Kaz Dağları’nda kesilen binlerce ağaca ve açılacak maden sahasının yaratacağı doğa tahribatına karşı Türk Toraks Derneği’nden de açıklama geldi. Dernek Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, akciğer sağlığına ve bu çerçevede doğaya sahip çıkmanın görevleri olduğunu vurguladı. Bayram, “Koruyucu hekimlik açısından insanımız, iyileştirici hekimlik açısından hastalarımız adına Kaz Dağları başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa tahribatına son verilmesini istiyoruz” dedi.
Prof. Dr. Bayram, açıklamasında solunum sistemi hastalıkları ile ilgili istatiksel verileri de paylaştı. Buna göre;
Solunum sistemi hastalıkları 2017 yılında Türkiye’de gerçekleşen her 100 ölümün 12’sinden sorumlu.
Türkiye’de erken ölüme yol açan 10 hastalığın 4’ü kronik solunum yolu hastalıklarından kaynaklanıyor.
Solunum sistemi hastalıkları, 2017 yılında hastaneye yatıracak kadar ağır sağlık sorununa yol açan hastalıklar arasında birinci sırada.
2017 yılında hastaneye yatırılan her 100 hastadan 13’ünün nedeni bir solunum sistemi hastalığı.
“TEMİZ HAVA İÇİN DAHA ÇOK YEŞİLE VE AĞACA İHTİYACIMIZ VAR”
Solunum sistemine ait bütün sorunların oluşmasında ve ağırlaşmasında hava kirliliğinin etkisi olduğunu gösteren çok sayıda çalışma bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Bayram, “Solunum sistemi hastalıklarından korunmanın en etkili yolu solunan havanın temiz olmasıdır. Ancak Türkiye’de gerek ev içi gerekse dış ortamda solunan hava sağlık açısından kabul edilemeyecek kadar kirlidir. Havayı temizlemek için daha çok yeşile ve daha çok ağaca ihtiyacımız vardır. Küresel ısınmanın olumsuz etkilerini de oldukça yoğun hissettiğimiz bu günlerde değil bir tek ağacın yok edilmesi, daha milyonlarca ağacın dikilmesi gerekmektedir” dedi.
“SAĞLIK NE PARA İLE NE ALTINLA DEĞİŞTİRİLEBİLİR”
Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu Başkanı Dr. Öğr. Gör. Nilüfer Aykaç da, “Alpu Ovası, Bafa Gölü, Bergama, Cerattepe, Hevsel Bahçeleri, İğneada, Kuzey Ormanları, Munzur, Salda Gölü ve şimdi de Kaz Dağları ve belki de sırada Şirince ve başka doğa değerleri. İnsan hayatının bedeli olamaz. Sağlık ne para ile ne de altınla değiştirilebilir” dedi.
“YOK EDİLMEK İSTENEN SADECE AĞAÇLAR DEĞİL, YAŞAMIN KENDİSİDİR”
Kaz Dağları’nda yok edilenin sadece ağaçlar olmadığını belirten Aykaç, “Binlerce yıldır insanı ve doğası ile harmanlanmış yaşamın kendisidir. Üstelik bu yıkım, geri dönüşsüzdür.” dedi. Türkiye’nin, sağlıklı nefes alabileceği ciğerlerini kaybettiğini ifade eden Dr. Aykaç, “Hava kirliliği ülke sathında akciğer sağlığını tehdit ederken, doğaya zehirli kimyasallar salmak yerine, bütün canlılar adına temiz havanın ve sağlıklı bir hayatın teminatı olan doğa hazinelerimizi ve ormanlarımızı korumak hekimliğin temel görevidir. Bilinmelidir ki sağlık ve sağlığın gereği olan doğa, her türlü ticari çıkarın üzerindedir” dedi.