Ünlü gastronomi yazarı Vedat Milor, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla yeni bir tartışmanın gündeme gelmesine neden oldu.
Etsiz çiğ köfte için, “İstanbul’da çiğ köfte yok. Hepsi aslında kısır” diyen Milor’a çiğ köfteciler tepki gösterdi.
Milor’u çiğ köfte yemeye davet eden Çiğ Köfte Üreticiler Derneği (ÇİĞ-DER) Genel Sekreteri Mehmet Kamar, etli çiğ köftenin sağlığa zararlı olduğunu, etsiz çiğ köftede ise ceviz, fındık ve fıstık olduğunu söyledi.
Çiğ köfteciler ise, “Kısır ve çiğ köfte arasında dünya kadar fark var” diyerek iddialara yanıt verdi.
“ETLİ ÇİĞ KÖFTE SAĞLIĞA ZARARLI”
Çiğ Köfte Üreticiler Derneği (ÇİĞ-DER) Genel Sekreteri Mehmet Kamar, “Vedat Bey’in demecini gördük ve şaşırdık. Vedat Bey bilmiyorum nerede çiğ köfteyi tüketiyor, buyursun gelsin ve bünyemizdeki bütün şubelerimizde çiğ köftenin gerçek lezzetini görebilir. Biz etsiz çiğ köfte yapıyoruz çünkü etli çiğ köfte gerçekten sağlığa zararlı. O, özel günlerde tüketilen bir çiğ köfte. Biz ticari çiğ köfte üretiyoruz. Türkiye’nin dört bir yanına, hatta dünyaya bu lezzeti ulaştırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kamar, sözlerine şöyle devam etti:
“Çiğ köftemizde et yok ama etten daha fazlası var. İçerisinde 12 bitki ve baharat, ayrıca ceviz, fındık, fıstık var. Emin olun etli çiğ köftede aldığı lezzetin çok daha ötesini hem de daha sağlıklı bir şekilde vatandaşlarımız alıyor. Sıradan bir vatandaş bile kısırla çiğ köfteyi ayırt edebilir. Yasal olarak da etli çiğ köftenin satışı yasak çünkü sağlıklı değil. Eti alıp hemen tüketirseniz sıkıntı yok. Biz ticari çiğ köfte üretiyoruz, şubelere gönderiyoruz. Her yönüyle hijyenik olması lazım. Kısır da güzel bir yiyecek ama emin olun çiğ köfteyle kıyaslanamaz.”
“HİÇ KISIRA BENZER BİR HALİ VAR MI?”
Uzun yıllardır çiğ köftecilik yapan Yaşar Erol da “Kısırla çiğ köfte arasında dünya kadar fark var. Kısır sadece bulgurla, salçadan karışım olur. Bizim çiğ köfte isim olarak etsiz çiğ köfte. 32 çeşit baharat karışımı var. Kısır farklı, bu farklı. Hiç kısıra benzer bir hali var mı? Yok. Etli çiğ köfte yapıldığı zaman en az yarım saat içinde tükenmesi lazım” dedi.
13 yıldır çiğ köfteci olan Mehmet Kanza ise “Vedat Bey hiç çiğ köfte yememiş, gelsin bir de bizden yesin. Bulgur, baharat, ceviz en kaliteli malzemelerle üretildiği için çiğ köfte diye geçiyor. Kısırla bir alakası yok. Etli çiğ köfte hemen zehirleme yapıyor piyasada satmak yasak. Yaptığınız gibi hemen tüketmek zorundasınız” diye konuştu.