Cumartesi Anneleri’nin kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için düzenledikleri eylemin 700'üncü haftasında polisin müdahale ederek gözaltına aldığı 46 kişi hakkında dava açıldı. Cumartesi Anneleri yaptıkları açıklama ile davaya tepki gösterdi. Cumartesi Anneleri’nin sosyal medya hesabından paylaşılan mesajda “Şimdi Cumartesi Anneleri yalnız değildir deme vakti” ifadeleri kullanıldı.
Cumartesi Annelerinin kayıp yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılması talebiyle sürdürdüğü barışçıl buluşmaların 700. haftada ağır polis şiddetiyle karşılaştığı hatırlatılan açıklamada, müdahale sırasında 46 kişinin gözaltına alındığı ve Galatasaray Meydanı’nın 116 haftadır Cumartesi Anneleri’ne kapalı olduğuna dikkat çekildi.
17 İKTİDAR DEĞİŞTİ, CEZASIZLIK DEĞİŞMEDİ
Cumartesi Annelerinin 25 yıllık mücadele sürecinde 17 iktidar değiştiğine ancak cezasızlık politikasının değişmediğine değinilen açıklamada, “Cezasızlık, hak ihlalinin bir devlet politikası olarak uygulanmasının bir sonucudur. Devlet kayıpların açığa çıkarılmasını ve cezalandırılmasını engelliyor. Adında ‘adalet’i taşıyan AKP, Cumartesi Anneleri’nin adalet taleplerini karşılamazken, yargılar bir noktaya geldi” denildi.
POLİSLER HAKKINDAKİ BAŞVURU SONUÇSUZ KALDI
700. hafta ve sonrasında yaşanan polis şiddetine ilişkin başvuruların da sonuçsuz kaldığına dikkat çekilen açıklamada, “699 haftadır devam eden buluşmalarımız birden bire suç haline getirildi. Aralarında insan hakları savunucularının da bulunduğu 46 kişi hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istendi” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yargıda reform ve hukuk seferberliği açıklamalarına da tepki gösterilen açıklamada, “Dava reform açıklamalarının hemen ardından açıldı. 28 Şubat koşullarında bile sürdürdüğümüz 25 yıllık adalet arayışının suç haline getirilmesi reform ‘müjdesi’ sonrası gerçekleşti” denildi.
"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ YOKSA DEMOKRASİ YOKTUR"
Erdoğan ve Gül’e de çağrı yapılan açıklamada, “Hak ve özgürlük talep edenler düşüncelerini serbest biçimde ifade etme imkanı bulmalıdır. Bu imkan yoksa adalet ve demokrasiden söz edilemez. Demokrasi, adalet ve reform gibi kavramları, sorunları aşma argümanı olmaktan çıkarın. Cezasızlığa son vererek adaleti sağlayacak politikalar hayata geçirilmeli. Adliye saraylarının kapıları adalete açılmalı” denildi.
DAVA AÇILAN İSİMLER
Haklarında dava açılan aralarında İHD yöneticileri, kayıp yakınları, Cumartesi insanlarının da bulunduğu 46 kişinin isimleri şöyle:
Koray Çağlayan, Koray Kesik, Leman Yurtsever, Levent Gökçek, Lezgin Özalp, Maside Ocak, Mehmet Günel, Muhammed Emin Ekinci, Ayça Çevik, Besna Koç, Cafer Balcı, Can Danyal Aktaş, Cihan Oral Gülünay, Cüneyt Yılmaz, Deniz Koç, Ercan Süslü, Ezgi Çevik, Faruk Eren, Fecri Çalboğa, Ferhat Ergen, Gamze Elvan, Hakan Koç, Hasan Akbaba, Hasan Karakoç, Jiyan Tosun, Kenan Yıldızerler, Murat Akbaş, Murat Koptaş, Onur Yanardağ, Osman Akın, Özer Oymak, Özge Elvan, Ramazan Bayram, Rüşa Sabur, Sadettin Köse, Adil Can Ocak, Ahmet Karaca, Ahmet Süleyman Benli, Ali Ocak, Ali Yiğit Karaca, Atakan Taşbilek, Ataman Doğa Kıroğlu, Saime Sebla Arcan, Sinan Arslan, Ulaş Bedri Çelik, Volkan Uyar.
NE OLDU?
Cumartesi Anneleri’nin 700'üncü hafta eylemine polisler müdahale etmiş; kayıpların akıbetini sormak isteyen Cumartesi Anneleri ve onlara destek verenler gözaltına alınmıştı. Gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan 46 kişi hakkında yaklaşık 2 yıl sonra harekete geçen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, iddianame hazırladı. İddianamede “2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet etmek” iddiasıyla 46 kişinin 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Eyleme destek veren milletvekilleri ile ilgili yürütülen soruşturma ise ayrıldı. Dava İstanbul 21'inci Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.