Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2025KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Cizre’de korkutan kornavirüs tablosu

Vaka sayısının hızla arttığı Cizre'de 150 yataklı devlet hastanesi kapasitenin dolması, hastaların çevre il ve ilçelere gönderilmesinin ardından konu Meclis gündemine taşındı. HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya 15 soru sordu.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde koronavirüs vakalarının artmasıyla birlikte hastanede yer kalmadığı haberlerinin ardından HDP Milletvekili Serpil Kemalbay Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Kemalbay, Koca’ya “Bölge milletvekillerine ve Türk Tabipler Birliği yetkililerine dahi İl Pandemi Kurulu tarafından bilgi verilmemesinin nedeni nedir?” diye sordu. CHP Milletvekili Mamut Tanal da Cizre’deki hastalığın gösterildiği yoğunluk haritalarını yayınlayarak “Günde 2-3 kişi defnediliyor. Vatandaşlarımız yeterince test yapılmamasından yakınıyor. Hastane personeli dahi olsanız, başhekim onay vermediği sürece test yok” dedi.

Hastane kaynaklarından alınan bilgiye göre bayram tatili öncesi koronavirüs vakalarının görülmediği ilçede bayram tatilinden sonra olağanüstü bir artış yaşandı. Hastane kapasitesinin dolması üzerine hastalar çevre il ve ilçelere sevk edildi. Serpil Kemalbay, “Özellikle bayramdan önce 88 vakanın görüldüğü 150 bin nüfuslu Şırnak’ın Cizre ilçesinde hastane kaynaklarından edinilen bilgiler doğrultusunda vaka sayısının günlük 75’in üzerine çıkarak 600’ün üzerinde olduğu, 65 yaş üstü 3 kişinin an itibarı ile yaşamını yitirdiği ve 12 sağlık emekçisinin de testlerinin pozitif çıktığı bilgisi basında yer almıştır” dedi.

Kemalbay, Koca’ya 15 soru sordu. Koca’nın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde şu sorulara yanıt istendi:

1- Cizre’de son bir ay içerisinde test sonucu pozitif çıkan toplam vaka sayısı kaçtır?
2- 1 Haziran 2020 tarihi itibarı ile Cizre’de kaç vatandaşımız COVID-19 nedeni ile yaşamını yitirmiştir?
3- Şırnak ili ve Cizre ilçesinde son bir ay içerisinde test sonucu pozitif çıkan sağlık emekçisi kaç kişi vardır?
4- Günlük COVID-19 verilerinin iller ve ilçeler bazında ilgili kurumlar tarafından açıklanmamasının nedeni nedir?
5- Test sonucu pozitif çıkan vakaların evlerine gönderildiği ve tedavisinin evlerde devam ettirildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise evlerde hane halkına da virüsü bulaştırmaması için hangi tedbirler alınmaktadır?
6- Testi pozitif çıkan kişilerle temas eden ve korona belirtisi gösterip hastaneye başvuran kişilere neden test yapılmamaktadır?
7- Cizre ilçesinde günlük yapılan test sayısı ne kadardır ve kimlere test yapılmaktadır?
8- Bölge milletvekillerine ve Türk Tabipler Birliği yetkililerine dahi İl Pandemi Kurulu tarafından bilgi verilmemesinin nedeni nedir?
9- Cizre Belediyesi’ne atanan kayyumun ihale sürecinin bitmesini gerekçe olarak göstermesi nedeniyle uzun bir süre dezenfekte işlemlerini yapmadığı Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü’nce tarafınıza bildirilmiş midir? Bildirilmiş ise vaka sayısının artacağı öngörülerek Bakanlığınızca bir tedbir alınmış mıdır? Bildirilmedi ise ilgili kurum yetkilileri hakkında her hangi bir işlem başlatılmış mıdır?
10- Cizre’deki pozitif vakaların çevre illere sevk edilmesi ile salgının daha çok yayılmasına sebep olacağı göz önüne alındığında bu bulaşı önlemek adına ne gibi tedbirler alınmıştır?
11- Cizre’de vaka sayısının artışı ve hastanelerde yer olmaması nedeniyle Şırnak’a da sevklerin yapıldığı göz önüne alındığında bölge il ve ilçelerine halen bulunmayan PCR cihazı, yeterli mekanik vantilatör cihazı ve malzeme yetersizliğinin giderilmesi yönünde herhangi bir işlem yapılmış mıdır?
12- Cizre ve çevre ilçelerde vaka sayılarının hızlı bir şekilde artış göstermesindeki nedenler araştırılmış ve Bakanlığa bildirilmiş midir?
13- Valilik ve kaymakamlıkların aldığı önlemler bilginiz dahilinde midir? Alınan önlemlerin yeterli olup olmadığı bakanlığınız tarafından incelenmiş midir?
14- Şırnak ve ilçelerinde vakaların artması ile birlikte önlemlerin azaldığı bilginiz dahilinde midir?
15- Türk Tabipler Birliği Bölge yetkilileri ile Sağlık Emekçileri Sendikası’nın (SES) toplumun her kesimini ilgilendirdiği ve duyarlılık gösterdiği pandemi krizinde sürece dahil edilmemesinin, bilgi verilmemesinin gerekçesi nedir? Sendika ve kuruluşların sürecin dışında tutulması ile amaçlanan nedir?

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER