6 Mayıs 1972'de idam edilen 68 kuşağının öğrenci liderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın ölüm yıl dönümünde yaptığı paylaşım nedeniyle Tekirdağ'a bağlı Saray Belediye Başkanlığı hakkında soruşturma başlatıldı.
Söz konusu soruşturma tartışılmaya devam ederken yine tartışma yaratan bir gelişme yaşandı.
Saray Belediyesi’ne başlatılan soruşturmayı haber yapan Saray Gazetesi’ne de soruşturma açıldı.
Saray Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla başlatılan soruşturma kapsamında İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne ifadeye çağrılan gazeteci Alper Karahan, soruşturma emrini veren Saray Cumhuriyet Savcısı'na ifade vermek istediğini belirtti.
Yerel bir haber gazetesi olan Saray ise, konuya dair şu açıklamayı yaptı:
"Kamuoyunun aydınlatılması ve bilgilendirilmesi amacıyla yapılan haberler nedeniyle gazetecilerin soruşturmaya uğradığı, Türkiye Gazeteciler Sendikası’na göre 85 gazetecinin hapiste olduğu Türkiye’de, her şeye rağmen sormadan edemiyoruz: Soruşturmanın soruşturmasını haber yapan gazetemize bu haber için de soruşturma açılır mı?"
“SORUŞTURMA YAPILDI” İBARESİ KULLANILMASI MESNETSİZDİR
Odatv'nin haberine göre; Saray Gazetesinin söz konusu ifade işlemini sayfasından duyurmasının ardından Saray Savcılığı'ndan da bir açıklama yapıldı.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Söz konusu gazetenin ilgili içerikli fotoğrafı yeniden paylaşmasıyla sadece kolluk birimlerince tutulan açık kaynak araştırması tutanağı çerçevesinde gazete yetkilisinin ifadesine başvurulmuştur. Gazete hakkında 29.05.2020 tarihli haberinde belirtildiği üzere ilgili konu hakkında bu tarihte Adliyemizce henüz Uyap ortamında bir soruşturma kaydı bulunmamasına rağmen ve bilindiği üzere ülkemizde gerçekleşen Covid -19 tedbirleri kapsamında yetkililerce alınan önlemler kapsamında belirlenen tarihlere kadar dava açma işlemleri yapılamamasına rağmen toplumun yanıltılarak 'soruşturma yapıldı.' ibaresi kullanılması mesnetsizdir. Daha önceden soruşturma araştırma işlemine dahil edilen paylaşımların gazetede yeniden paylaşılarak, kendi haklarında araştırma yapılmasını sağlayıp, ardından soruşturma yapıldı algısı, basın ve yayın hakkına müdahale edildiği düşüncesinin oluşturulması hukuka aykırıdır. Ülkemiz Hukuk devletidir. Kanunlarımız Hukuka aykırı olmayan basın ve yayın özgürlüğünün her zaman savunucudur. Bu kapsamda temeli olmayan haberlere itibar edilmemesini bildiririz.”