20 Aralık'taki 2021'in son Kabine Toplantısı'ndan sonra Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan kameraların karşısına geçti. Erdoğan, Kabine Toplantısı'nda alınan kararları açıkladı. Erdoğan Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı sistemine geçildiğini duyurdu.
Erdoğan'ın açıklamasından sonra dolar kuru 12 liranın altına kadar düştü. Muhalefet kanadı, Merkez Bankası'nın arka kapıdan dolar sattığını iddia etti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nabati bu iddiaları yalanladı. Bakan Nebati ne Merkez Bankası'nın ne kamu bankalarının müdahalesi olmadığını söyledi. Bakan Nebati, "20 Aralık'ta kimse devreye girmedi, sadece binlerce bireysel satıcı devreye girdi, adeta yarıştılar. O gece dövizini bozdurmak için adeta insanlar yarışa girdi." dedi.
"DÖVİZ MEVDUATINDA HİÇBİR ÇÖZÜLME YOK"
İktisatçı Hayri Kozanoğlu ise Merkez Bankası'nın yayınladığı haftalık para ve banka istatistiklerini paylaştı. Merkez Bankası'nın verileri, Bakan Nebati'yi yalanladı. Kozanoğlu,"Döviz mevduatında hiçbir çözülme yok.
Geçen hafta gerçek kişilerin döviz hesapları sadece 429, parite etkisinden arındırınca 293 milyon dolar azalmış.
Binde 2 kadar bir şey…" ifadelerini kullandı.
"İNSANLAR DOLARDAKİ KESKİN DÜŞÜŞÜ DÖVİZ ALMAK İÇİN FIRSAT OLARAK DEĞERLENDİRMİŞ"
Bir adım öteye giden Kozanoğlu, "Döviz mevduatları çözülmemişken, aksine mevduat bankalarının TL mevduatları 1 haftada 41.7 milyar lira azalmış.
Bu da sanki insanlar dolardaki keskin düşüşü efektif döviz almak için fırsat olarak değerlendirmiş izlenimi yaratıyor." dedi.
20 Aralık Pazartesi gecesi döviz kurlarının nasıl düştüğü konusu tartışmalara neden olurken, Merkez Bankası (TCMB) rezerv rakamlarındaki değişimi açıkladı.
Buna göre, TCMB’nin brüt rezervi 17-24 Aralık haftasında 5,7 milyar dolar düşüşle 116,5 milyar dolardan 110,8 milyar dolara gerildi.
Bu dönemde bankanın net rezervi 3,6 milyar dolarlık düşüşle 12,2 milyar dolardan 8,6 milyar dolara geriledi.
Bankanın borç ve ödünç olarak elinde tuttuğu döviz ve altınlar hariç bırakıldığında elindeki swap hariç net rezerv ise geçen hafta 9 milyar dolarlık düşüşle -46,7 milyar dolardan -55,7 milyar dolara geriledi.
Eksi (-) 55,7 milyar dolarlık rakam, tarihi dip seviyesi oldu.
Rakamlar, Merkez Bankası’nın geçen hafta döviz kurlarının düşüşünde, örtülü ve yüklü müdahalede bulunarak rol aldığını gösteriyor.
DÖVİZ MEVDUATTA DÜŞÜŞ DEĞİL YÜKSELİŞ VAR
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçen hafta vatandaşların yoğun döviz satışıyla kurların gerilediğini söylemişti ancak geçen hafta yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatı 1 milyar 184 milyon dolarlık artış kaydetti.
Parite etkisinden arındırılmış artış ise 1 milyar 458 milyon dolar oldu. Bu kapsamda, gerçek kişilerin döviz mevduatı 136 milyon dolar azalırken, şirketlerin ve kurumların döviz mevduatı 1 milyar 594 milyon dolar arttı.
BAKAN NEBATİ NE DEMİŞTİ?
Son bir haftada 4 farklı televizyon kanalında canlı yayına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin 20 Aralık günü döviz kurlarında yaşanan düşüş için yaptığı açıklamalar soru işareti yaratmıştı.
İlk önce o gece dövize müdahale edilmediğini söyleyen Nebati, bir sonraki yayında, “Ya Türkiye olayları oturup kendi başına izleyecek, elindeki bütün enstrümanları pozitif yönde kullanmayacak kadar beceriksiz bir ülke mi?” demişti.
Nebati, dün katıldığı canlı yayında ise “O gece dolaylı, dolaysız hiçbir şekilde müdahalede bulunulmadı. Vatandaş bir yarışa girdi ve dövizini bozdurmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiler” demişti.
YABANCILARDAN ÇIKIŞ
TCMB verileri, geçen hafta yabancıların hisse senedi piyasasından 570 milyar dolar, tahvil piyasasından ise 97 milyon dolarlık çıkışa imza attıklarını gösteriyor.