Raporda tespit edilen hak ihlalleri şöyle:
Gezi davası
Raporda Gezi Parkı Davası'nda "Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu, Ali Hakan Altınay, Ayşe Mücella Yapıcı, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Çiğdem Mater Utku, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi, Mehmet Ali Alabora, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi hakkında Gezi Parkı eylemleri nedeniyle açılan dava, 24-25 Haziran günlerinde İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladığı" hatırlatıldı.
Hrant Dink Davası
Hrant Dink'in öldürülmesi nedeniyle (dosyaları “zaman aşımı” gerekçesiyle ayrılan) 9 kişi hakkında açılan davaya 27 Haziran günü devam edildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı, Yasin Hayal’in "suç örgütü kurmak ve yönetmek", Erhan Tuncel’in "tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs", "mala zarar vermek", "Dink’i tasarlayarak öldürmeye yardım" ve "örgüt üyeliği", Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu ve Tuncay Uzundal’ın "Dink’in öldürülmesine yardım", "örgüt üyeliği", Ahmet İskender’in "örgüt üyeliği", Ogün Samast’ın "silahlı örgüt üyeliği" gerekçesiyle cezalandırılmasını istedi. Savcılık, Osman Hayal ve Salih Hacısalihoğlu hakkında beraat talebinde bulundu. Duruşma 17 Temmuz gününe ertelendi.
Yargılanan, tutuklanan avukatlar
Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi Avukat Engin Gökoğlu hakkında, Tekirdağ 2 Nolu T Tipi Cezaevi’nde gardiyanlara hakaret ettiği iddiasıyla açılan dava 17 Haziran günü sonuçlandı. Tekirdağ 1. Asliye Ceza Mahkemesi, Gökoğlu’nun beraatına karar verdi.
Cezaevinde birkaç kez gardiyanlar tarafından dövülen ve kolu kırılan Engin Gökoğlu, 7 Kasım 2017 tarihinde avukat görüşü öncesinde bir kez daha fiziksel şiddete maruz kalması üzerine, güvenlik kameralarına “İşkence yapmak şerefsizliktir. Bu yaptığınız işkencelerin hesabını bir gün vereceksiniz. Üzerinizdeki üniformalar yasadışı iş yapmanıza imkân sağlamaz” demişti.
20 Haziran günü İstanbul’da Halkın Hukuk Bürosu’na yapılan baskında avukatlar Ebru Timtik, Ayşegül Çağatay, Görkem Ağdede, Nadide Özdemir ile Gülser Sarıgül, Kamile Kayır ile Özhan Aslan gözaltına alındı. Özhan Aslan dışındakiler 25 Haziran günü tutuklandı.
Sokağa çıkma yasakları ve özel güvenlik bölgeleri
Haziran ayında Hakkari'nin Merkez, Çukurca, Yüksekova ve Derecik ilçelerine bağlı beş bölge özel güvenlik bölgesi ilan edildi. Tunceli'nin de Merkez, Ovacık, Pülümür, Hozat ve Nazmiye ilçelerine bağlı 29 bölge özel güvenlik bölgesi ilan edildi.
Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı 10 köyde 23 Haziran günü 15 süreyle sokağa çıkma yasağı (05.00-20.00) ilan edildi.
Mülteciler
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Haziran ayında, insan ticareti yapan kişi 622 kişi (yılın ilk altı ayında 3.776) gözaltına alındı. Bu dönemde, 3.262’si denizlerde olmak üzere toplam 23.195 (yılın ilk altı ayında 137.035) mültecinin yakalandığı bildirildi.
Yaşam hakkı ihlalleri
Yargısız İnfaz, Dur İhtarı, Rasgele Ateş Açma Olayları: 2
Abdulsamet Akgül, Ramazan Toksoy: Şırnak’ın İdil ilçesi ile Mardin’in Dargeçit ilçesi arasındaki bölgede 16 Haziran günü yapılan askeri operasyon sırasında gerçekleştirilen hava bombardımanında bölge köylülerinden Akgül ve Toksoy'un öldüğü öğrenildi.
Davalar:
Berkin Elvan: Anayasa Mahkemesi, Berkin Elvan'ın ailesinin bireysel başvurusunu Haziran ayında karara bağladı. "Yaşam hakkı"nın ve "kötü muamele yasağı"nın ihlal edildiği gerekçesiyle yapılan başvuruyu reddeden Anayasa Mahkemesi’nin kararında “Bir bireysel başvurunun kabul edilebilmesi için başvurucunun sadece mağdur olduğunu ileri sürmesi yeterli olmayıp ihlalden doğrudan veya dolaylı olarak etkilendiğini yani mağdur olduğunu göstermesi veya mağdur olduğu konusunda Anayasa Mahkemesi’ni ikna etmesi gerekir” denildi.
Recep Hantaş: Diyarbakır'da Recep Hantaş’ı öldüren (14 Nisan) polis memuru K.B., Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla 24 Mayıs günü tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi.
Ömer Barış Topkara: Ömer Barış Topkara’yı (16) öldürdüğü için polis memuru H.D.S.’ye verilen hapis cezası kararı Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay kararında, H.D.S.’nin "bilinçli taksirle ölüme neden olma" suçundan 9 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması gerektiği belirtildi.
Ömer Barış Topkara ve bir arkadaşı 16 Şubat 2017 tarihinde İstanbul’un Esenyurt ilçesindeki bir alışveriş merkezinde şüphe üzerine gözaltına alınmış ve birbirlerine kelepçelenmişti. İki çocuğun sağlık muayenesi için götürüldükleri hastanenin çıkışında kaçmaya çalışması üzerine polisler havaya uyarı ateş açmışlar, çocuklar da kaçmaktan vazgeçerek durmuşlardı. Ardından çocukların yanına gelen polis memuru H.D.S.’nin elindeki tabancayla kafasına vurduğu Topkara, silahın ateş alması sonucu ölmüştü. İlk derece mahkemenin "haksız tahrik altında olası kast ile öldürme" suçundan verdiği 11 yıl 8 ay hapis cezasını bozan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, sanık polis memurunu 15 yıl hapis cezası ile cezalandırmıştı.
Faili Meçhul Cinayetler: 2
Savcı Küçük, Ahmet Küçük: Erzurum’un Karayazı ilçesinde AKP'den belediye meclis üyeliğine seçilen Savcı Küçük ve yeğeni Ahmet Küçük cesetleri, Turnagöl ile Anıtlı mahalleleri arasındaki arazide bulundu.
Kuşkulu Asker Ölümleri: 2
İslam Muhammed Altuğ: Diyarbakır, Lice... kendi silahından çıkan “kaza” kurşunu iddiası...
X.X.: Otluca Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı, “silahının kazara ateş alması sonucu” iddiası...
Silahlı Çatışmalar: 56
Resmî açıklamalara ve basına yansıyan haberlere göre Haziran ayında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile sınıra yakın bölgelerde yürütülen operasyonlarda en az 17 (2'si kaza) asker ve 39 yasadışı örgüt üyesi öldü. Bu dönemde, 21 asker de yaralandı.
İçişleri Bakanlığı’nın aylık basın açıklamasında ise Haziran ayında 63, yılın ilk altı ayında da toplam 154 yasadışı örgüt üyesinin öldüğü belirtildi.
Polis-asker araçlarının neden olduğu olaylar
Davalar
Muhammed Yıldırım (7), Furkan Yıldırım (6): Yıldırım kardeşlerin ölümü nedeniyle iki polis hakkında açılan dava, 19 Haziran günü sonuçlandı. Cizre 2. Ağır Ceza Mahkemesi, zırhlı aracı kullanan Ömer Yeğit'i "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" gerekçesiyle 2 yıl 1 ay hapis cezasına mahkum etti. Ceza, 19 bin TL para cezasına çevrildi. Polis amiri Murat Maden ise beraat etti. Yıldırım kardeşler, 3 Mayıs 2017 tarihinde Şırnak’ın Silopi ilçesinde evlerinde uyurken evlerinin duvarını yıkan bir polis panzerinin altında kalarak ölmüştü.
Mahmut Öner (74), Mevlüt Dağtaş (64), Abdulhamit Dağtaş (63), Fikri Demirbaş (53), Zeynep Demirbaş (76): 20 Haziran 2017 tarihinde Diyarbakır’ın Lice ilçesinde jandarmaya ait bir zırhlı aracın çarptığı araçta bulunan 5 kişinin ölümü nedeniyle sürücü polis memuru N.İ. hakkında başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.
Kararın, asli kusurlu olarak zırhlı aracın çarptığı arabanın sürücüsünü gösteren Adli Tıp Kurumu raporuna dayanılarak alındığı öğrenildi.
Kadın Cinayetleri: 40
Kadın hakları konusunda çalışan örgütlerden ve internet sitelerinden derlenen verilere göre, Haziran ayında en az 40 kadın öldürüldü. Yılın ilk altı ayında öldürülen kadın sayısının ise 214 olduğu bildirildi.
Sivil Çatışmalar: 5 yaralı
Arpine T.: İstanbul Fatih Samatya’da yaşayan Arpine T., 31 Mayıs günü iki kişinin ırkçı saldırısına uğradı. Saldırganların “bu başlangıç” diyerek Arpine T.’yi tehdit ettikleri iddia edildi. Türkiye Ermeni Patrikliği’nden Başrahip Zakeos Ohanyan, Arpine T.’nin yaşadığı evin duvarına yaklaşık 2 ay önce nefret söylemi içeren yazıların bulunduğu kağıtlar yapıştırıldığını ve haç çizildiğini belirtti.
19 Haziran günü Ankara Üniversitesi DTCF öğrencileri sağ görüşlü bir grubun saldırısına uğradı. Olayda bir öğrenci hafif yaralandı.
İyi Parti İstanbul yöneticilerinden Metin Bozkurt, 20 Haziran günü Beylikdüzü'nde bir grubun saldırısına uğradı.
İyi Parti üyesi Zihni Pamukçu, 22 Haziran günü İstanbul Ümraniye'de kimliği belirlenemeyen kişilerin saldırısına uğradı.
23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri için CHP'nin İstanbul Büyükçekmece'de açılan seçim standına iki ayrı saldırı düzenlendiği, CHP üyesi bir kişinin yaralandığı öğrenildi.
İş Cinayetleri: 124
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin çalışmalarına göre, Haziran ayında en az 124 işçi hayatını kaybetti. Bu işçilerin 17’sinin kadın, 6’sının çocuk, 13’ünün de mülteci/göçmen olduğu bildirildi. 2019 yılının ilk altı ayında ise 840 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
İşkence ve kötü muamele
İşkence Olayları: 93
Haziran ayında en az 48 kişi gözaltında ya da gözaltı merkezleri dışında güvenlik güçlerinin işkencesine maruz kaldığını basına açıkladı, işkence gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu ve/veya insan hakları örgütlerine başvurdu. Ay içinde eylem ve gösterilerde de aralarında avukatların, milletvekillerinin de bulunduğu en az 45 kişi polisin/jandarmanın fiziksel şiddetine maruz kaldı. İstanbul'da 30 Haziran günü LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında yapılması planlanan Onur Yürüyüşüne polis müdahalesinde dövülen, plastik mermi ile vurulan ya da biber gazından etkilenen yüzlerce kişi düşünüldüğünde bu sayının yetersizliği anlaşılacaktır.
Ancak, toplantı ve gösterilerde dövülerek, gaz sıkılarak, ters kelepçe takılarak gözaltına alınanlar ile işkence gördüğü halde bunu açıklamayan, suç duyurusunda bulunmayanlar dikkate alındığında gerçek sayının bunun çok üzerinde olduğu ortaya çıkmaktadır.
Davalar:
Ezgi Özen: 4 Aralık 2010 tarihinde İstanbul Dolmabahçe’deki bir gösteriye polislerin müdahalesi sırasında düşük yapan Ezgi Özen'in Anayasa Mahkemesi'ne başvurusu 19 Haziran günü sonuçlandı. Anayasa Mahkemesi, iddialara ilişkin tam ve etkin soruşturma yürütülmediği gerekçesiyle kötü muamele yasağının usul boyutundan ihlal edildiğine karar verdi. Karar nedeniyle soruşturma yeniden açılacak. Mahkeme ayrıca toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edilmesi nedeniyle Ezgi Özen’e 17.750 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
Edip Elma, Murat Tavşan, Naim Erdoğan, Yunus Demir: Anayasa Mahkemesi, dört kişinin "işkence" nedeniyle yaptığı başvuruyu 26 Haziran günü karara bağladı. Mahkeme, başvuruculara toplam 70 bin TL tazminat ödenmesine ve yeniden yargılama yapılmasına karar verdi.
Cezaevinde Ölüm: 1
Y.E.: Urfa 2 Nolu T Tipi Cezaevi, kalp krizi...
Cezaevlerinde İşkence ve Kötü Muamele Olayları:
Haziran ayında, cezaevlerinde ya da götürüldükleri hastane ve adliyelerde fiziksel şiddete maruz kalan çok sayıda tutuklu ve hükümlüye ilişkin haberler basında ve insan hakları örgütlerinin çalışmalarında yer aldı. Bu çerçevede, en az 18 kişinin fiziksel/psikolojik şiddete maruz kaldığı, sağlık hakkının engellendiği belirlendi.
Ancak, cezaevleri ile haberleşme olanaklarının zorluğu, mahkumların yaşadıklarını aktarmalarının engellendiği dikkate alınınca, şiddet görenlerin sayısının bunun çok üzerinde olduğu anlaşılacaktır. Ayrıca, cezaevlerinde ayakta sayım uygulaması, sevk ve nakillerde çift kelepçe zorlaması gibi uygulamaların da fiziksel şiddet başlığı altında ele alınması gerekmektedir. Bunların dışında cezaevlerinde, yasaklama kararı olmamasına karşın kitap, gazete ve dergilerin verilmemesi, görüş, havalandırma ve sosyal etkinliklerin keyfi bir biçimde kısıtlanması, hastane sevklerinin gerçekleştirilmemesi gibi birçok sorun yoğun bir biçimde yaşanmaktadır. Bu nedenlerle cezaevlerinde fiziksel ve/veya psikolojik şiddete maruz kalan, hakları keyfi bir biçimde ellerinden alınan tutuklu ve hükümlülerin gerçek sayısını vermenin olanağı bulunmuyor.
Herhangi bir toplatma veya yasaklama kararı olmayan 14 kitabın Diyarbakır D Tipi Cezaevi'ne alınmadığı öğrenildi:
Alaeddin Şenel, Siyasal Düşünceler Tarihi;
Frantz Fanon, Siyah Deri Beyaz Maske;
Fatmagül Berktay, Dünyayı Bugünde Sevmek;
Siraç Bilgin, Aryan Mitolojisi/Yazatalar ve Homa;
Radi Fiş, Ben de Halimce Bedreddinem;
Michel Foucault, Hapishanenin Doğuşu;
Günter Grass, Yengeç Yürüyüşü;
Andre Gunder, Dünya Sistemi;
Micheal Hardt, Antonio Negri-İmparatorluk;
Aleksandr A. Bek, Moskova Önlerinde;
Yang Yiyen, Kızıl Kayalar;
Jared Diamont, Tüfek, Mikrop ve Çelik;
Nikolay Çukovski, Teslim Olmayanlar Ölmez;
Nikolay Ostrovski, Ve Çeliğe Su Verildi.
Düşünce ve ifade özgürlüğü
Gözaltına Alınan, Tutuklanan Gazeteciler, Yazarlar: Haziran ayında en az 35 gazeteci, basın çalışanı, dağıtımcı gözaltına alındı, 5 gazeteci tutuklandı. Ay içinde 3 gazete ve dergi bürosu da polisler tarafından basıldı.
Ancak toplantı ve gösteriler sırasında yaşanan kısa süreli gözaltılar ya da kamuoyuna yansımayan olaylar olduğu da unutulmamalıdır.
Davalar: Haziran ayında en az 4 gazeteci ve basın çalışanı, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hapis ve/veya para cezasına mahkûm edildi, 12 gazeteci beraat etti, 5 gazeteci de tahliye edildi.
Bağımsız Gazetecilik Platformu’nun verilerine göre, en az 160 gazeteci ve medya çalışanı tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunuyor. Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu verilerine göre ise cezaevinde bulunan gazeteci sayısı 203…
Deniz Yücel: Anayasa Mahkemesi’nin Die Welt gazetesinin eski Türkiye Temsilcisi Deniz Yücel’in bireysel başvurusuna ilişkin kararı 28 Haziran günü Resmi Gazete’de yayınlandı. Mahkeme 14 Şubat 2017 tarihinde gözaltına alındıktan sonra 27 Şubat 2017 tarihinde yaptığı haberler gerekçe gösterilerek tutuklanan Deniz Yücel’in “kişi hürriyeti ve güvenliği” ile “ifade ve basın özgürlüğü” haklarının ihlal edildiğine hükmetti. Mahkeme Deniz Yücel’e 25 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
Saldırıya Uğrayan Gazeteciler: 1
Yeni Akit Gazetesi Haber Müdürü Murat Alan, 14 Haziran günü İstanbul Gaziosmanpaşa'da dört kişi tarafından dövüldü.
Toplatma, Erişim Engelleme Kararları: 5
RTÜK, "Jane The Virgin" dizisi nedeniyle Fox Life televizyon kanalına, idari para ve program durdurma cezası verdi.
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’nun bir konuşması nedeniyle gazeteci İsmail Saymaz'ın paylaştığı tweete erişim mahkeme kararı ile engellendi.
Nûçe Ciwan Haber Ajansı’nın www.nuceciwan23.com internet sitesine erişim BTK tarafından engellendi. Son engelleme ile ait internet sayfasına erişim 34. kez engellenmiş oldu.
Etkin Haber Ajansı’nın www.etha10.com internet sitesine erişim BTK tarafından engellendi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak hakkında Ekşi Sözlük'te açılan “Berat Albayrak Özge Ulusoy ilişkisi iddiası” başlığına erişim İstanbul Anadolu 1. Sulh Hakimliği’nin 18 Haziran 2019 tarihli kararı ile engellendi.
Düşünce Suçuna İlişkin Gelişmeler:
Haziran ayında konuşmaları ya da yazıları nedeniyle en az 2 kişi hapis/para cezasına mahkum edildi, 2 kişi beraat etti, 1 sanatçı gözaltına alındı.
Şendoğan Yazıcı: Vicdani retçi Şendoğan Yazıcı hakkında askere gitmediği gerekçesiyle Borçka Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava 20 Haziran günü sonuçlandı. Mahkeme, 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 223/2-a maddesi (“yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması halinde beraat kararı verilir”) uyarınca beraat kararı verdi.
Ayşe Öğretmen: Öğretmen Ayşe Çelik hakkında 8 Ocak 2016 tarihinde telefonla bağlandığı bir televizyon programında “Çocuklar ölmesin” dediği gerekçesiyle Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava 26 Haziran günü sonuçlandı. Mahkeme Ayşe Çelik’in beraatına karar verdi.
Ayşe Çelik'e Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen 1 yıl 3 ay hapis cezası İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi, Ayşe Çelik’in "ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine" karar vermişti.
Canan Kaftancıoğlu: CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle açılan dava 28 Haziran günü İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşma, 18 Temmuz gününe ertelendi.
Yargılanan, gözaltına alınan, tutuklanan akademisyenler
“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladığı gerekçesiyle hakkında dava açılan en az 5 akademisyen hakkındaki davalar Haziran ayında hapis cezası ile sonuçlandı.
Boğaziçi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Noemi Levy Aksu hakkında açılan davaya 13 Haziran günü İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Savunması sırasında Yargıtay’ın Abdullah Öcalan'a ilişkin bir yazıya ilişkinberaat kararını onamasına değinen Aksu’ya, mahkeme başkanı “O mahkemenin ayıbı. Terör örgütünü övmek ifade özgürlüğü müdür? Şurada bir bayana tecavüz edilse ona da ifade özgürlüğü mü diyeceğiz? Yani şurada bir kadına tecavüz edilse bunu savunabilecek misiniz” diyerek müdahale etti. Mahkeme Aksu’ya "örgüt propagandası" iddiasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
Sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınanlar, tutuklananlar
Haziran ayında sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılanan en az 1 kişi mahkum edildi, 6 kişi tutuklandı, en az 23 kişi de gözaltına alındı.
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan aylık açıklamada ise Haziran ayında 2.933 (yılın ilk altı ayında toplam 19.228) “sosyal medya hesabı ile ilgili çalışma yapıldığı”, 1.417 kişi (yılın ilk altı ayında 10.198) hakkında da yasal işlem yapıldığı belirtildi. Ancak açıklamada, hangi gerekçelerle ne işlem yapıldığı belirtilmedi.
Örgütlenme özgürlüğü
Yargılanan Parti ve Belediye Yöneticileri: Haziran ayında HDP, BDP milletvekilleri yöneticileri ile belediye eşbaşkanları hakkında açılan davalarda, 1 belediye başkanı ve 2 parti yöneticisi tahliye edildi, 2 eski milletvekili (Sibel Yiğitalp ve Ziya Pir) hakkında dava açıldı.
31 Mart Yerel Seçimleri
31 Mart seçimlerinde Şırnak’ın Cizre ilçesinde HDP’den belediye meclisi üyesi olarak seçilen Ali Akdeniz, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırıldı. Akdeniz 23 Mart günü tutuklanmıştı.
Van’ın Muradiye ilçesine bağlı Sarımemet mahallesinde muhtar seçilen Kemal Karagülle, hakkında 2017 yılında açılan bir dava nedeniyle görevden alındı.
31 Mart seçimlerinden sonra Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kaymakamlık tarafından görevden alınan 10 mahallenin muhtarından altısının Lice Cumhuriyet Başsavcılığı'nın takipsizlik kararı üzerinde göreve iade edildiği öğrenildi.
Toplantı ve gösteri özgürlüğü
Haziran ayında, basın açıklaması, bildiri dağıtma, toplantı ve gösteri gibi en az 80 etkinliğe polisler tarafından müdahale edildi. Müdahalelerde en az 222 kişi gözaltına alındı. Ay içinde, en az 8 etkinlik, basın açıklaması, toplantı, gösteri, festival tiyatro ya da film gösterimi (çoğunluğu LGBT onur haftası etkinlikleri) valilikler, kaymakamlıklar tarafından engellendi, yasaklandı. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası uyarınca açılan davalarda en az en az 46 kişi beraat etti
Haziran ayında 4 ilde değişik sürelerle tüm eylem ve etkinlikler yasaklandı: Van (13-27 Haziran), Hakkari (17 Haziran-17 Temmuz), Mersin (5. Mersin LGBTİ+ Onur Haftası için 25 Haziran-15 Temmuz), Şırnak (20 Haziran-5 Temmuz)...
Cumartesi Anneleri: Kayıp yakınları tarafından 27 Mayıs 1995 tarihinde başlatılan oturma eylemi Haziran ayında da (1, 8, 15, 22, 29 Haziran) zor kullanılarak engellendi.
İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından hasta mahkumların serbest bırakılması talebiyle düzenli olarak gerçekleştirilen “F Oturumu” eylemi de Haziran ayı boyunca aynı biçimde engellendi.