılı gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verilerinde.

EYT'liler maaş hesaplama ekranında alacakları maaşları hesaplamış ve hayal kırıklığına uğramıştı. Mevcut emeklilere olduğu gibi yüzde 30 zam bekleyen EYT'liler hayal kırıklığına uğradı. EYT'liler, kendi maaşlarına yaklaşık yüzde 18 zam yapıldığını gördü.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın yazısına göre EYT’lilerin emekli aylığı şu an sadece 2022 yılı enflasyonu dikkate alınarak hesaplandı. 28 Şubat’ta 2022 yılı gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verileri açıklanacak. Orta Vadeli Program’da GSYH’nın yüzde 5 oranında artacağı tahmin edildi. GSYH artışı tahminler doğrultusunda çıkarsa EYT’lilerin şu an maaş robotunda gördüğü emekli aylıklarına yüzde 1.5 puanlık ilave yapılacak.

EYT’lilerin ilk aylığı muhtemelen nisan ayında alması bekleniyor. Bu durumda ilk maaşları ilave yüzde 1. ilave zam yansıtılmış olarak bağlanacak.

Yüzde 30'un altında kalmıştı

EYT'lilere yapılacak zam yüzde 30'un altında kalmıştı. Sosyal güvenlik uzmanlarına göre, 2022 enflasyonunun düşük açıklanması, emekli aylıkları hesaplanırken dikkate alınan kat sayının düşmesine, bu da EYT’lilerin hissettiği zam oranının yüzde 17-18’de kalmasına yol açmıştı.

Maaş hesabı yapılırken katsayı, aylık bağlama oranı, gösterge rakamı gibi formüller kullanılıyor. Emekli aylıkları hesaplanırken dikkate alınan katsayı ise tüketici enflasyonu oranı ile ülkenin büyüme rakamlarının eklendiği bir formül üzerinden hesaplanıyor.

Türkiye 2022’yi yüzde 64,27 enflasyonla kapattı. Ancak Merkez Bankası’nın (TCMB) 2022 yıl sonu enflasyon hedefi ise yüzde 66,80 idi. Açıklanan 2022 enflasyonu sonrası katsayı da düşünce bu durum EYT’lilerin alacağı zam oranını etkilemiş oldu. Eğer emekli zamları yüzde 30’a çıkarılmasaydı, EYT’lilerin yaşadığı kayıp daha fazla olacaktı.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER