BIST 100 9.640 DOLAR 34,61 EURO 36,63 ALTIN 2.939,16
10° İstanbul
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyon
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Isparta
  • İçel
  • İstanbul
  • İzmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce

Dünyaca ünlü şef Türk mutfağı ile İtalyan mutfağını karşılaştırdı

Dünyaca ünlü şef Türk mutfağı ile İtalyan mutfağını karşılaştırdı

Geçtiğimiz günlerde İtalya Devlet Nişanı'yla onurlandırılan Eataly'nin Executive Şefi Claudio Chinali ile Anıl Kurtuldu Eataly'nin en yenisi Terrezza İtalia'da bir araya geldi, ortaya hem bilgilendirici hem de keyif verici bir röportaj çıktı. 

Anıl KURTULDU / KRT TV

Anıl Kurtuldu, Türk ve İtalyan gastronomisindeki benzerliklerden farklılıklara, Eco Love Fest kapsamında düzenlenen Sıfır Atık Gastronomi Atölyesi'nden, televizyonlardaki gastronomi programlarının mesleğe olan etkilerine kadar her şeyi dünyaca ünlü İtalyan Şef Claudio Chinali konuştu.

Dünyaca ünlü şef Türk mutfağı ile İtalyan mutfağını karşılaştırdı - Resim : 1

İşte Claudio Chinali'nin Anıl Kurtuldu'ya verdiği o röportaj:

"TÜRK ŞEFLER YENİ TÜRK MUTFAĞI YARATMAYA BAŞLADI"

-2009 yılından bu yana İstanbul’da yaşıyorsunuz. 11 yıldır devam eden bu süreçte Türkiye sizce gastronomide nasıl bir gelişim gösterdi?

Kesinlikle 11 sene önce geldiğim noktada değil. Geldiğimde bir kaç güzel restoran ve özel şef restoranları vardı. Şimdi daha fazla. Nedeni basit. Türkiye son yıllarda gastronomisini tanıtmak için çok yatırım yaptı. Türk şefleri yeni türk mutfağı yaratmaya başladı. Bu yüzden çok ilerledi. Türkiye dışına yayılmaya başladı. Londra’da, Almanya’da, Avustralya’da Türk restoranları açtılar. Sadece bir şey söylemek istiyorum. Türkiye’de nostalji var. Eski yemekler daha lezzetlidir eski kalite daha iyisidir. Ben sadece buna inanmıyorum. Çünkü gastronomi devamlı ileri gidiyor ve gelişiyor.

"NE ZAMAN TV PROGRAMLARINDA KAVGA GÖSTERİYORLAR, BENCE İŞİN EN KÖTÜ YALAN TARAFI BU..."

-Son yıllarda hem dünya’da hem Türkiye’de gastronomiye olan ilgi fazlasıyla arttı ve televizyon programları çoğaldı. Bunun mesleğinize olan etkisi nedir? Sizce tamamen olumlu bir etkisi var mı yoksa olumsuz etkileride mi var?

Bir konuda ne zaman ki popülarite dalgası başlıyor bunun hem pozitif, hem negatif yönleri var. Her şey gibi. Bende tv programı yapıyorum. Ev yemekleri paylaşıyorum ve insanlar buna çok ilgi gösteriyor. Biz ana oyuncular ne kadar kaliteli şeyler paylaşırsak gastronomi o kadar ilerler. Televizyon programlarında show business kuralları içinde yapılan şeyler meslekteki negatif şeyler. Ne zaman bir gastronomi programında kavga görüyorum o zaman mutsuz oluyorum. Çünkü gastronomi böyle bir şey değil. Biz yemeklerde neden bir araya geliyoruz? Mutlu olmak için, sosyalleşmek için. Ne zaman televizyon programlarında kavga gösteriyorlar bence işin en kötü ve yalan tarafı bu. Bundan vazgeçilmesi lazım. Aynı zamanda televizyon programları aracılığıyla mesleğimizin popülarite kazanması pozitif olan tarafı. Elimizde bir top var. Bunu kaliteli ve iyi kullanmak lazım.

Dünyaca ünlü şef Türk mutfağı ile İtalyan mutfağını karşılaştırdı - Resim : 2

"PANDEMİ BİZE DÜNYA TOPRAĞINI İYİ KULLANMAYI ÖĞRETTİ"

-Zorlu Center’da Hybrid Community önderliğinde geçtiğimiz günlerde “Eco Love Fest” kapsamda “Sıfır Atık Gastronomi Atölyesi” gerçekleştirdiniz. Nedir bu sıfır atık gastronomi atölyesi?

Biz bazen fark etmeden çok iyi yemekleri çöpe atıyoruz. Mesela elma sadece parlak olmalı, portakal hep yuvarlak olmalı ezilmişse kullanılmaz diye düşünüyoruz. Ekmek biraz fazla pişmişse yanık diyoruz ve ikinci gün ekmeği kullanmıyoruz. Alışveriş yaparken bol alıyoruz. Bunlar düşünülmeli. Pandemi bize dünya toprağını iyi kullanmayı öğretti. Şunu düşünmek lazım her ürünün arkasında bir hikaye var, emek var. Sıfır atık gastronomi atölyesinde söylemiştim. Amerika’da her gün 70.000 galon yani 200.000 litre süt çöpe gidiyor. Türkiye’de bir arkadaşım var Ebru Baybara bu konuda çok güzel çalışmalar yapıyor. Mesela ne zaman bir elma satın alıyoruz. Sadece o elmayı almıyoruz aynı zamanda bütün çöpe giden elmalara para veriyoruz çünkü maliyeti oradan kaynaklanıyor. Alışveriş yaparken ihtiyacımız kadarını almalıyız. Ürünü mevsiminde tüketmeliyiz. Ben burada menü yazarken yemekten kalanları nasıl değerlendirebilirim diye düşünüyorum. Mesela balık derisini atmayıp deriden cips yapıyorum. Kemikleri atmıyorum kemik suyu yapıyorum. Sebze suyu yaparken havuç kabuğu kullanıyor soğan kabuğu kullanıyorum. Çünkü orada da lezzet var. Her ürünü değerlendirmeyi bilmeliyiz. Her zaman söylüyorum benim için havalı bir insan en lüks arabayla gezen değil çevre dostu olandır.

"O YEMEĞİ YÜZDE YÜZ İTALYAN YEMEĞİ SANIYORLARDI"

-Uzun süredir Türkiye’de yaşıyorsunuz ve Türk mutfağına fazlasıyla hakim bir şefsiniz. Türkiye’nin daha çok hangi bölgesinin yemek kültürünü italyan yemek kültürüne yakın buluyorsunuz?

Bütün bölgelerde yakın noktalar var. Türkiye’de İtalya gibi çok farklı bölgelerden oluşuyor. Mesela İtalya’nın deniz kısmında Sicilya ve Sardunya’nın yemekleri ege yemeklerine benziyor. Zeytinyağlı, sebzeler, az baharatlı yemekler ve balık tüketimi var. Kuzey İtalya’ya gittiğinizde tereyağ ve mısır unu kullanılıyor. Tıpkı Karadeniz bölgesi gibi. Mamaliga var mesela Türkiye’de kaçamak deniyor. Kayseri’deki patatesli mantı bizde Sardunya Adası’nda var. Antep usulü eski midye baklavanın Napoli’de bir tatlısı var. 2018 de İtalya’da bir gastronomi üniversitesinde eğitim verdim. Türk yemekleriyle İtalyan yemeklerinin birbirinden nasıl etkilendiğini gösterdim. Sunum yaparken resim açıyordum ve o yemeği yüzde yüz İtalyan yemeği zannediyorlardı.Ancak onlara diyordum bu yemeği Antep’te yedim, bu yemeği Kayseri’de yedim, bu yemeği Artvin’de yedim. Buna çok şaşırmışlardı.

Dünyaca ünlü şef Türk mutfağı ile İtalyan mutfağını karşılaştırdı - Resim : 3

Vitello Tonnato

"BAHARAT KÜLTÜRÜMÜZ FAZLA YOK"

-Sizce İtalyan mutfağı’yla Türk mutfağı hangi konularda farklılık gösteriyor?

Tüketim farkı var. Mesela biz kahvaltıya çok önem vermiyoruz. Ancak Türk kahvaltısı çok geniş ve çok atık oluyor. Masada kalıyor ve çöpe gidiyor. Bizde sütlü kahve kruvasan ve kurabiye gibi şeyler tüketiliyor kahvaltıda. Baharat kültürümüz fazla yok. İsot, pul biber, sumak gibi şeyleri çok kullanmayız. Tatlı olarak farklılığımız var burada şerbet kültürü var, İtalya’da hiç yok. Bizim tatlılar biraz daha Alman kökenli, Fransız kökenli diyebilirim.

"HER GÜN 1500 İLE 2500 ARASINDA İNSAN AĞIRLIYORUZ"

-“Terrazza İtalia” meraklılarıyla buluştu. Eataly açısından nasıl bir fark yaratacak?

Şule Zorlu’yla bir araya geldiğimizde bana şundan bahsetmişti. Bizim bir kitle müşterimiz var lezzetimizden hizmetimizden memnunlar, Eataly’de güzel yemekler yediklerini ve keyif aldıklarını söylüyorlar. Ama keşke fine dining şeklinde bir alan olsa özel gün kutlamak için toplantılar için diye talepte bulunmuşlar. Bunun üzerine atılan bir adım oldu. Vakum pişirmeden fermantasyona kadar tüm modern teknikleri kullanıyoruz. Eataly olarak her gün 1500 ile 2500 arasında insanı ağırlıyoruz. Buraya hizmet almaya gelen herkesi mutlu görmek istiyorum. Bir misafirimiz nasıl ki aynı hafta bizi iki üç kez ziyaret ediyor. Bu beni çok mutlu ediyor.

Dünyaca ünlü şef Türk mutfağı ile İtalyan mutfağını karşılaştırdı - Resim : 4

Gamberi e stracciatella

"BEN ŞEF OLARAK ALACAĞIMI DUYDUĞUMDA ÇOK ŞAŞIRDIM"

-Geçtiğimiz aylarda İtalya devlet nişanına layık görüldünüz. Bununla ilgili neler söylersiniz?

Normalde bu nişan büyük yatırımcılara, iş adamlarına ya da sanatçılara veriliyor. Ben şef olarak alacağımı duyduğumda çok şaşırdım. Ödül verilirken çok duygulandım. Bizim hayatlarımız gerçekten zor. Televizyonda çok eğleniyoruz ve yemek yapıyoruz gibi gözükebilir. Ancak ailemizi az görüyor ve saatlerce çalışıyoruz. Bu işi aşkla yapıyoruz. İtalyan Büyükelçi buraya yemeğe geldi. İtalyan gastronomisi ve Türk gastronomisini nasıl harmanlamaya çalıştığımı, iki kültürü nasıl bir arada tutmaya çalıştığımı görmüşler. Bunun üzerine büyükelçi beni onurlandırmak istedi. "Çok güzel bir iş yapıyorsunuz ve iki kültürü yakınlaştırıyorusunuz" dedi. Bunu duymak ve İtalya devlet nişanına layık görülmek gerçekten muhteşemdi.

Dünyaca ünlü şef Türk mutfağı ile İtalyan mutfağını karşılaştırdı - Resim : 5

***

ANIL KURTULDU KİMDİR?

Anıl Kurtuldu 1986 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Öğrenimine İstanbul’da başladı. Lise ve üniversite eğitiminin ardından medya sektöründe editörlük yapmaya başladı. Ardından KRT ve çeşitli ulusal ve uluslararası organizasyonlarda sunuculuk yaptı. 37. İKSV Film Festivali Kırmızı Halı Yayını -Türk Telekom Akademi Liderler Okulu Projesi Nefise Karatay ile birlikte sunuculuk yaptı. Editörlük ve sunuculuk çalışmalarının yanında oyunculukla da ilgilenen Anıl Kurtuldu dizi ve film oyunculuğu kariyerine 2015 yılında Kara Sevda dizisi ile adım attı.

Dünyaca ünlü şef Türk mutfağı ile İtalyan mutfağını karşılaştırdı - Resim : 6

2016 yılında birden fazla dizide rol alarak İstanbullu Gelin, Mahrumlar, Kördügüm ve beyazperde de 2016 yılında vizyona giren Hadi Be Oğlum sinema filmlerinde rol aldı. 2017 yılında Kayıtdışı oyuncu kadrosuna dahil oldu. 2020 yılında Babil dizisinde rol aldı. 2021 yılında Arka Sokaklar dizisinde Muzaffer rolü ile izleyicinin karşısına çıktı.

Dünyaca ünlü şef Türk mutfağı ile İtalyan mutfağını karşılaştırdı - Resim : 7

Anıl Kurtuldu oynadığı diziler ve filmleri:

2021 Arka Sokaklar (Muzaffer)
2020 Babil
2017 Kayıtdışı
2016 Hadi Be Oğlum
2016 Kördügüm
2016 Mahrumlar Film
2016 İstanbullu Gelin
2015 Kara Sevda