Ülkemizde şiddet mağdurlarının cinsiyeti konusunda yapılan araştırmalar bu noktada kadına şiddetin erkeğe şiddete göre çok daha ileri boyutta olduğunu göstermektedir. Evlilikte kadına şiddetin sebepleri şunlardır şeklinde her ne kadar araştırmalar olsa da çıkan sonuçların hiçbiri şiddeti meşrulaştıracak veya şiddetin mazur görülmesini sağlayacak sebepler şeklinde düşünülmemelidir.
Evlilik birliği içinde kadın şiddet mağduru olduğunda çeşitli sebeplerden ötürü şiddete ses çıkarmayabilmektedir. Bu noktada bir boşanma avukatı desteği almak hem boşanma davası sırasında kadın eş lehine koruyucu tedbirler alınmasını sağlayacak hem de boşanma davası sonrası kadının yaşantısına kaldığı yerden devam edebilmesini sağlayacak ortamı hazırlamaya yardımcı olabilecektir.
Evlilikte Şiddetin Çeşitleri
Konuya ilişkin 6284 Sayılı Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un 2. maddesinde ev içi şiddet şu şekilde tanımlanmaktadır: “Ev içi şiddet: Şiddet mağduru ve şiddet uygulayanla aynı haneyi paylaşmasa da aile veya hanede ya da aile mensubu sayılan diğer kişiler arasında meydana gelen her türlü fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddeti ifade eder.”
Kanun metninden de anlaşılacağı üzere şiddetin çeşitleri şunlardır:
Evlilik birliği içerisinde şiddetin türü boşanma davası ile beraber ceza hukuku bakımından da önem taşımaktadır. Zira kadının hangi şiddete maruz kaldığına yönelik olarak erkeğin sorumlu tutulacağı suç tipi ve doğal olarak alacağı ceza miktarı değişiklik gösterecektir. Şiddet türlerini genel hatlarıyla açıklayacak olursak:
Psikolojik Şiddet
Evlilikte psikolojik şiddet evlilik birliğini temelinden sarsan dolayısıyla da tarafların boşanmaya karar vermelerine sebep olan durumlardan biridir. Hangi hareketlerin psikolojik şiddet kavramına girdiğinin tespiti tam olarak sayılamamakla beraber örnekler verilmesi mümkündür. Şöyle ki:
Ekonomik Şiddet
Kadının ekonomik hayattaki varlığı henüz istenen seviyelere ulaşamamış ve bu da hala aile içinde kadının ekonomik şiddete maruz kalmaya devam etmesinin sebeplerinden birini oluşturmuştur. Evlilik birliği içerisinde ekonomik şiddet teşkil edecek hareketler şunlardır:
Fiziksel Şiddet
Fiziksel şiddet günümüz toplumunda eşler arasında en çok uygulanan şiddet türüdür. Fiziksel şiddet eşlerin birbirini yaralaması şeklinde ortaya çıkabilmekle beraber maalesef bu şiddet bazı zamanlarda eşlerden birinin ölümüyle de sonuçlanmaktadır. . Zira fiziksel şiddet boşanmada kurulu davranışlardan olmakla beraber aynı zamanda TCK kapsamında da suç olarak sayılmaktadır. Üstelik fiziksel şiddet mağdurunun eş olması halinde uygulanacak cezalar da arttırılmaktadır. Örneğin TCK 86. maddesinde sayılan suçun (kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.) eşe karşı işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında arttırılmaktadır.
Cinsel Şiddet
Cinsel şiddet evlilik birliği içerisinde zorla cinsel ilişkiye girmek, olağandışı yollarda ilişki talep etmek, kürtaj yapmaya zorlamak şeklinde ortaya çıkabilmektedir.
Evlilik içinde şiddet gören kadın hiç vakit kaybetmeden durumu yetkili mercilere bildirmelidir. Zira bu şiddetin bir sınırı yoktur ve maalesef şiddet ilerde kadının öldürülmesiyle de sonuçlanabilmektedir. İşte yetkili mercilere başvuru kadın lehine koruyucu tedbirler alınmasını sağlayacak ve kadının şiddet mağduru olmasının önüne geçilmiş olacaktır.
Evlilik içinde şiddetin gören kadın boşanmak istese de bazen boşanma davası nasıl açılır? Noktasında tereddütlere kapılabilmektedir. Boşanma avukatı desteği almak kadının boşanma davası sürecinde en iyi şekilde temsil edilebilmesi için çok mühimdir. Boşanma avukatı ücreti ise her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenmektedir. Bu kapsamda 2022 yılı için ücretin alt sınırı 9.200 TL olarak belirlenmiştir.