AKP’nin dün gerçekleştirilen Meclis Grup Toplantısında “transfer olacağı öne sürülen yüz belediye başkanından” beşine rozet takıldı. Muhalefet parti sözcüleri, devletin imkanlarını kullandırma vaadiyle belediye başkanlarına baskı yapıldığını ifade ederek AKP’ye tepki gösterdi.
Kayseri İncesu ilçesinin İyi Partili Belediye Başkanı Mustafa İlmek rozet takılan ilk isim oldu. İlmek’in yanı sıra Osmaniye Hasanbeyli’nin SP’li Belediye Başkanı Selahattin Denizoğlu, Osmaniye Böcekli Beldesi’nin CHP’li Belediye Başkanı Doğan Öztürk ile bağımsız olarak seçilen Elazığ Keban Belediye Başkanı Hüseyin Açmaz ve Erzurum’un Olur ilçesinin Belediye Başkanı Sıddık Demircan, AKP’ye katıldı.
Seyit Torun'un açıklamaları şöyle:
"Yerel seçimlerden bu yana AKP'liler yerel yönetimlerle ilgili sürekli değişikliği gündeme getiriyorlar. Cumhurbaşkanı sarayda topladığı 30 başkanla ilgili değerlendirme yaptı. 3 büyükşehir belediye başkanımızdan görüş istendi, o günden bu yana takvim verilemedi. Kamuoyunda sürekli yasanın hazırlandığını, en kısa sürede gündeme geleceğini, birçok sorunun çözüleceğini ifade ettiler. Somut bir değerlendirme olmadı.
Şimdi de AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş'un açıkladığı bir teklifle karşı karşıyayız. Grup başkanvekili yaptığı açıklamada imar konularıyla belli değişikliklerin olabileceğini ifade etti. Bunların nerede hazırlandığı, ne şekilde yapıldığı da kesinlikle belli değil. Mehmet Muş'un açıklamalarına baktığınızda bahsedilen değişiklikler geçmişte vardı. AKP iktidarıyla başlayan rant düzeni önceden yoktu onların döneminde başladı. Bunu yeni yapıyorlarmış gibi bir düzenleme yapıyorlar. Sormak lazım geçmişte imar tadilatlarıyla ilgili rakamlar neydi, sizin döneminizde ne? Ranta dayalı uygulamalar kimin döneminde başladı? Bu yerel seçim sonuçları gösterdi ki tek adam yönetiminin tahribatı büyük. Vatandaş tek adam yönetimine 'sen her şeye saraydan karar veremezsin, milletin iradesine darbe vuramazsın' dedi. Bunu hala okuyamadılar ki yine kapalı kapılar ardında bir şeyler hazırlayarak bunun şifrelerini grup başkan vekillerine de vererek süreci yönetmeye çalışıyorlar. Bunu kabul etmemiz mümkün değil.
Çok defa bir araya gelelim dedik. Bu çağrımız karşılık görmedi. Birkaç kez Mehmet Özhseki ile bir araya geldik. Değiştirilmesi düşünülen yasanın ortak akılla çıkarılmasını ifade ettik. Somut bir gelişme olmadı. Şimdi de grup başkanvekili ortaya çıkıp imar kanunlarıyla ilgili sadece bundan bahsediyor. Yerel yönetimler yasası sadece imar yasasından ibaret değil. Belediyelerimiz ciddi ekonomik sorunlar yumağı içinde. Yetki bunalımı söz konusu. Vatandaşlarımızın talepleri sürekli artıyor, belediyelerimizin güçlendirilmesi, bazı yasal değişikliklerin yapılması gerekiyor. Yapılmaya çalışılan sarayda yapılan bir yasayla dayatılacak. Sorunlar daha da fazla artacak ve yetki sarayda toplanacak.
Amacımız vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek. Üreten belediye ortaya koymak amacımız. Düşünülen 'ben yaptım oldu' deyip sarayda bu işi bitirmek. Sorun ortak sorun, çözümü de ortaklaşa almak zorundayız.
Bülent Turan'ın 100 belediye başkanının AK Parti'ye geçeceği açıklamasından sonra dün 5 belediye başkanı AKP'ye geçti. Milli irade diye demokrasi havarisi kesilenler belediye başkanlarını kimi zaman korkutarak kimi zaman tehdit ederek görevden aldılar. Belediyelere kayyum atadılar, icra göndererek, kamu kayaklarını kapatarak AK Parti'ye geçmeleri için uğraşıyorlar. Beyhude çabalar. Seçimle kazanamadıklarını tehditle almaya çalışıyorlar. Milli iradeyle gerçekleştiremedikelrini devlet imkanlarıyla transfer etmeye çalışıyorlar.
31 Mart'tan ders almamışlar ki maalesef illegal yollarla, demokrasi dışı uygulamalarla belediyelere baskı uyguluyorlar. FETÖ borsası kurmuşlardı şimdi de belediye borsası kurdular. Başkanları kendi partilerine geçirmeye çalışıyorlar. Bu demokrasi adına ayıptır. Rakam koyuyolar 100 başkan diye. Sanki pazarlık var. Artık güçsüzleştiklerinin, dağıldıklarının farkındalar. Yaptıkları, belediye başkanlarını tehdit ederek 'güçleniyoruz, başkanlar bize geliyor' imajı yaratmak. Bu son derece demokrasi dışı bir olay. Bunlar boş işler, vatandaşımız bunlara kanmayacaktır. Saray oyla alamadığını baskı ve tehditle almaya çalışıyor.
-(Kurultay süreci) İstanbul ve İzmir'de tek aday var. Yarın yeni adaylar çıkabilir. Şu anda görünen durum bu.
-(Yerel yönetimler tasarısı) Biz kendilerine (AKP'lilere) defaten söyledik, taslağı görelim diye. Şu ana kadar elimize Mehmet Muş'un açıkladığı imar düzenlemelerinin dışında hiçbir bilgi gelmedi. Büyükşehirleri kaybettikten sonra rantı da kaybettiler. Yeni rant oluşturma çabaları bunlar. Yetkiyi merkezde toplayarak rantı ellerine alma gayreti. AKP belediyeciliğine kadar imar konuları çok gelmezdi meclislere. Şimdi belediyelerimiz yeni plan yapmalarına rağmen planın üzerinden bir ay geçmeden talepler gelmeye başlıyor. Halbuki plan yeni yapılmış. Buna rağmen belediye meclislerinin en önemli gündemi imar konuları. Bu geçmişte yoktu. AKP belediyeciliğiyle başladı. Birçok belediyeyi kaybedince bu yetkileri sarayda toplama çabası var. Yapılan çalışma bunun çalışması."
CHP’Lİ ÖZKOÇ: MİLLET İRADESİNE SAYGISIZLIK
Muhalefet partilerinden seçilen ya da bağımsız yüz dolayındaki belediye başkanının AKP’ye geçeceğine yönelik iddiaları değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Millet iradesine saygı duymayan bir siyasi parti ve onun genel başkanı ile karşı karşıyayız” dedi.
CHP’li Özkoç, yaptığı değerlendirmede, “Seçimlerde Devletin bütün imkanlarını kullandılar fakat tüm bunlara rağmen halkımız AKP’nin 18 yıllık iktidarından yorulduğunu ortaya koydu. AKP iktidarı ve Genel Başkanı, devletin imkanlarını elinde bulundurduğu için muhalif belediye başkanlarının hizmet yapmasını engelleyecek girişimlerde bulundu. Gücü az, ekonomik sıkıntılar içerisinde olan belediye başkanlarını köşeye sıkıştırdı, onları çaresiz bıraktı. Parti değiştirmeleri durumunda devletin imkanlarından yararlanabileceklerini bildirdi. Bu anlayış, çirkin, yakışıksız ve antidemokratiktir” dedi.
HDP’DEN DE TEPKİ GELDİ
Onlarca belediyesine kayyum atanan HDP de partiler arası transfere tepki gösterdi. HDP’nin hukukçu milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, “AKP, 40 yıl öncesinin siyaset tarzını uyguluyor” dedi. Tiryaki, “Uzunca bir süredir ülke gündeminde bunlar olmuyordu ama anlaşılan o ki AKP, hedeflediği hiçbir amaca ulaşamadığını düşünüyor. Hala bir çekim merkezi olduğunu göstermek için belediye başkanlarını büyük olasılıkla hukuk dışı bazı vaatlerle partisine çekmeye çalışıyor” şeklinde konuştu.
İYİ PARTİ’DEN “ANTİ-DEMOKRATİK” TRANSFERLER YORUMU
İyi Partili Feridun Bahşi de AKP’nin belediye başkanı transferlerini “anti demokratik” bulduğunu bildirdi. AKP’nin her dönem böyle girişimlerde bulunduğunu ancak halkta karşılık bulmadığını ifade eden Bahşi, “AKP, her zamanki gibi kendisinden olmayana mobbing uyguluyor. Yatırımlarla ilgili hak edilen ödenekleri belediyelere göndermiyor. Belediyelerin hizmet yapmalarını engelleyici baskıyı kurmaya çalışıyor. Toplamda yüz belediye başkanını transfer edeceği iddialarını gerçekçi bulmuyorum. Onuru ile siyaset yapan belediye başkanlarımız bu oyuna gelmeyecektir” diye konuştu.