Dünya dışı zeki yaşam konusunda yeni bir araştırmaya imza atıldı. Oxford'lu araştırmacılar Dünya'nın dışında bir gezegende zeki bir uygarlık bulunma ihtimalini masaya yatırdı.
Independent'ta yer alan habere göre, diğer gezegenlerde insan benzeri uygarlıkların bulunma ihtimalinin son derece düşük olduğu belirlendi.
Aynı çalışmaya göre, evrenin başka yerlerinde Dünya ile aynı şekilde gelişmesinin, gezegenin öngörülen tüm yaşam süresinden daha uzun süreceği bilgisine yer verildi.
Oxford Üniversitesi'nin İnsanlığın Geleceği Enstitüsünden uzmanların hazırladığı makalede Dünya için bu sürenin 4.5 milyar yıl olduğu bilgisinin altı çizildi.
Bilim insanları 13 milyar yaşındaki evrende Dünya'dakine benzer evrimsel geçişin evrenin herhangi bir yerinde gelişmesinin istatistiksel olarak hayli düşük olduğu görüşünde.
"Evrimsel Geçişlerin Zamanlaması, Yaşamın Nadir Olduğunu Gösteriyor" başlıklı makalenin yazarlarından Dr. Anders Sandberg İngiliz medyasına verdiği demeçte "Araştırmamız temelde istatistik bilimine dayanıyor ve bizim olasılık dışı bir gezegen olduğumuzu gösteriyor" dedi.
Samanyolu Galaksisi'nde insanların yalnız olma ihtimalinin, yüzde 53 ila 96 arasında değiştiği sonucuna ulaşan araştırmacılar "Gözlemlenebilir evrendeki tek akıllı uygarlık biz olabiliriz" sonucuna ulaştı.
DÜNYA DIŞI YAŞAM ARAYIŞININ TARİHÇESİ
Uzayın derinliklerinde birbirleriyle iletişim içinde olan dünya dışı medeniyetler olabilir. Hatta bunlar bizimle de iletişim kurmaya çalışıyor olabilirler. Bu düşünceden yola çıkan gökbilimci Frank Drake, yıldızları dinlemek için bir radyoteleskop kurdu.
West Virginia, Greenbank'teki gözlemevinde 4 ay boyunca yaptığı çalışma boyunca ne bizi arayan E.T.'ye ne evini arayan Alf'e ne de başka dünya dışı bir iletişime rastlayabildi ancak bu çaba sayesinde 50 yıl sürecek 'Dünya dışı akıllı yaşam arayışı' (SETI) başlamış oldu.
1974: İNSANOĞLU UZAYA MESAJ YOLLUYOR
1974 yılında Drake ve meslektaşları halen dünya dışı yaşama dair bir bulgu elde edememişti ama umudu kesmediler. Onun yerine Porto Riko'ya yerleştirilen Arecibo radyoteleskobuyla Dünya'dan uzaya mesaj gönderdiler. Bu ilk mesajda hayat veren kimyasallara ve DNA'ya dair bilgiler, güneş sisteminin kabataslak bir haritası ve insan resimleri bulunuyordu. 1'lerden ve 0'lardan oluşan mesaj 25 bin ışık yılı uzağa Messier 13'teki (diğer adıyla NGC 6205 ve bilinen diğer adıyla Herkül'deki Büyük Yıldız Kümesi) 300 bin yıldıza yollandı.
1977: 'VAY SİNYALİ
E.T. 15 Ağustos 1977 yılında şakasına Dünya'yı aradı mı? Bu sorunun cevabını hiçbir zaman öğrenemeyebiliriz ama gökbilimci Jerry Ehman, ABD'nin Ohio eyaletinde bulunan Big Ear Radio Observatory'den gelen veri çıktılarında bazı harf ve rakamlar gördü. Rakam ve harfleri işaretleyen bilim adamı, şaşkınlığını sayfa kenarına 'Wow!' (Vay!) yazarak yansıttı. Sıradışı sinyalin kaynağı tüm çabalara rağmen bulunamadı. Belki de E.T. aramış ama bir kez çaldırıp kapatmıştı...
Kristof Kolomb'un Amerika'ya ulaşmasından tam 500 yıl sonra, NASA, dünya dışı yaşam arama programını resmi olarak başlattı. 10 milyon frekans tarama kapasitesine sahip program uzmanlar tarafından o ana kadar yapılmış en yetkin teknolojiye sahip, en hırslı arama olarak nitelendi. Ancak ilk yılın sonunda Senatör Richard Bryan "Milyonlarca dolar harcandı ama hâlâ bir tane yeşil yaratık yakalayamadık." diyerek tüm çabasıyla programın sonlanmasına öncülük ederek, projenin bitmesine sebep oldu.
1995: PHOENİX (ZÜMRÜDÜANKA) PROJESİ KÜLLERİNDEN DOĞUYOR
NASA'nın uzaylı araştırması için bütçe kesilince özel sektör işe el attı ve NASA ekipmanını da kullanarak Phoenix Projesi'ni hayata geçirdi. Dünyanın farklı yerlerinden birçok radyo astronomi gözlemevinin birlikte yönettiği araştırma, üzerinde akıllı yaşam olma ihtimali olduğu düşünülen 1000 civarında yıldızı hedef aldı.
1999: HERKES DÜNYA DIŞI AKILLI YAŞAM ARAYABİLİR
1999'da California Üniversitesi'nin SETI@home adlı bilgisayar projesi sayeseinde dünyanın her yerinden yüzlerce, binlerce ve sonunda milyonlarca bilgisayar kullanıcısı E.T.'nin peşine düştü. Program sayesinde Arecibo radyoteleskobundan gelen yığınlarca SETI verisi kişisel bilgisayarlarda parça parça işlenmeye başlandı. Böylece çok az maliyetle çalışan süper bir bilgisayar elde edildi.
2007: RADYO TELESKOP YERİNE TAKIMUYDU
Arayış 50 yıl boyunca bir astronomun dev bir radyo teleskoptan gelen verileri beklemesiyle geçiyordu. Bu durum 2007'de San Francisco'nun 300 mil kuzeydoğusundaki 42 radyoteleskopluk takımuydu Allen Telescope Array'in açılışıyla değişti. Yazılım milyoneri Paul Allen ve başka girişimciler tarafından finanse edilen düzenek dünya dışı yaşam arayışını tamamen öne çıkardı. Proje California Üniversitesi ve SETI Enstitüsü tarafından ortak yürütülüyor. Önümüzdeki 10 yılda düzeneğin 350 antene ulaşarak dünyanın en büyük radyo teleskobu olması bekleniyor.