Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Çin eğitim sisteminde reform: Altı ve yedi yaşındakiler için...

Pazartesi günü Pekin, Çin’in aşırı rekabetçi okul sistemindeki öğrenciler ve ebeveynler üzerindeki baskıyı hafifletmeyi amaçlayan kapsamlı eğitim reformlarının bir parçası olarak altı ve yedi yaşındakiler için yazılı sınavları yasakladı.

Çin’in sınav odaklı sistemi daha önce öğrencilerin birinci sınıftan itibaren sınavlara girmesini gerektirdi ve tek bir puanın bir çocuğun yaşam yörüngesini belirleyebildiği gaokao olarak bilinen 18 yaşında korkulan üniversite giriş sınavıyla sonuçlandı.

Pazartesi günü yayınlanan yeni yönergelere göre, “Öğrencilerin aşırı yüklenmesine ve büyük sınav baskısı altında kalmasına neden olan çok sık sınavlar”, Eğitim Bakanlığı tarafından iptal edildi.

Bakanlık, küçük yaştan itibaren öğrenciler üzerindeki baskının “zihinsel ve fiziksel sağlıklarına zarar verdiğini” söyledi.

Yönetmelik ayrıca zorunlu eğitimin diğer yıllarında sınavları bir dönemle sınırlandırıyor ve ortaokulda ara sınav ve deneme sınavlarına izin veriliyor.

Tedbirler, ebeveynler tarafından çocuklarının eğitim servetini şişirmenin bir yolu olarak görülen, dershanelere yönelik bir baskıyı da içeren Çin’in eğitim sektöründeki daha geniş hükümet reformlarının bir parçası.

Temmuz ayı sonlarında Çin, tüm özel ders şirketlerine kar amacı gütmeyen kuruluşlara geçmelerini emretti ve özel ders kurumlarının hafta sonları ve tatillerde temel derslerde ders vermesini yasakladı ve 100 milyar dolarlık bir sektörü etkin bir şekilde sakatladı.

Amaç, bazı orta sınıf ebeveynlerin çocuklarını en iyi okullara göndermek için özel derslerden yılda 100.000 yuan (15.400 $) veya daha fazlasını isteyerek ödediği Çin’deki eğitim eşitsizliğini azaltmak.

Şanghay merkezli danışmanlık firması Oliver Wyman’ın ortağı ve Asya eğitim sorumlusu Claudia Wang, “Bu kadar güçlü bir özel ders kültürüne (Çin kadar) sahip başka bir ülke yok” dedi.

Nüfus artışının on yıllardır en yavaş olduğu Çin makamları, bu yılın başlarında iki çocuk doğum sınırını kaldırdı ve ebeveynlerin daha fazla çocuk sahibi olmaları için teşvikleri artırmak istiyorlar.

Pekin şehir yetkilileri geçen hafta, bazı okullarda üst düzey yeteneklerin yoğunlaşmasını önlemek için öğretmenlerin okulları altı yılda bir değiştirmeleri gerektiğini duyurdu. Eğitim yetkilileri Pazartesi günü, üstün yetenekli öğrenciler için “öncelikli” sınıflar kuran okulların yasağını yineledi.

Milli Eğitim Bakanlığı ayrıca bu yılın başlarında birinci ve ikinci sınıflar için yazılı ödevleri yasakladı ve ortaokul öğrencileri için ödevleri gecelik 1,5 saatten fazla olmayacak şekilde sınırladı.

Bununla birlikte, birçok Çinli ebeveyn, eğitimi hala sosyal hareketliliğe giden bir yol olarak görüyor.

Gaokao, yoksul, kırsal öğrencilerin en iyi üniversitelerde daha iyi eğitim fırsatlarına ve iş olanaklarına erişmelerinin birkaç yolundan biridir.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER