Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2025KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

CHP’li Yeşil: Zarar eden TCDD'nin özelleştirilmesi gündemde mi?

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, 13 yıldır yapımı devam eden Ankara-Yerköy-Sivas hızlı tren hattını TBMM’ye taşıyarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

CHP'Lİ YEŞİL VERDİĞİ SORU ÖNERGESİNDE;

“13 yıldır yapımı devam eden Ankara-Yerköy-Sivas hızlı tren hattı yapımı için projelendirme aşaması 5.10.2004’te başlatılmış, 13.03.2009’da yılında Yerköy’de temeli atılmış, dönemin Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek tarafından projenin ihale bedelinin 850 Milyon Lira olduğu ve 2012 yılında tamamlanarak hizmete açılacağı duyurulmuştur. Gelinen noktada yıllar boyunca projenin tamamlanarak hizmete açılması hususu çeşitli gerekçelerle ertelenmiş, ek maliyet kalemleri ve projeye toplam olarak harcanan maliyet bedelleri belirsiz kalmıştır” dedi.

13 YILDA 11 BAKAN DEĞİŞTİ

Proje yapım çalışmaları esnasında 8 kere göçük meydana geldiğini belirten Yeşil, son olarak Esmebaşı Tüneli’nde yaşanan göçük nedeniyle ihaleye çıkıldığını ve göçük inşaatı tamamlanması işi için açılan ihaleye özel olarak firmaların davet edildiğini, 76 Milyon 446 Bin Türk Lirası bedelle de ihale edildiğini söyledi. Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi boyunca farklı dönemlerde Binali Yıldırım’ın üç kere Ulaştırma Bakanlığı yaptığını ve seçim dönemleri dahil toplam 11 bakan değiştirildiğini ifade eden Yeşil, çeşitli zamanlarda açıklanan proje bitiş tarihlerinin her defasında ötelenerek verilen sözlerin gereğinin yerine getirilmediğinin altını çizdi.

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Nihat Yeşil soru önergesinde, projenin bitimi ve hattın kullanımına açılmasına dair verilen sözlerin tutulmadığını belirtti; “Dönemin Sivas Valisi Davut Gül dahi, 2018 yılında açıklamalarda bulunmuş ve toplam 10 Milyar Lira harcanan projeye bir o kadar daha harcama yapılarak 2019 yılında bitirileceğini ifade etmiştir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019 yerel seçimleri öncesi Sivas mitinginde, projenin 2019 Ramazan Bayramı’na yetiştirileceği sözünü vermiştir. Yine 2020 yılındaki göçükler nedeniyle Sivas Valisi Salih Ayhan, projenin 2020 Ramazan Bayramı’nda bitirilerek bilet kesilmesi için canla başla çalışan işçilere teşekkür etmiş ancak proje 2020’de de bitirilememiştir. Son olarak; 11.03.2021’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Ankara-Sivas hattındaki Hızlı Tren’in test sürüşlerine katılarak projede sona gelindiğini ve Haziran ayında kullanımın yurttaşlara açılacağını müjdelemiştir.”

Konuyu meclise taşıyan Yeşil, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun anıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği önergede şu soruları yöneltti:

Projenin hizmete gireceği kesin tarih belirlenmiş midir? Belirlenmiş ise Haziran ayının hangi günü açılış planlanmaktadır? Projeye şu ana kadar harcanan toplam maliyet ne kadardır? Projenin bitirilmesine yönelik olarak planlanan ek maliyet mevcut mudur? Proje için yıllık hedeflenen yolcu sayısı kaçtır? Proje tamamlandığında, yurttaşların kullanımına açıldığı esnada eski hat kullanılacak mıdır? Kullanılacaksa kaç kilometre kullanılacaktır? Sayıştay raporlarına yansıdığı üzere, 2019 yılında 1 Milyar 87 Milyon 52 Bin 678 TL zarar açıklayan TCDD’nin, büyük kısmı kamu kaynaklarıyla tamamlanacak Ankara-Sivas Hızlı Tren projesi için kullanılan kamu kaynağının hacmi düşünüldüğünde, ilerleyen süreçte “Kamu zararı” gerekçe gösterilerek yolcu taşımacılığının özelleştirilerek ihale edilmesi hususu gündemde midir?

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER