Gazeteci-Yazar Erbil Tuşalp, bir süredir tedavi gördüğü İzmir Başkent Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. 75 yaşındaki Tuşalp, KOAH hastalığı nedeniyle üç gün önce yoğun bakıma alınmıştı, Tuşalp hayatını kaybetti.
DUYGULANDIRAN MESAJLAR
KILIÇDAROĞLU'NDAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI
Tuşalp'e ilişkin, "Daima doğruları savunan, çalışma ve eserleriyle karanlığa ışık tutan usta Gazeteci-Yazar Erbil Tuşalp’ın vefatından dolayı derin üzüntü duydum" diyerek ailesine ve sevenlerine baş sağlığı diledi.
CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun, gazeteci-yazar Tuşalp'in vefatı nedeniyle sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:
"Daima doğruları savunan, çalışma ve eserleriyle karanlığa ışık tutan usta Gazeteci-Yazar Erbil Tuşalp’ın vefatından dolayı derin üzüntü duydum. Erbil Tuşalp’a Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum."
CHP Genel Başkan Başdanışmanı İzmir Milletvekili Tuncay Özkan Erbil'in hayatını kaybetmesi ile ilgili, "Erbil Tuşalp ağabey öldü. 12 Eylül karalığını aydınlatan sokak lambası söndü. İşkencecilerin korkusuydu. İzmir’de öylece sesizce öldü. İyi bir gazeteciydi. Yurtseverdi. Yarınlarda kıymeti üzerine çok konuşulacaktır. Elveda “şefim”..." diye yazdı.
KRT Genel Müdürü gazeteci Adnan Bulut, "Ustam, ağabeyim, çok iyi gazeteci, çok iyi adam Erbil Tuşalp'i kaybettik" dedi.
Gazeteci Zafer Arapkirli ise şunları yazdı:
ABİM, USTAM, CANIM...
Mesleğimin ilk günlerinden itibaren feyz aldığım, ciltler dolusu, arşivler dolusu şey öğrendiğim, bana sadece "usta, meslek büyüğü" değil, adeta öz ağabeyim gibi kol kanat geren bir büyüğüm de kuş olup uçuverdi.
Uzun süredir boğuştuğu göğüs hastalıklarına yenik düştü az önce.
Öyle bir insan düşünün ki, mesleğin en önemli, en tepe noktalarına çıkmış bir USTA olmasına rağmen, yaşça ve meslek kıdemi olarak kendisinden 20 yaştan daha küçük bir kardeşine, her Allahın günü, her yazısından her yayınından sonra telefon açıp, övgü dolu, (söylemekten utanıyorum ama) hayranlık dolu sözler söylesin.
Ciğerim yandı.
Diyecek söz yok.
Nur içinde yat.
Güle güle ERBİL TUŞALP abim.
Senin telefondaki "Zafer'cim. Erbilim Ben" diyen sesini çok özleyeceğim
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Tuşalp'in vefat haberinden sonra sosyal medya hesabından "Dik duruşundan asla taviz vermeden mesleğini yapan, bağımsız gazeteciliğin üstadı Erbil Tuşalp'i İzmir'de yitirdiğimizi üzüntüyle öğrendim. Yakınlarına ve tüm sevenlerine sabır diliyor, acılarını paylaşıyorum" şeklinde paylaşım yaptı.
Tuşap'in üyesi olduğu Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD) başsağılğı mesajı yayımladı:
"Derneğimizin üyesi, Gazeteci -Yazar Erbil Tuşalp’i kaybettik. Mesleğin onurlu kalemlerinden Erbil Tuşalp, bir süredir tedavi gördüğü İzmir Başkent Hastanesi’nde yaşama veda etti. Sevgili Erbil ağabeye Allah’tan rahmet; ailesine, dostlarına, meslektaşlarımıza sabır ve başsağlığı diliyoruz. Toprağı bol olsun, ışıklar içinde uyusun"
ERBİL TUŞALP KİMDİR?
Tuşalp, 9 Eylül 1945’te Konya’nın Akşehir ilçesinde doğdu. Çocukluk yıllarını Akşehir’de geçirdi. Kara Harp Okulu’nu kazandı ve okuldan 1965 yılında mezun oldu. TRT’de haber kameramanı olarak 1974 yılında başlayan Tuşalp, TRT’nin ardından Günaydın, Vatan, Dünya, Radikal, Posta ve Milliyet gazetelerinde, İSTA, ANKA Haber Ajansı, UBA Haber Ajansı ve ATV ve Show TV’de Olay, 32. Gün, Dünya Değişirken ve 40 Dakika programlarında çalıştı.
1975 yılında mesleğe adım attığını ve o günden itibaren de basın kartını şerefiyle taşıdığını, gazeteciliği de hakkıyla yaptığını belirten Tuşalp "Bu benim için onur belgesidir" dedi. Tuşalp, "bunu yapanlarda azıcık utanma olsaydı, yapmazlardı" ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet gazetesinin Ankara bürosunda siyasi muhabir olarak görev yaptı. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda iki dönem Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. İnsan Hakları Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. Tuşalp, insan haklarını sorgulayan, yakın dönemin “Susurluk Kazası” vb. karanlıkta kalmış siyasal olaylarına ışık tutan araştırmalarıyla tanındı.
Araştırmacı kimliğiyle tanınan Tuşalp’in Bin İnsan, Bin Tanık, Bin Belge, Eylül İmparatorluğu, Artık Demokrasi İsteyin, Ben Tarihim Bay Başkan, Paşa ile General, Önce Çocuklar Öldü, Evreninki mi Özalınki mi?, Çürüme, Plastik Papatya Kokusu, Şeriatı Beklerken, Demokrasi Sizin Neyinize, Şeriat A.Ş, Sen Sofi’nin Oğlusun, İslam Faşizmi, Bozkurtlar, Çete Parti Mafya, Aldanma, Kuklaturka, İslam İmparatorluğu gibi kitapları yazdı.
BASIN KARTINI İPTAL ETMİŞLERDİ
Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı'nın basın kartını iptal ettiği yüzlerce gazeteciden birinin de 75 yaşındaki Erbil Tuşalp olduğu ortaya çıkmıştı.
İÇİNİ KRT'TE DÖKMÜŞTÜ
1975 yılında mesleğe adım attığını ve o günden itibaren de basın kartını şerefiyle taşıdığını, gazeteciliği de hakkıyla yaptığını belirten Tuşalp "Bu benim için onur belgesidir" demişti. Tuşalp, "bunu yapanlarda azıcık utanma olsaydı, yapmazlardı" ifadelerini kullanmıştı.
"Bu benim için onur belgesidir" demişti. Tuşalp, demokrasi için, hukuk için, adalet için sonuna kadar direnilmesi gerektiğinin altını çizmişti.
'Gülüp geçeceğiz ama sonuna kadar direneceğiz' diyerek de son mesajını vermişti.