New England Tıp Dergisi tarafından yapılan çalışmaya göre, günümüzde ortalama her 600 uçuştan birinde tıbbi müdahale gerektiren olay yaşanıyor.Yaşanan bayılma, solunum problemleri, kalp rahatsızlığı, bulantı veya kusma gibi rahatsızlıkların yüzde 0.3’ü ise ölümle sonuçlanıyor. Bu durumlar sıradan bir yolcu için karşılaşılması zor gibi görünse de haftada ortalama on sefer yapan uçak mürettebatı için oldukça olası.
2 yıl boyunca uçuş görevlisi olarak çalıştığını belirten TikTok kullanıcısı 25 yaşındaki Sheena Marie de sefer esnasında uçakta ölüm gerçekleştiğinde neler yaşandığını anlatan bir video yayınladı. 2.8 milyon kişi tarafından izlenen videoda yer alan bilgiler, birçok kişiyi şaşkına çevirdi.
SEFER ESNASINDA YOLCU ÖLÜRSE...
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) uçuş sırasında rahatsızlık geçiren yolculara müdahale edilmesiyle ilgili bir yönergesi bulunuyor. Bununla birlikte hava yolu şirketleri, çalışanlarına verdikleri eğitimlerde bu tarz durumları da simüle ediyor ve bu doğrultuda gerekli eğitimleri veriyor. Buna göre yolculardan birinin rahatsızlanması durumunda kabin ekibi ilk müdahaleyi gerçekleştiriyor. IATA, uçuş ekibinin türbülans veya diğer engellemelere maruz kalmadığı sürece bilincini yitirmiş bir yolucuya en az 30 dakika kalp masajı yapmasını öneriyor. Bu sırada uçakta doktor olup olmadığı kontrol ediliyor ve pilotlar bilgilendiriliyor.
Yolculardan birinin hayatını kaybetmesi durumunda yapılacaklarla ilgili standart bir yol izlenmiyor. Bu konuda her hava yolu şirketi kendi belirlediği prosedürleri uyguluyor. Sheena Marie, yayınladığı videoda uygulanan bu farklı prosedürleri anlattı ve herkesi şaşkına çevirdi. Marie, "Bir yolcu hayatını kaybettiğinde varış noktamıza kadar uçakta kalır. Herkes ölen bir yolcunun uçaktaki tuvalete ya da koridora bağlandığını düşünüyor olsa da uçuş güvenliği açısından bu mümkün değil. Ölen yolcunun oturduğu koltuğa bağlandığı durumlar, bu tarz olaylar söz konusu olduğunda çok sık rastlanan bir durum" ifadelerini kullandı.