Medyascope’da yer alan habere göre, Büyükşehir belediyesine ait otobüsler ile özel halk otobüslerinin gelirlerinin aktarıldığı hesapta 2017 ve 2018 yıllarında yolsuzluk ve nitelikli dolandırıcılık yapılarak kamunun zarara uğratıldığı şikayetleri üzerine Diyarbakır Valiliği, İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş istedi.
İçişleri Bakanlığı’nın 16 Mart 2020 tarihindeki onayı ile kente gelen ve olay ile ilgili çok sayıda kişinin ifadelerini alan Mülkiye müfettişi tevdi raporunu hazırladı. “Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesinde çalıştırılan belediye otobüsleri ve özel halk otobüslerinin gelirlerinin toplandığı hesaptaki bir kısım paraların hak etmeyen kişilere ödenmesi hususunda hazırlanan” raporda, valiliğin yazısına da atıf yapıldı.
HAVUZDAN ÖDEMELER
Raporda, Diyarbakır Valiliği’nin 15 Mart 2020 tarihindeki yazısında, eski otobüs işletmesi müdür vekili Berat Can Güven’in otobüs gelirlerinin aktarılması için görevlendirildiği, Can’ın hazırlayıp bankaya gönderdiği ödeme listelerinde otobüs sahibi olmadığı halde bazı kişilere otobüs havuz hesabından ödeme yapıldığı, Muhsin Talay’a toplam 84 bin 808 lira, Uğur Akbal’a toplam 272 bin 674 lira, Ömer Öngel’e toplam 168 bin 965 lira vererek Berat Can Güven’in büyükşehir belediyesini nitelikli bir şekilde dolandırdığı belirtildi.
Raporda, Özel Halk Otobüsleri Kooperatif Başkanı Fesih Kaya’ya otobüsü için hak ettiği tutarlardan yüksek miktarda tutarlar yatırıldığı, Kaya’nın banka hesabına hak etmediği halde 1 milyon 135 bin lira aktarıldığı da belirtildi. Müfettiş raporuna göre tespit edilen usulsüz ödemelerin toplamı 5 milyon 416 bin 411 lira. Müfettişe göre “nitelikli dolandırıcılık” yapıldı, Fesih Kaya, Yusuf Sönmez, Ömer Öngül, Muhsin Talay, Umut Akbal, Maruf Narin ve Erdal Yamaç’ın soruşturulması istendi.
OTOBÜSÜ OLMAYANA DA PARA ÖDENDİ
Müfettiş raporunda, eski otobüs işletme müdürü Berat Can Güven tarafından özel halk otobüsü sahibi ve kooperatif başkanı Fesih Kaya hesabına usulsüz olarak 45 defada toplam 1 milyon 135 bin 240 lira aktarıldığı, bunun 45 kere ayrı ayrı cezai sorumluluk doğuracağı kanaatine varıldığı belirtildi. Rapora göre otobüsü olmayan, 23 yaşındaki Yusuf Sönmez’e toplam 2 milyon 156 bin 931 lira ödendi.
‘PARANIN MİKTARINDAN TEDİRGİN OLDUM’
Müfettiş raporunda nitelikli dolandırıcılık ile ilgili alınan ifadeler de yer aldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Otobüs İşletmesi Şube Müdürlüğü’nde motor ustası olarak çalışan Muharrem Dala, Berat Can Güven’in mesai bitimine doğru kendisini aradığını belirterek, “3. Sanayi’ye gitmemi orada ismini şimdi hatırlamadığım bin şahsın bana para vereceğini, bu paranın cumhurbaşkanımızın gelişi ile ilgili olduğunu, gidip almamı söyledi. Ben belediyeye tahsisli bir araba ile giderek parayı aldım. Şahsı ve şirketi hatırlamıyorum. Ama yüklü bir miktarda para verildiğini hatırlıyorum. Çünkü paranın miktarından tedirgin olmuştum. Belediyenin önünde ben parayı Berat Can Güven’e verdim. İçeriye girmedim, kime verdiğini bilmiyorum. Ancak sorduğumda Ercan Bircan Bey’e verdiğini söylemişti. Ben paranın kime verildiğini görmedim” dedi.
Raporda, o dönemde genel sekreter yardımcısı olarak çalışan ve kendisine para verildiği ileri sürülen Ercan Bircan’ın ifadeleri de yer aldı. Bircan müfettişlere verdiği ifadede, otobüs işletmesi bünyesinde ayrı bir havuz hesabı olduğunu bilmediğini, buradan harcama yapılmasına dair bir talimat vermesinin söz konusu olmadığını belirterek, “Sayın cumhurbaşkanımız geldiği dönemle ilgili olarak yapılan iş ve işlemler sayın vali ve belediye başkan vekilimiz arasında yürütülmüştür. Bu konuda görev almadım. Bu sebeple bana her hangi bir para ödemesi yapılmamıştır. İsmi geçen Muharrem Dala isimli şahsı tanımıyorum” dedi.
Daha önce Can Erdem olan ismini Berat Can Güven olarak değiştiren otobüs işletmesi müdür vekilinin şikayetler üzerine açığa alındığı ve müfettiş raporundan sonra söz konusu kişiler hakkında nitelikli dolandırıcılık davası açıldığı öğrenildi.