Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi'nin 4-8 Mart arasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer alan 16 ilde gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçları açıklandı. 1505 hanede yüz yüze yapılan araştırmada katılımcılara, "Türkiye'nin birinci öncelikli sorunu sizce nedir?" diye soruldu. Katılımcıların yüzde 76,3'ü buna "Ekonomik kriz/İşsizlik" cevabını verdi. Katılımcılar Türkiye'nin ikinci öncelikli sorununa yüzde 17,4'le "Kürt sorunu" derken, üçüncü öncelikli sorununa yüzde 17'yle "Eğitim sistemi" cevabını verdi.
Erken bir genel seçime gidilmesi gerektiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 64,9 oldu. HDP'nin kapatılma davasıyla ilgili de katılımcılara soru yöneltildi. Araştırmaya katılanların yüzde 47,8'i partinin kapatılmayacağını düşünürken, yüzde 13,7'si kapatılacağını düşündüğünü ifade etti.
MİLLET İTTİFAKI ÖNDE
Bir önceki araştırmaya göre Cumhur İttifakı'na oy vereceğini söyleyenlerin oranında düşüş, Millet İttifakı'na oy vereceğini söyleyenlerin oranında ise artış görüldü. Katılımcıların yüzde 15,1'i Cumhur İttifakı'na, yüzde 16,1'i Millet İttifakı'na oy vereceğini ifade etti. İki ittifaka oy verme şartını, "Oy verdiğim parti ittifak içinde olursa ancak oy verebilirim" diyenlerin oranı ise yüzde 37,2 oldu. CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Parti'den oluşan 6 muhalefet partisinin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem programı için bir araya gelmesini olumlu bulanların oranı yüzde 42,7 oldu. 2018 seçimlerine göre AKP'nin bölgede yüzde 8,7’lik bir oy kaybı yaşadığı dikkat çekti. HDP ve İYİ Parti yüzde 0,7’lik, CHP ise yüzde 2,1’lik bir oy artışı yaşadı. "Bu pazar bir genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna ise bölgedeki seçmenlerin yüzde 45,6'sı HDP, yüzde 17,5'i AKP, yüzde 9,6'sı CHP derken, yüzde 8,2'si kararsız olduğunu, yüzde 8'i ise oy kullanmayacağını belirtti. Hane aylık geliri arttıkça AKP’ye, azaldıkça HDP’ye oy vereceğim diyenlerin oranında düzenli artış olduğu rapora yansıdı. ”Kararsızım” ve "Oy kullanmayacağım” diyenlerin daha çok düşük hane aylık gelirine sahip olduğu dikkat çekti.
ERDOĞAN GERİDE
Araştırmada HDP seçmenine, "HDP kapatılırsa hangi partiye oy vereceksiniz?" sorusu da yöneltildi. Yüzde 78,2, "HDP'nin kuracağı veya adres göstereceği partiye oy veririm" dedi. "Bu pazar bir Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa, ikili adaylı bir cumhurbaşkanlığı seçiminde gangi adaya oy verirsiniz?" sorusuna verilen yanıtlarda AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tüm adaylar karşısında daha az oy alacağı ortaya çıktı. Erdoğan karşısında CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 27,9, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yüzde 43,4, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın yüzde 31,2 oy alabileceği araştırmaya yansıdı.
ÇOKLU SEÇENEKLER MASADA
Araştırma sonuçlarını BirGün'e değerlendiren HDP kaynakları, geçen Nevroz kutlamalarını işaret etti. 72 merkezde gerçekleşen kutlamaların kendi tahminlerinden bile daha coşkulu geçtiğini ifade eden HDP'liler, "HDP'nin ne kadar sahiplenildiği kutlamalarda ortaya çıktı. Kürt illerinde yapılan araştırmalarda halk biraz temkinli cevap verir. HDP'ye desteğin daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz" dedi. HDP'nin kapatılma davasıyla ilgili Cumhur İttifakı'nın her yolu deneyeceğini belirten kaynaklar, çoklu seçenekleri hazır tuttuklarını ifade etti. HDP bileşenlerinden Demokratik Bölgeler Partisi'nin çalışmalarının sürdüğünü ifade eden HDP kaynakları, seçim güvenliğiyle ilgili ise "Yeni seçim yasasıyla barajın yüzde 7'ye düşürülmesi sonucu sadece MHP'ye ödül verilmedi. Önemli olan sandık güvenliği. Geçtiğimiz aylarda İYİ Parti dışında diğer muhalefet partilerine düzenlediğimiz ziyaretlerde bu konu da gündeme geldi. Sandık güvenliği için işbirliği kaçınılmazdır. Neler yapılması gerektiği üzerinde çalışıyoruz" yorumunu yaptı.