İngiltere’de düzenlenen Yapay Zekâ Güvenliği Zirvesi’nde İngiliz basınına konuşan Elon Musk, yapay zekânın en büyük tehditlerden biri olduğuna işaret etti.
“YAPAY ZEKÂ, DAHA ZEKİ OLACAK”
“İlk kez en akıllı insandan bile daha akıllı olacak bir şeyle karşı karşıyayız” diyen Musk, insanların en hızlı ya da en güçlü canlı olmamasına rağmen en zeki canlı olduğunu, yapay zekânın ise daha zeki olacağını kaydetti.
Musk, yapay zekâyı insanlığın faydası için kullanmak gerektiğine vurgu yaparak, “Bence yapay zekâ, karşı karşıya olduğumuz varoluşsal risklerden biri ve en acil olanı” diye konuştu.
Yapay zekâ güvenliği alanında dünyada gerçekleştirilen ilk etkinlik olan Yapay Zekâ Güvenliği Zirvesi hakkında da konuşan Musk, etkinliğin zamanlamasının çok doğru olduğunu ifade etti.
KAMALA HARRIS DE UYARDI
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris de Londra'daki büyükelçilikte yaptığı açıklamada yapay zekânın oluşturabileceği tehlikelere değindi.
Harris, yapay zekânın daha önce görülmemiş boyutta siber saldırılara neden olabileceğini, milyonlarca kişinin hayatını tehlikeye atabilecek biyolojik silahlar yaratma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
Harris, Musk gibi bu gibi olası durumları “yapay zekânın varoluşsal tehditleri” olarak niteledi.
KÜRESEL EYLEM ÇAĞRISI
“Küresel bir eyleme ihtiyaç var” diyen Harris, şunları söyledi:
“Yapay zekâ algoritması nedeniyle yanlış bir tedaviye başlayan bir yaşlı için bu varoluşsal bir risk değil mi? Bir kadının partneri tarafından yapay zekâ ile oluşturduğu uygunsuz fotoğraflarla tehdit edilmesi onun için varoluşsal bir risk değil mi? Yapay zekânın yüz tanıma sistemindeki hatası nedeniyle hapse atılan bir babanın ailesi için bu varoluşsal bir risk değil mi? İnsanların yapay zekâ destekli efsaneler nedeniyle gerçekle kurguyu ayırt edememesi demokrasilerimiz için varoluşsal bir risk değil mi?”
“HÜKÜMETLER TEK BAŞINA MÜCADELE EDEMEZ”
Hükümetlerin yapay zekâ kaynaklı risklerle tek başına mücadele edemeyeceğini söyleyen Harris, “Sivil toplum ve özel sektörün burada oynayacağı önemli rolü bulunuyor. Sivil toplum, kamu çıkarlarının sözcüsüdür. Demokrasilerimizin istikrarı ve yaşaması için kamu ve özel sektöre hesap sorarlar. Birçok konuda olduğu gibi yapay zekâ konusu da sivil toplumun desteği ve liderliğine ihtiyaç duyuyor” değerlendirmesini yaptı.
YAPAY ZEKÂ GÜVENLİĞİ ZİRVESİ
Alanında gerçekleştirilen ilk zirve olma özelliğini taşıyan etkinlik, Nazi Almanyası’nın şifrelerinin kırıldığı ve kod çözme amaçlı bilgisayarların temellerinin atıldığı Milton Keynes kentindeki Bletchley Park’ta gerçekleştiriliyor.
İki gün sürecek etkinlik kapsamında yapay zekânın kamu yararına kullanılması ve riskleri ele alınacak. (AA)