Eskişehir Valiliği’nin dün aldığı ve ‘sebebi anlaşılamayan’ açık hava etkinliklerinin yasaklanması kararının ardından kentte düzenlenecek Anadolu Fest’in de yasak kapsamında olduğu ortaya çıktı.
Eskişehir'de valilik, ‘uygun görülenler hariç’ olmak üzere açık alanlarda yapılması düşünülen her türlü yürüyüş, oturma eylemi, stant, çadır kurma, afiş ve pankart asma, konser, şenlik ve festival gibi etkinliklerin 15 gün süreyle yasaklandığını açıklamıştı. Buna göre, açık alanlarda planlanan her türlü etkinlik 24 Mayıs’a kadar yasaklandı.
'ANADOLU FEST' DE YASAK KAPSAMINDA
Yasaklama kararıyla birlikte Eskişehir'de pandeminin başlangıcından bu yana düzenlenecek ilk büyük festival olması planlanan Anadolu Fest'in de yapılamayacağı bildirildi.
12-13-14-15 Mayıs’ta düzenlenmesi planlanan festivalin resmi Twitter hesabı üzerinden yayımlanan açıklamada, gerekli mecralara başvurulmasına rağmen herhangi bir ret yazısı tebliğ edilmediği söylendi. Valilik kararıyla birlikte polislerin kurulan sahneye müdahale ettiği yazılan açıklamada “Bu hukuksuz davranışı, binlerce insanın emeği ve gençlerin sanat aşkının engellenmeye çalışılmasını kınıyoruz” denildi.
“BÖLGE İDARE MAHKEMESİ’NE İTİRAZ EDECEĞİZ”
Eskişehir Valiliği'nin etkinlikleri 15 gün süreyle yasaklaması kentte 12-15 Mayıs tarihleri arasında yapılması planlanan müzik festivalini de etkiledi. Festivalin Organizasyon sorumlusu Serdar Can, İdare Mahkemesi'ne itiraz edeceklerini, şu ana kadar yaklaşık 10 bin bilet satıldığını belirtti.
Can, yaşanan durumla ilgili, “Festivalimizde aralarında Teoman, Can Bonomo, Haluk Levent, Levent Yüksel, Emre Aydın, Hayko Cepkin, Gazapizm, Yeni Türkü gibi sanatçıların olduğu etkinlik akşam 17.00 ile 24.00 saatleri arasında yapılacak.
Günlük minimum 13-14 bin kişinin katılacağını ön gördüğümüz bir organizasyon. Zaten şu anda 10 bine yakın bir bilet satışı yapıldı. Sektör itibariyle pandemiden kaynaklı en fazla etkilenen sektör olduğumuz için bu yıl insanların ilgisi de çok fazla var.
Valiliğin yasaklama kararında kamu güvenliğine dikkat çekilmiş. Müzik festivalinde 200'ün üzerinde özel güvenlik personeli görev alacaktı. 13-14 bin bilinçli genç, müzikseverin kamu düzenini bozacağını düşünmüyorum. Organizasyon tarafının çok ciddi bir harcaması var. Biz de doğal olarak bu noktada hukuku çiğnemeyecek düzeyde hakkımızı arayacağız. Biz bu işi yapmakla ilgili çok ciddi efor sarf ettik” şeklinde konuştu.
SOSYAL MEDYADA DA GÜNDEM OLDU
Eskişehir Valiliği tarafından açık alanlarda yapılması düşünülen her türlü yürüyüş, oturma eylemi, stant, çadır kurma, afiş, pankart asma, konser, şenlik ve festival gibi etkinliklerin 15 gün süre ile yasaklanması sosyal medyada da gündem oldu.
Sosyal medyada, Eskişehir Valiliği'nin yasağı #FestivalimeDokunma başlığı ile gündem olurken, siyasi parti temsilcileri, sanatçılar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar karara tepki gösterdi.
Tepkilerden bir kısmında şu ifadeler yer aldı:
♦ CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel: Eskişehir Valiliği’nin etkinliklere yönelik aldığı 15 günlük yasak kararı gençliğe, sanata, kültüre düşmanca yaklaşımın bir yansımasıdır. Eskişehir Valiliği, bu kararını gözden geçirmelidir.
♦ CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır: Valiliğin, Eskişehir’de düzenlenecek olan festivale sebepsiz yere yasak getirmesi akıl alacak bir durum değildir! Sanata, sanatçıya, kendi anlayışına uymayan herkese, her kesime düşman saray iktidarının yarattığı bu düzene teslim olmayacağız.
♦ CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: Eskişehir Valiliği 15 günlük etkinlik yasağı ile aylarca festival için emek harcayanlara ve gençlerin sanata olan ilgisine düşmanca bir tavır almıştır. Gençliğe, sanata ve kültürel faaliyetlere düşmanlık bir AKP geleneği oldu. Valilik bu kararını geri alsın!
♦ CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer: Kültür, sanat, öğrenci şehri Eskişehir’imizde valilik kararınca alınan 15 günlük genel etkinlik yasağı kabul edilemez.