Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Deprem bölgesi için 'acil düzenleme' çağrısı

Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki büyük depremin ardından 10 kentte yıkım yaşandı. 10 binlerce insan hayatını kaybetti, binlerce ev enkaza döndü. Depremin ardından yüz binlerce insan evsiz kaldı. Türkiye'nin dört bir tarafından yardımlar bölge intikal ettirildi. CHP'li Özgür Karabat deprem sonrası fiyatları 2'ye 3'e katlanan nakliye fiyatlarına dikkat çekti, 'acil düzenleme' çağrısında bulundu.

Türkiye, 6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli yaşanan 2 depremin ardından yasa büründü. Depremde on binlerce insan hayatını kaybetti, binlerce bina enkaza döndü, yüz binlerce insan evsiz kaldı. Çok sayıda bina hasarlı ve ağır hasarlı olarak tespit edildi.

Deprem bölgesindeki vatandaşlar Türkiye'nin diğer illerindeki yakınlarının yanına 'göç' etmeye, taşınmaya başladı. Ancak nakliye fiyatlarının 2'ye, 3'e katlandığı görüldü.

CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat da 'deprem fırsatçılarına' dikkat çekti ve 'acil düzenleme' çağrısında bulundu.

Karabat Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

MAALESEF FIRSATÇI NAKLİYECİLER TÜREDİ
ULAŞIM KONUSUNDA ACİL DÜZENLEME ŞART

1- Kalan eşyalarını kurtarmak isteyenler depremzedelerimize bazı nakliye firmaları fahiş fiyatlar çekiyor.
Deprem önce 650 TL olan asansör kiralama bedeli 1.200 TL’ye çıktı.

2- Evden eve nakliye fiyatları da katlanarak arttı. Başka şehre 5.000-10.000 TL civarında olan nakliye fiyatları, 25.000 TL’ye kadar çıktı. Gecesini gündüzüne katıp 5 kuruş para almadan deprem bölgesinde çalışan nakliyecilerin yanında bu fırsatçılara göz açtırılmamalı.

3- Deprem bölgesinde hayatta kalanlar yeni bir düzen kurmaya çalışıyorlar ama çok sayıda problemle karşılaşıyorlar. Devletin, bunu göz önünde bulundurarak harekete geçmesi gerekiyor. Ayrıca esnaf ve ticaret odaları da nakliye konusunda harekete geçmeli.

4- Bir diğer problem ise araç muayeneleri. Deprem bölgesindeki araçların muayene ücretleri bu dönemde kaldırılsın. Muayene süresini geçirenlerin cezaları da silinmeli. Depremzedeler bir de fahiş araç muayene ücretleri ile mağdur edilmemeli.

5- Yılbaşında araç muayene ücretlerine yüzde 122 zam yapılmıştı. 507 TL olan muayene ücreti 1130,40 TL oldu. Hayatları alt üst olan depremzedelerimiz bir de elinde kalan son paralarını nakliyeye, araç muayenesine vermemeli.

6- Evden nakliye yapan taşımacılara çeşitli vergi, akaryakıt destekleri verilebilir.
Özelleştirme ile neredeyse bedavaya araç muayene işini alan şirket de böyle olağanüstü bir dönemde neden %70-80 indirim yapmasın?

7- Seyahat güvenliği açısından araç muayeneleri mutlaka yapılmalı. O yüzden muayenelerin ertelenmesi değil, indirimle teşvik edilmesi gerekiyor.
Takipçisi olacağız...

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER