Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2025KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Ekonomide dipten dönüş hayal oldu!

TUİK Ekim 2019 Sanayi Üretim Endeksi rakamlarını açıkladı. Piyasa beklentisi yıllık yüzde 6 artış iken gerçekleşen rakam yüzde 3,8 ile hayal kırıklığı yarattı. Aylık bazda ise sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,9 düşerek dipten dönüşün Türkiye için henüz uzakta olduğunu gösterdi.

TUİK, Türk sanayisi için önemli verilerden ‘Sanayi Üretim Endeksi’ verisini açıkladı. Buna göre Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2019 yılı Ekim ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %6,5, imalat sanayi sektörü endeksi %3,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %1,2 arttı.

Uzmanlar yıllık bazda artış beklentisinin %6 olduğunu, gelen rakamların geçen yıl yaşadığımız kur şokundan sonra daralan sanayinin dönüşü için yeterli olmadığını belirtti.

AYLIK BAZDA GERİLEME VAR

Sanayi üretimine aylık bazda bakıldığında ise bir önceki aya göre %0,9 azaldı.Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2019 yılı Ekim ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %0,4 artarken imalat sanayi sektörü endeksi %1,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %0,3 azaldı.

Aylık bazdaki azalma da sürekli dile getirilen ‘Dipten Dönüş’ün Türkiye için henüz uzakta olduğunu gösterdi. Uzmanlar dipten dönüşün istihdam rakamlarında karşılık bulmasının da gerekliliğinin altını çizdiler.

ÇÖZÜM NET

Türkiye’de enflasyonun yani halkın alım gücünün erimesinin iki nedeni var:

1-Dışa bağımlı imalat sanayi ile üretilen mamullerin fiyatlarının kurla beraber artması…

2-Türk tarımın ihmal edilmesi sonucu üretim miktarının düşüşü, buna bağlı gıda fiyatlarının artışı…

İmalat sanayindeki sorunları bugünden çözmek kolay değil. Zaman isteyen bir sorun. İşin kötüsü ortada bir çözüm de yok. Ancak istersek tarımdaki sorunları kısa sürede çözebiliriz. Çözümün adı ise ‘Üretici Birlikleri’

Kooperatifler ya da ‘Üretici Birlikleri’ ile üretim kanadını üniversiteler ve devletle bir araya getirip, daha modern üretim teknikleri ile arzı artırabiliriz. Ayrıca zincir mağazalarla lojistik planlar yapılarak aracılar ortadan kaldırılır, tüketiciye ucuz ürün sağlanır, çiftçi ise emeğinin karşılığını alır...

Sonuç olarak, Türk ekonomi politikasını yönetenler sanayi ve tarım için köklü planlarla harekete geçmezlerse enflasyon artışı, faiz ve kuru yukarı çekmeye devam edecek. Bu da yatırımları vuracak, işsizlik artmaya devam edecek, halkımız fakirleşecek…

Bu kısır döngüyü kırmak için daha ne bekliyoruz?

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER