soL’a konuşan eski denetçi Kadir Sev, “Raporlarda çok yolsuzluk bulgusu görülüyor” sorusuna verdiği yanıtta, “O bulgulara raporların, ‘denetim görüşümüzü etkilemeyen hususlar’ bölümlerinde yer veriliyor. Savcılıklara falan gönderildiği de yok. Kamuoyu tatmin edilmiş oluyor. Üstelik basındakiler buzdağının görünen kısmı bile değil. Bulguların çoğunda tek bir olaya odaklanılmıyor: ‘kimi ihalelerde… Kimi satın almalarda… kimi uygulamalarda…’ gibi genel anlatımlar kullanılıyor” ifadelerini kullandı.
Sev açıklamalarının devamında şunları söyledi:
Hepsi öyle değil elbette, olaya odaklanan bulgular da var ama onlara, yanlış uygulamalara örnek olarak değiniliyor. Örnek verilen olaya bir bakıyorsunuz tam bir felaket! milyarlarca lira tutarında işi “acele” deyip ihalesiz yandaşlardan birine vermişler. Kimsenin yakasına yapışılmıyorsa ve kamu zararı ödettirilmiyorsa yazılanlar ne işe yarar?
Daha birkaç gün önce Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanına sahra hastanesi yapıyoruz demişti. Oysa ne proje ne ihale vardı. Biliyorsunuz milyarlarca liraya mal olan iniş platformlarından birini de kırmışlardı. İşin sağlık turizmi için Rönesans Holdinge verildiği ortaya çıktı. Bakalım gelecek yılın Sayıştay raporlarında nasıl yer alacak…
-Meclise sunulan Sayıştay raporlarında denetim sonucunda elde edilen bulguların hepsine yer verilmediği söyleniyor. Bu eleştiriler doğru olabilir mi?
Evet ne yazık ki doğru… Sayıştay Yasası 2010 yılında dipli köşeli değiştirildi. AKP’yi zora sokacak bulgular Sayıştay’da rapora dönüştürülemez. Yasal değişiklikten önce kararlar bütün Sayıştay üyelerinin katıldığı Genel Kurulda alınırdı. Şimdi ofis biçiminde çalışan ve birkaç kişinin görevli ve yetkili olduğu kurullarda değerlendirilip yazılıyor. İstenmeyen bulguların raporda yer alması bir yana bilgi sızması bile zor.
Bakanlıklar ile bağlı-ilişkili kurum ve kuruluşların olduğu Kamu İdareleri raporları sıkı bir denetimden geçtikten sonra yayımlanıyor. Ama asıl yolsuzlukların olduğu Kamu İşletmeleri raporlarını, o kadar tırpanlanmış olmasına rağmen sır gibi saklıyorlar. Gerekçeleri çok yanlış değil. Yasaya göre KİT’leri denetleme yetkisi Meclis KİT komisyonuna verilmiş. Önceleri yayımlıyorlardı. Basındaki eleştiriler üzerine vazgeçtiler, üstelik önce yayımlananları da siteden kaldırdılar.
KİT komisyonundan çıkan raporun ne olacağını tahmin edebilirsiniz sanırım.
,