8 Temmuz 2018'de, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin yaşamını yitirdiği, 300'den fazla kişinin de yaralandığı 'tren kazası'na ilişkin davanın 5. duruşması görülüyor.
Duruşma öncesinde aileler davanın görüleceği Çorlu Halk Eğitim Merkezi'ne yürüdü. Ailelerin yürüyüşüne CHP milletvekilleri Muharrem Erkek, Candan Yüceer, Mahmut Tanal, HDP milletvekili Serpil Kemalbay ve TİP Hatay Milletvekili Barış Atay destek verdi.
Çorlu Adliyesi’ndeki salon kapasitesi yetersizliği nedeniyle Çorlu Halk Eğitim Merkezi'ne alınan duruşma 10.00'da Tanıkların dinlenmesiyle başladı.
'JANDARMA KAMERA KAYITLARINI ALMAYA GELDİ'
Duruşmada söz alan tanıklar facia günü yaşananları anlatırken o gün yağan yağmurun yarattığı olumsuzluklara dikkat çektiler.
Tanık Birol Kuzgun: Cemiloğlu At Çiftliği’nde 3 yıldır çalışıyorum. Demiryolu at çiftliğinden 250-300 metre uzaktayız, oranın üst tarafında kalıyoruz. O gün yağmur vardı, her zamanki yağıyordu. Kazadan 10-15 dakika sonra olay yerine vardım. Kaza yerini ve orayı tarif etmem güç. Herkes bir şeyler yapmaya çalışıyordu. Sel olduğunda yetkililere herhangi bir bildirimde bulunmadık. Şubat ayında jandarma kemara kayıtlarını almaya geldi.
Sanık avukatlarından Ersin Selbuz olay günü çiftlikten alınan sel görüntülerini tanığa göstermek istedi ancak avukat Can Atalay, delil sunma aşamasında olmadıklarını belirterek itiraz etti, mahkeme reddetti.
Tanık Vahdet Atak: Çalışkan At Çiftliği’nde dört yıldır çalışıyorum. Demiryolu kot olarak bizim aşağımızda. Yağmur yağıyordu ancak o kadar fazla yağmıyordu. Sel gibi bir şey görmedim. Olay öncesinde bizde yağmur ölçüm aracı yoktu, daha sonra ölçüm için kap koyduk, onunla ölçüyoruz. Kanal yok, sel olduğunda tarla içinden akıp gidiyordu.
'TCDD YETKİLİLERİ GELİP BİZE OLAYIN OLUŞ ŞEKLİNİ SORDU'
Tanık: Günay Solak: Çalışkan Çiftliği’nde dört yıldır çalışıyorum. Kaza sırasında çiftlikteydim. Demiryoluna 300-400 metre uzaktayız. Olay günü yağmur yağdı. Tavuk kümeslerini u bastı. O gün yağan yağmur kadar yağmur hiç görmedim. Bizde ölçüm yoktu daha sonra yağmur ölçümü için kap koyduk. Bize olaydan sonra jandarma geldi, ambulans geldi, yaralı getirilmedi. TCDD’den yetkililer geldi ve bize olayın oluş şeklini sordu biz de bir şey bilmediğimizi söyledik.
'SAVCILIK KAÇ VAGON VE KAÇ YOLCU OLDUĞUNU SORUŞTURMADI'
Arda Sel’in dedesi Mehmet Öz de “bir vagonda kaç koltuk var. Oturan yolcu sayısı kaç ayakta yolcu sayısı kaç? Burada en az 600 yolcu var. Savcılık bunu soruşturmadı. 366 yolcu nerede? Bunun bir matematiği yok mu? Bunun araştırılmasını istiyoruz” dedi.
Kazada hayatını kaybeden Bihter Bilgin’in annesi Zeliha Bilgin de "Yağmur konusu var, kazadan sonra menfez yapıldığı şekliyle yapılsaydı yıkılmazdı. Bu kazayı yağmura bağlayamazsınız. Mümin Karasu’nun danışman olarak atanmasını kınıyorum. Adalet bekliyorum" diye konuştu.
Arda Sel’in dedesi Mehmet Öz Sel tekrar söz alarak ailelere Mümin Karasu’yu sanık olarak görmek ister misiniz diye sordu, ailelerin hepsi el kaldırarak “evet görmek istiyoruz” dedi.
Hüseyin Şahin de çağrılan tanıklara tepki gösterdi. Şahin "718 gün oldu. Tutuklu kimse yok, Bir kişi twit attı diye tutuklu kalıyor da buradaki sanıklar da tutuklu kalmalı. Biz konuştukça terfi alıyorlar" ifadelerini kullandı.
'TALEPLERİMİZ KARŞISINDA DUYARSIZ KALMAYIN'
Arda Sel’in annesi Mısra Öz Sel de "Bugün dinlemiş olduğunuz 3 kişi normalde de ifadeleri alınabilecek kişilerdi. Ancak siz önemli kişileri bizim talep ettiğimiz kişileri görmezden gelerek çağırmadınız. Bizim talebimiz olmasına rağmen Mümin Karasu gitti danışman oldu. 718 gün oldu, evlat yaşıyorum. 5. duruşmadayız, gerçek sorumluların yargılanmasını istiyoruz. Taleplerimiz karşısında duyarsız kalmayın" dedi.
'ÇOCUKLARIMIN GELECEĞİ VARDI YOK OLDU'
Arda Sel’in dedesi Necmettin Sel de menfezi yapan müteahhidin neden mahkemeya çağrılmadığına tepki gösterdi. Gerçek sorumluların karşılarına çıkarılmadığını belirten Sel, "Ben ölen evladım karşısında kendimi suçlu hissediyorum. Çocuklarımın geleceği vardı, yok oldu. Mümin Karasu’nun korunmasını anlamıyorum. Bakanın korunmasını anlamıyorum. Onlar bizim çocuklarımızdan daha mı değerli" ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14. Demiryolu Bakım Müdürlüğünde Demiryolu Bakım Müdürü olarak görev yapan Turgut Kurt, TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14. Demiryolu Bakım Müdürlüğü Çerkezköy 143. Yol Bakım Şefliğinde yol bakım onarım şefi olarak görev yapan Özkan Polat, TCDD bünyesinde köprüler şefi olarak görev yapan Çetin Yıldırım, TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14. Demiryolu Bakım Müdürlüğü Çerkezköy 143. Yol Bakım Şefliğinde hat bakım ve onarım memuru olarak görev yapan Celalettin Çabuk hakkında TCK 85/2 maddesi uyarınca 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlanmıştı.