Sivil toplum örgütü olarak dernekler, sosyal devletlerin halka sunduğu kamu hizmetleri ile sosyal haklar çerçevesinde ara bir kurum olarak destek verebileceği gibi halk tarafından gelen bazı taleplerin de iletilmesini sağlamaktadır. Bu durumda iki taraflı önemli bir görev üstlenen dernekler, çeşitli amaçlarla kurulabilmektedir. Çeşitli amaçlarla kurulan dernekler ve farklı tüzel kişiler bir araya gelerek birlik, platform, konfederasyon ya da federasyon gibi oluşumları meydana getirerek sosyal dayanışma, toplumsal fayda ve katma değer üretimi gibi sosyal, kamusal ve sivil toplum açısından kazanımı olan faaliyetler yürütülebilmektedir.
Toplumsal fayda sağlanması açısından dernek ve dernek platformları, kuruluş amaçlarına göre gıda, eğitim, barınma, spor, sosyal, kültürel, bilimsel ya da mesleki olmak üzere çok farklı alanlarda faaliyet gösterebilmektedir. Dernek üyelerinin gönüllülük esasına dayanan faaliyetleri ihtiyaç duyulan bir meseleyi gidermekte bu sayede toplumsal fayda üretilmektedir. Derneklerin üstlendiği bu misyon ulusal olabileceği gibi hukuki bazı izinler neticesinde uluslararası faaliyetler ile de gerçekleştirilebilmekte bu sayede derneklerin sağladığı toplumsal fayda ulusal sınırların ötesine geçebilmektedir.
Dernek Nasıl Kurulur?
Dernekler, belirli amaçları gerçekleştirmek adına belirli sayıda bireyin bir araya gelerek oluşturdukları örgütlü topluluklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Dernek, yalnızca insanların bir araya gelmesi ve amaçlarını belirlenmesi ile oluşabilecek bir topluluk olmadığı gibi genel olarak kurumsal kimliği olmayan, belirli yönetim ve yönetişim sisteminden yoksun ve yasallığı olmayan dernekler de varlığını sürdüremez. Bu nedenle belirli hedefler uğruna bir araya gelen ve faaliyetlerde bulunmak isteyen insanlar, dernek kurmak durumundadır.
Dernek, belirli sayıda bireyin kazanç paylaşımı amacı olmadan ortak bir amaç uğruna bir araya gelerek oluşturdukları tüzel kişiliktir. Dernekler, müşterek ve belirli amaçlar çerçevesinde birleşen en az 7 kişiden oluşan bir topluluk niteliğindedir ve ülkemizde de belirli prosedürler dahilinde tüzel kişiliğe kavuşmaktadır. Dernek kuruluş aşamasında yerine getirilmesi gereken prosedürler sağlıklı ve düzenli bir şekilde takip edildiğinde daha sonradan dernek çatısı altındaki faaliyetlerde sorun ya da pürüz çıkma ihtimali oldukça düşüktür. Bu nedenle dernek kurulumu ile ilgili detaylara dikkat edilmesi tavsiye edilmektedir.
Bir derneğin kurulabilmesi için en az 7 kişiden oluşan bir grubun bir araya gelmesi ve bir araya geliş amaçları ile gerçekleştirmek istenen faaliyetler belirlenir. Buna bağlı olarak dernek tüzüğü gibi zorunlu bazı belge ve dokümanlar hazırlanır, ayrıca kuruluş bildirimi oluşturulur. Söz konusu kuruluş bildirimi, derneğin kurulacağı ilin mülki amirliğine sunulmalıdır. Dernek Kuruluş Bildirimi, kurulacak olan dernek ilde ise valilik makamına, ilçede ise kaymakamlık makamına sunulmalıdır. Dernek kurulumu söz konusu bu kuruluş bildiriminin mülki amirliğe sunulduğu tarih olarak baz alınmaktadır. Bu belgenin ilgili makama sunulması ile dernek kurulmuş olmaktadır.
Dernek Kurmak İçin Gerekli Belgeler
Dernek kurmak yalnızca kuruluş bildiriminin ilgili makama sunulması ile tamamlanmış sayılmamaktadır. Derneklerin kuruluş aşamalarında ibraz edilmesi gereken belgeler ile derneğe ait olarak geliştirilmesi gereken bazı metinler vardır. Bu belgeler ile dokümanların tamamlanması ve ilgili makamlara sunulması ile dernek yasal ve resmi bir şekilde kurulmuş olur.
Derneklerin kurulumu ve faaliyetlerinin işlerliği Türk Medeni Kanunu, Dernekler Kanunu ve Dernekler Yönetmeliği ile düzenlendiğinden dernek kurmak için gerekli olan belgeler Dernekler Yönetmeliği’nde belirtilmektedir. İlgili Yönetmelik’te belirtildiği usule göre gerekli belgeler;
Sunacak olan bu belgelerin yanında bir de kurucu üyelerin oluşturacağı Dernek Kuruluş Bildirimi için sunulması gereken belgeler vardır. Bu belgeler;
Dernek Tüzüğü Hazırlama
Bir derneğin tüzük metninin hazırlanması en önemli adımların başında gelmektedir. Çünkü tüzük metni ile dernekler, örgütün somut özelliklerini, gerçekleştirmek istedikleri faaliyetleri, derneğin amacı, üye alma ve üyelikten çıkartma kıstasları, dernek organlarının görev ve yetkileri, derneğin iç denetim, mali yönetimi gibi yönetişim sistemi ile gelecekte yapılabilme ihtimali olan faaliyetlerin açıklaması yer almaktadır. Tüzük metni, bir derneğin yasal ve prosedür işlemlerini kapsamalı ve açık bir şekilde aktarmalıdır. Tüzük metni oluştuktan sonra tüzükte değişiklik yapmak mümkündür ancak bunun için genel kurul toplantısı düzenlemeli ve eklenecek/çıkarılacak maddenin oylamaya sunulması ve genel kurul kararı alınması, bu kararın da belgelenmesi gereklidir. Bu gibi detaylı işlemlerle daha sonradan uğraşmamak adına tüzük metni hazırlanırken, derneğin yapabileceği faaliyetlerin ve işlemlerin tamamının tanımlanması ve ilgili maddelerin tüzük metnin yer alması tavsiye edilmektedir. Dernek tüzüğünde yer almayan faaliyetlerin yapılması sonrasında dernek yönetimine idari para cezası kesilmesine neden olabilmektedir.
Her dernek tüzüğünde olması gereken bazı zorunlu maddeler yer almaktadır. Dernek kurmak için gerekli olan bu maddeler;
Yukarıdaki maddeleri ve daha detaylı unsurları kapsayan tüzüğün sunulmasından hemen sonra değişiklik yapılması mümkündür. Zorunlu maddelerde değişiklik yapılması isteniyor ise 30 günlük bir süre zarfı içinde bu değişiklikler yapılabilmektedir. Dernek adının daha önce ülke sınırları içerisinde kurulmuş olan bir dernekle aynı olmaması ve kullanılmasına izin verilmeyen isimlerden oluşmaması gerekmektedir. Bu nedenle dernek adının önceden kontrol edilmesi gereklidir. Tüzük metninde bu şekilde bir bilgi olması durumunda kabul edilmeme durumu söz konusudur.
Okuyunuz: Dernek Tüzüğü Nasıl Hazırlanır?
Dernek Kurma Maliyeti
Genellikle vakıf ve dernek kavramsal olarak karıştırıldığından kurulum maliyetleri konusunda da bazı karışıklıklar meydana gelebilmektedir. Dernekler ve vakıflar farklı amaçlar ve prosedürler dahilinde kurulabilmeketdir. Öncelikli olarak dernek kurmak ile vakıf kurmak arasında belirli farklar vardır. Vakıfların kapsamı ve faaliyetleri farklı olduğu için vakıf kurmak için belirli bir sermaye gerekmektedir. Ancak dernekler, Türk Medeni Kanunu kapsamında tanımlanan temek haklardan olduğu için dernek kurmak adına bir sermayeye gerek yoktur. Dernek kuruluşu için sermaye haricinde harç gibi bir ücret de talep edilmemektedir. Bu durumda dernek kurmak ücretsizdir.
Yasal olarak dernek kurulumunda bir ücret talep edilmese de bazı durumlarda yasal ve idari işlemlerin nasıl yapılacağı bilinmez ve detaylı bir şekilde araştırma yapılmaz ise profesyonel yardım alınması gerekebilir. Tüzük hazırlanması, belgelerin hazırlanması ya da sunulan belgelerin düzenlenmesi gibi aşamalarda bazı özel kuruluşlardan destek alınması gerekebilir. Bu durumda alınacak olan hizmet bedeli için bir ücret ödenmesi gibi bir durum söz konusu olabilmektedir. Dernek kurulum işlemleri için bir hizmet alınması gerekiyor ise bu alanda faaliyet gösteren profesyonel danışmanlık firmaları ya da hukuk bürolarından destek alınabilmektedir.
Dernek Kurma Şartları Nelerdir?
Dernek kurma faaliyeti Anayasal bir hak olduğundan dernek kurmak için yerine getirilmesi gereken bazı şartlar vardır. Öncelikli olarak bir derneğin kurulabilmesi için bir amaç ortaya konulmalıdır. Bu amaç etrafında en az 7 kişinin bir araya gelmesi gereklidir. Dernekler önemli bir toplumsal ve sosyal sorumluluğu yerine getirdiği için hem üyelerde hem de dernek tüzel kişiliğinde olması gereken şartlar vardır. Bu şartlar;
Çocuk Derneği Nasıl Kurulur?
Çocuk dernekleri için kurulum, üyelik ve yönetim işlem ve usulleri oldukça net bir şekilde belirlenmektedir. Çocuk derneklerinin kurulumu diğer derneklerin kurulumu ile hemen hemen aynı prosedürleri taşımaktadır. Çocuk dernekleri ile diğer derneklerin üyelik ve kurucu üyelik durumlarında dikkat edilmesi gereken koşullar vardır. Tanımlanan şartlar ve kısıtlamaların ihlalleri durumunda ise diğer derneklere verilen cezalar genel olarak çocuk derneklerinde farklılık göstermektedir. Bu durumda usul hatası olarak meydana gelebilen durumlarda yazılı uyarı yöntemi uygulanmaktadır. Tekrarlanması durumunda ise cezai işlemler uygulanabilmektedir.
Çocuk derneği kurulunda sağlanması gereken koşullar;
Dernek Kaç Kişi İle Kurulur?
Dernek belirli bir amaç etrafında bir araya gelen insanların oluşturduğu tüzel kişi olan bir örgütlenme biçimi olduğundan derneği oluşturan kişi sayısı da önemlidir. Bu konuda Türk Medeni Kanunu ve Dernekler Yönetmeliği’nde belirtildiği üzere derneğin kurulması için en az 7 kişi gereklidir.
Dernek kurmak için asgari olarak bir arada olması gereken kişi sayısı 7 iken, dernek kurabilmek için belirtilen üye sayısının üst sınırı bulunmamaktadır. Kurucu üyelerin bir araya gelip derneğin kurulması için gerekli prosedürleri tamamlaması ile dernek kurulumu tamamlanabilmektedir.
Dernek Kurmak İsteyenlere Öneriler
Belirli bir amaç ve toplumsal fayda uğruna bir dernek kurmak önemli bir faaliyettir. Hukuki ve idari sorumluluğu olan derneklerin, hangi alanda ve hangi amaç/amaçlarla kurulacağı önemlidir. Öncelikli olarak bunun belirlenmesi tavsiye edilmektedir. Amaçların net bir şekilde belirlenmesi, bu amaçları gerçekleştirmek için gerekli olan faaliyetlerin ve işlemlerin de belirlenmesini gerektirecektir. Bu nedenle dernek faaliyetlerinin dernek tüzüğünde yer alması ve bu aşamada dikkatli ve detaylı bir araştırma ve faaliyet planı çıkartmak önemlidir. Bu iki temel unsurun netleşmesi ile dernek kurulum faaliyetlerine başlanması önerilmektedir. Dernek kurulumu için sunulabilecek diğer öneriler ise;
Kaynak: https://dernekciler.com/dernek-nasil-kurulur/