ONUR ERDOĞAN / KRT WEB
CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Gökan Zeybek, 22 Eylül'de TBMM Başkanlığına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanmak üzere bir soru önergesi verdi.
Zeybek, önergesinde Şanlıurfa'da, Mardin'de ve Diyarbakır'da Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (DEDAŞ) yüksek tüketim bedelli sanayi tipi faturalandırma uygulamasının ortaya çıkardığı sorunlara değindi.
Zeybek, yüksek fatura bedellerini ödeyemeyen çiftçilerin DEDAŞ tarafından elektriklerinin kesildiğini belirterek, Bakan Pakdemirli'ye şu soruları yöneltti:
1- DEDAŞ'ın Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin'de yürüttüğü faaliyetler ve bu faaliyetlerin oluşturduğu mağduriyetler Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
2-Çiftçilere yansıtılan sanayi tipi orantısız faturalar, köylünün elektriklerinin kesilmesi, trafolarının sökülmesi ve benzeri durumlardan dolayı oluşan mağduriyetlerini Bakanlığınıza ileten toplamda kaç yurttaşımız bulunmaktadır?
3-İçinde bulunduğumuz 2021 yılın Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında bölgede oluşan mağduriyetlerin tespit edilmesi ve bu mağduriyetlerin çiftçi, köylü lehine giderilmesine yönelik Bakanlığınızca herhangi bir çalışma yürütülmüş müdür? Yürütülmüş ise hangi çalışmalar yürütülmüştür?
TEK CÜMLELİK CEVAP: BAKANLIĞIMIZ GÖREV, YETKİ ALANINA GİRMEMEKTEDİR
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Zeybek'in soru önergesine 10 Aralık tarihinde yanıt verdi.
Pakdemirli, yanıtında sadece tek cümleye yer vererek "Önergede bahsi geçen konular Bakanlığımız görev, yetki alanına girmemektedir" ifadelerini kullandı.
'TÜRKİYE'DEKİ YÖNETİM ACZİNİ GÖSTERMEKTEDİR'
Pakdemirli'nin verdiği yanıt üzerine Zeybek, 2021 yılında Anadolu'da yaşanan kuraklık nedeniyle tahıl üretiminin ciddi derecede azaldığını belirtti. Kuraklık nedeniyle çiftçilerin elektrikli su pompalarıyla çevredeki akarsulardan su çekerek mahsullerini sulamak zorunda kaldığını söyleyen Zeybek, çiftçilerin yüksek faturaları ödeyememesi nedeniyle elektriklerinin kesildiğini hatırlattı. Zeybek, yaşananların ardından bölgede tarım faaliyetlerinin durma noktasına geldiğini ifade etti.
'İNSANLARIN EKMEĞİ 5 TL'YE YİYEBİLECEK OLMASININ TEMEL NEDENİ'
Zeybek, Pakdemirli'nin verdiği cevaba ise 'Türkiye'deki yönetim aczini göstermektedir' ifadeleriyle tepki gösterdi.
Ekmek fiyatlarına gelen büyük zamları işaret eden Zeybek, "İnsanların 3,5 TL'ye ekmek yiyebilmesinin, gelecekte, birkaç ay sonra ekmeği 5 TL'ye yiyebilecek olmasının temel nedeni bu zihniyetteki bir kişinin Tarım ve Orman Bakanı olarak görev yapmasıdır" dedi.