BIST 100 9.368 DOLAR 34,53 EURO 36,18 ALTIN 2.984,63
7° İstanbul
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyon
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Isparta
  • İçel
  • İstanbul
  • İzmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce

Düğün yapmak hayal oldu: Maliyet 2 kat arttı

Düğün yapmak hayal oldu: Maliyet 2 kat arttı

Düğün masrafları gün geçtikçe artıyor. Geçen sezona oranla masraflar 2 katına çıktı. Lüks otellerde düğün yapmak içinse kişi başı 140 Euro’ya ( Yaklaşık 3009 TL) ulaştı.

Evlilik masrafları arasında en fazla yer tutan düğün salonu fiyatları bir yılda ikiye katladı. Kır düğünü, düğün salonu ve otel gibi mekanlarda fiyatlar geçen yıla oranla neredeyse yüzde 100 arttı.

Kokteylle düğün yapmak isteyenler salonlarda 30 bin lira, kır düğünü mekanlarında ise minimum 70 bin lirayı gözden çıkarmak zorunda kalıyor.

200 kişilik yemekli bir düğünün maliyeti düğün salonunda 80 bin lirayı, kır düğünü mekanlarında minimum 140 bin lirayı, otellerde ise kişi başı minimum 180 Euro'yu buluyor.

İşletme sahipleri ise fiyat artışına sebep olarak, maliyet artışlarını gösteriyor.

"MALİYET YÜZDE 300 ARTTI"

Düğün salonu işletmecisi Ruhan Gündüz, şunları söyledi:

"Önceki yıllara göre maliyetlerimiz çok yükseldi. Tedarikçilerden aldığımız ürünler yüzde 300 artmasına rağmen biz saloncu olarak yüzde 50 artışla devam ediyoruz. Bu da saloncuların iş potansiyelini düşürmeye başladı. Çiftlerimizin de alım gücü kalmadı. Elektrik ve enerji giderleri, bütün saloncuların en büyük sıkıntılarından bir tanesi, kiraların artması. Düğün salonlarına 30 - 35 bin lira istediğimizde kimse düğün yapmayıp nikah salonlarına yöneliyor. Salon fiyatlarına biraz dokunduğumuzda iş yapamaz hale geldik.

"30 BİN LİRADAN BAŞLIYOR"

Bu sene düğün salonu fiyatlarımız değişiyor. 30 bin liradan başlıyor, davetli sayısı ve güne göre değişiyor. Hafta içi 25 bin lira, hafta sonu 45 - 60 bin lira olarak salonuna göre değişiyor. Yemekli bir düğünün maliyeti 400 - 500 bin liradan aşağı değil. 200 kişilik yemekli bir düğün ortalama 80 bin civarında, salon, kamera eklediğimizde 100 bin lirayı bulacaktır. Yaz - kış olarak yüzde 20 fark ediyor. Düğün sezonları yazdan kışa doğru dönmeye başladı."

Beyoğlu'nda bulunan bir lüks otelin satış müdürü Elif Kuş şu bilgiyi verdi:

"Artan fiyatlar sebebiyle bir çok şeyde fiyat artışı olduğu gibi düğünde de fiyat artışı mevcut. Geçen yıla oranla yüzde 100 artan fiyatlarımız oldu. Düğün organizasyonu yapmak isteyen misafirlerimiz her halükarda, kişi sayılarını düşürerek yine de düğün organizasyonlarını tercih ediyorlar. Fiyat aralıklarımız belirlenen şartlara göre değişse de ortalama 140 Eurodan başlıyor. Düğün organizasyonunun ucu bucağı yok. Misafirlerin isteklerine göre değişiyor. Süslemeler, müzik firmaları, fotoğraf ve kamera firmaları eklendikçe rakamlar da değişiyor. 140 Euro, 180 Euro ve bin Euroyla da bitirebilirler. Bu tamamen çiftin isteklerine göre değişiklik gösteriyor. Manzaraya karşı da kişi başı fiyatlar 20 - 30 Euro artış gösteriyor."

"YEMEKLİ DÜĞÜN 140 BİN TL"

Sarıyer'deki bir kır düğünü mekanının işletmecisi Ahmet Şahin şunları kaydetti:

"Bu sezonun çiftleri geçen sezondan yerleri tutmaya başladı. 28 bin liradan fiyatlar başlar, 90 bin liraya kadar çıkar. Kişi sayısı artarsa fiyat artar, yemekli olursa fiyat 140 ila 200 bin lira arasında değişiyor. Kurulum, sistem her şey bize ait. 28 bin lira hafta içi akşam ve kokteylli. En değerli akşam cumartesi akşamları oluyor. Cumartesi akşamı maliyet 70 bin kokteylli, yemekle birlikte 40 bin daha eklenir. 110 bin liraya gelmiş olur. Geçen sene ile bu sene arasında fazla zam yapamadık çünkü insanlar bu fiyatları kaldıramazdı. Geçen sene bir koli peçeteyi 70 liraya alıyorduk, şimdi 200 liradan alıyoruz. 40 bin liralık bir programı 89 bin liraya veriyoruz. Geçen seneye göre piyasa daha durgun."