Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze’de savaş nedeniyle sağlık alanında yaşanan sorunlara dikkat çeken bir açıklama yaptı.
Filistin topraklarındaki sağlık koşullarıyla ilgili olağanüstü bir oturum düzenleyen DSÖ, sistemin harabeye döndüğünü ve doktorların “imkânsız” bir işle karşı karşıya olduğunu açıkladı.
Cenevre’deki toplantının açılışında yaptığı konuşan Ghebreyesus, “Çatışmanın sağlık üzerindeki etkisi felaket boyutta” derken, sağlık çalışanları için “hayal bile edilemeyecek koşullarda ellerinden geleni yapıyorlar” dedi.
Ghebreyesus, “Gittikçe daha fazla insan daha küçük alanlara taşınırken, aşırı kalabalık gıda, su, barınak ve yeterli sanitasyon eksikliği ile birleşerek hastalıkların yayılması için ideal koşulları yaratıyor” diyerek, durumun kötüleşmesi ve kış koşullarının gelmesiyle daha da kötüleşmesi muhtemel olan endişe verici salgın hastalık belirtilerine dikkat çekti.
‘SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKÜYOR’
“Gazze’nin sağlık sistemi diz çökmüş durumda ve çöküyor” diyen Ghebreyesus, 36 hastaneden sadece 14’ünün herhangi bir kapasitede çalıştığını ve bunlardan ikisinin kıyı bölgesinin kuzeyinde olduğunu söyledi.
İsrailli yetkililere göre Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısında çoğu sivil bin 200 kişi öldü ve yaklaşık 240 kişi de kaçırıldı. Hamas Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik bombardımanlarında çoğu sivil 17 bin 700’den fazla kişi öldü.
Ghebreyesus, 7 Ekim’den bu yana Gazze ve Batı Şeria’da sağlık merkezlerine yönelik 449’dan fazla, İsrail’de ise sağlık hizmetlerine yönelik 60 saldırı kaydedildiğini ifade ederek, “Sağlık çalışanlarının çalışması imkansız ve doğrudan ateş hattındalar” dedi.