Sabancı Topluluğu, geçen yıl yaşanan yangınların ilk çıktığı yerlerden Adana Kozan’da başlattığı Cumhuriyet Seferberliği projesi kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Bu seferberliği 41 ile yayan Sabancı Topluluğu, gönüllüleriyle Cumhuriyet’in 99. yıl dönümünde, Çanakkale’nin Pazarlı köyünde sahaya indi. Seferberlik kapsamında, bölgede arıcılara kovan desteği sağlanarak ormana 2 bin 500 adet arı kovanı yerleştirildi. Sabancı Topluluğu çalışanlarından oluşan gönüllüler ve yurttaşlar, arıları korumak, daha kaliteli bal üretimi sağlamak için biberiye ve lavanta ekimi yaptı.
Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper programda yaptığı konuşmaya 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayarak başladı. 'Cumhuriyet Seferberliği' projesinin nasıl başladığını anlatan Alper, geçen sene ağustos ayındaki yangın ve sel facialarından sonra 'Artık söylemde kalma değil mücadele etme zamanıdır' diyerek başladık.' ifadelerini kullandı.
Alper, "Cumhuriyet aslında bir yaşam biçimidir. Çağdaşlıktır, eşitliktir, sürekli ilerlemedir. Ve en önemlisi; bu toprakları sevmek, ona daima sahip çıkmaktır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve değerlerini sonsuza kadar yaşatmak ve bu uğurda yılmadan çalışmaktır. Biz geçtiğimiz yıl Sabancı Cumhuriyet Seferberliğini başlatırken, ülkemize, milletimize, Cumhuriyet’e duyduğumuz sevgiyi çok daha farklı bir şekilde göstermeyi arzu ettik. Karşılıksız sevgiyi aldığımız aksiyonlarla, yarattığımız değerle ortaya koymaya çalıştık. Toplam 7 bin gönüllümüzle 35 bin saatimizi bu seferberliğe ayırdık. Yaklaşık 15 gün boyunca, fidan diktik, çöpleri topladık, atıkları ayrıştırdık, gübreleme yaptık, okul boyadık, kitap bağışladık, ahırlar ve geçici konutlar inşa ettik, yardım kolileri hazırladık. Ve tüm bu işlerimizi de 10 Kasım’da Atamıza armağan ettik." dedi.
Çanakkale'de arıcılarla bir araya geldiklerinde 'sizin için ne yapabiliriz?' diye sorduklarını belirten Alper, "Burada ağaç, biberiye, lavanta dikmek, belki küçük adımlar olarak gözükebiliyor. Ama bu işin içinde olan arıcı arkadaşlarımızla konuştuğumuzda bu adımların onlar için ne kadar önemli ve büyük adımlar olduğunu görüyoruz. Bu küçük adımlarla arıların kışı daha rahat geçirmesini, kışın genç kalmasını sağlayabiliyoruz. Dolayısıyla bir fidan, bir lavanta, bir biberiye deyip geçmememiz gerektiğini arıcı arkadaşlarımızdan tekrar öğrendim. Değişim istiyorsak her birimiz adım atmak zorundayız. Belki evimizin bahçesine bir fidan, bir lavanta dikeceğiz. Belki bir çocuğa bir kitap hediye edeceğiz. Bir okulu tekrar boyayacağız. Bu dünyayı, bu ülkeyi, bu toprakları daha iyi hale getirmek için hep birlikte bir şeyler yapacağız." dedi.
Ekosistemin işleyişine dikkat çeken Alper,"Buradaki arıcı arkadaşlarımızla bir araya geldik. Geçen sene pek çoğu neredeyse arılarının yarısını kaybetmiş. Neden biliyor musunuz? Tarımsal alanlarda kullandığımız zirai ilaçlardan dolayı. Dünya bir ekosistem. Bu ekosisteme yanlış müdahale edersek sadece kendi çıkarlarımızı, sadece kendi işimizin verimliliğini düşünürsek aslında büyük dünyaya ne kadar fazla zarar verdiğimizi, şu küçücük örnekte bile hep birlikte görüyoruz. Aslında hepimiz aynı gemideyiz. Bu dünyanın neresinde olursak olalım hepimiz aynı gemideyiz. Ve bu dünyada her birimiz güvende olana kadar aslında hiçbirimiz güvende değiliz." dedi.
Cumhuriyet Seferberliği kapsamında 2023 hedeflerini açıklayan Alper 'Seferberlik bu milletin ruhunda var' diyerek şunları söyledi:
İyilik, iyiliği çağırıyor. İyilik, iyiliği destekliyor. Dolayısıyla biz, geçen sene 7 bin kişiydik. Bu sene 15 bin kişi olacağız. Bizi gören diğer şirketler, sivil toplum kuruluşları, halkımız bize katılacak ve milyonlara doğru hep birlikte gideceğiz. Sizlere bir söz veriyoruz. Önümüzdeki sene, Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılında çok daha güçlü şekilde sahada olacağız. Önümüzdeki sene, bu sefer 60 bin Sabancı gönüllüsüyle 81 ilde, yani ülkemizin her köşesinde sahada olacağız ve iyilik yapmaya devam edeceğiz. Çünkü biz biliyoruz ki bu mücadele ancak sahada halkımızla, ulusumuzla yan yana çalışıldığında kazanılacak bir mücadele. Tıpkı ulu önder Atatürk'ün Çanakkale Boğazı'nda o zaman Mehmetçikle yan yana savaştığı gibi, hep birlikte 100. Yılımızın, Cumhuriyet'in 100. yılının hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemiz bu dünyanın en iyi ülkelerinden biri olmayı, halkımız bu dünyanın en lider halklarından biri olmayı sonuna kadar hak ediyor. Bu topraklarda yatan Mehmetçik, neredeyse 100 yıl önce bunu bize ispat etti. Biz de onları onurlandırmamız için bu mücadeleye onların burada yaptığı gibi, bu ülkeyi savunduğu gibi silahla-topla değil, kazmayla, kürekle devam edeceğiz.
ÇANAKKALE'DEKİ PROJE KAPSAMINDA NELER YAPILDI?
• Çanakkale’de düzenlenen seferberlik basın toplantısına Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper liderliğinde, yüzlerce Sabancı Gönüllüsünün yanı sıra bölge halkı da katıldı.
• Çanakkale Pazarlı Köyü Bal Ormanı’na arıların su ihtiyacını karşılamak üzere su depoları ve arı üreticilerinin ihtiyaçları doğrultusunda kamelya yapıldı.
• Kovanların konulması için orman içerisinde 2.500 adet kovan sehpası yerleştirildi.
• Bölgede arı üreticilerine kovan desteği sağlandı.
• Çanakkale Gelibolu'da Orman Bakanlığı tarafından yönlendirilen bal ormanına, orman ekosisteminin gereksinimleri ve biyolojik çeşitliliğe katkı sağlayacak ve arıcılık faaliyetlerini ve bal üretimini destekleyecek nektarlı türlerin ekim ve dikimi yapıldı.
• Bitki örtüsü çeşitlenen bölgeye bal arılarının gelmesi ile arıların yapacağı tozlaşma sayesinde biyolojik çeşitliliğin artması bekleniyor.
• Bitki örtüsü geliştikçe bozulan toprak yapısının miktarı azalacak ve topraklar erozyona karşı korunmuş olacak.
• Bal ormanı ile birlikte bölge halkına ekonomik gelir sağlamak için arıcılık faaliyetlerinin desteklenmesi ve bal üretiminde de önemli artışlar sağlanması planlanıyor.
• Tüm bu çalışmaların sürdürülebilir ormancılık/doğa temelli çözüm faaliyeti ile gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.
• Bal ormanı ile birlikte 200 milyon arı için yaşam alanı oluşturuyor ve ekosistem için onarıcı dönüşler elde edilmesi hedefleniyor.
• Sabancı Topluluğu tarafından Türkiye genelinde yapımına başlanan yangın söndürme havuzlarından biri de bölgeye yapılıyor.