Dolar/TL tarihi zirvelerinde günlük sınırlı yükseliş eğilimine devam ederken Hazine’nin dün gerçekleştirdiği ihale sonuçları tahvil bono piyasasının kamu kontrolünden yeniden serbest piyasaya doğru ilerlediğini gösterdi.
Hazine’nin düzenlediği ihalelerden 2 yıllık gösterge tahvilde bileşik getiri, bankalara zorunlu olarak tahvil aldıran regülasyonlarla gerilediği tek haneli seviyelerden yüzde 42,18’e kadar yükseldi.
Mayıs ayında gerçekleşen iki seçim arasında yabancı payındaki rekor düşüşe rağmen TCMB regülasyonlarıyla yüzde 8,6 civarına kadar gerileyen bileşik getiri aradan geçen yaklaşık altı ayda 33 puandan fazla yükselmiş oldu.
DÖRT İHALEDE 40 MİLYAR TL’LİK BORÇLANMA
Hazine dün 2 ve 10 yıl vadeli gösterge tahvil ihaleleri ile dün yaklaşık 21 milyar TL borçlandı. Bu haftaki dört ihalede borçlanma yaklaşık 40 milyar TL oldu.
İşlemciler tahvil/bono piyasasında TCMB faiz artışları ve bankaları tahvil alımına zorunluluk getiren uygulamaların önemli bir bölümünün kaldırılmasıyla piyasanın yeniden serbest olmaya doğru ilerlediğine dikkat çekiyorlar.
Hazine Kasım ayında toplam 78.4 milyar TL iç borç servisine karşılık toplam 78 milyar TL iç borçlanma programlıyor. Son aylarda Hazine programladığının üzerinde borçlanma gerçekleştiriyor.
Hazine ayrıca 5 yıl vadeli sukuk ihracını 2.5 milyar dolar borçlanma ile tamamlarken ihraçta nihai getiri yüzde 8,5 oldu.
TL’DE SENE BAŞINDAN BERİ DEĞER KAYBI YÜZDE 34,3
Türkiye’nin kredi iflas takası priminde (CDS) jeopolitik endişelerle 425 baz puana kadar ulaşan yükseliş geçen hafta son buldu. 5 yıllık CDS küresel risk iştahındaki artışın da etkisiyle dün 376/381 baz puanda gerileyerek tamamladı.
Dolar/TL’de geçen hafta illikit piyasada görülen 28.75 seviyesi kalıcı olmadı. Bu sabah kur güne 28.5105 zirvesinden başladı.
TL, dolar karşısında yıl başından beri yüzde 34,3 değer kaybetti. Kur üzerinde kamu kontrolünün gevşediği Haziran ayından bugüne TL’deki değer kaybı ise %27.3 seviyesinde gerçekleşti.
Merkez Bankası bugün şirketlerin kredi bakiyesine göre döviz pozisyonlarını Merkez Bankası’na (TCMB) bildirim yükümlülüğüne ilişkin sınır ve kapsamı değiştirdi. Resmi gazete ve TCMB’nin basın duyurusuna göre 10 milyon lira üzeri kredisi bulunan firmaların özet döviz pozisyon raporlaması uygulamasına son verildi.
Resmi Gazete’de bugün yayımlanan bir diğer değişiklik ise Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) fonlarının tüm bankaların vadeli veya vadesiz mevduat ile özel cari ve katılma hesaplarında değerlendirebileceği oldu. Söz konusu fonlar, vadeli veya vadesiz mevduat olarak sadece kamu bankalarında değerlendirilebiliyordu.
KÜRESEL PİYASALAR
Tahvil getirileri ve dolar birkaç haftanın dip seviyelerine yakın seyrederken para politikasının geleceğine dair ipucu edinmek için ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarını bekleyen yatırımcılar, bir faiz artırımına daha gidilmesinin ne kadar olası olduğunu anlamaya çalışıyorlar.
Küresel piyasalarda dolar, bazı Fed yetkililerinin faiz artırımlarının devam etmesi olasılığına açık kapı bırakmalarının ardından hafif toparlanırken yatırımcılar Powell’ın bugün ve yarın yapacağı açıklamaları izleyecek.