Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

CHP'li Ramis Topal: Kuru soğan üreticisi zarar ediyor

Artan girdi maliyetlerine karşın üretici satış fiyatı düşen çiftçilerin durumunu CHP 24. Dönem Amasya Milletvekili Ramis Topal gündeme getirdi.

CHP 24. Dönem Amasya Milletvekili Ramis Topal, Amasya'da yaptığı ziyaretlerin ardından Twitter hesabından bir paylaşımda bulundu. Topal, çiftçilerin durumunun perişan olduğunu söyleyerek "Soğan ne yazık ki üreticisinin yüzünü bu yılda güldürmedi" ifadelerini kullandı.

CHP'li Ramis Topal'ın paylaşımı şöyle oldu:

Soğan ne yazık ki üreticisinin yüzünü bu yılda güldürmedi. Üretim maliyeti 1 TL civarında olan soğanın üreticiden alım fiyatı şuan 30 ile 50 kuruş arasında, alıcısı yok. Tarladan 30 kuruşa çıkan soğan market tezgâhında ise 2-2,5 TL. 2 yıl önce boş soğan depolarını basanlar, çiftçiyi stokçulukla suçlayanlar, soğana ihracat yasağı koyanlar çiftçinin zararının başlıca müteşebbisidir. Geçen yıla göre gübre fiyatı yüzde 160, ilaç fiyatı yüzde 100, mazot fiyatı yüzde 50 zamlandı. Buna karşın üreticinin soğanı geçen yıla göre yüzde 50’nin üzerinde değer kaybetmiştir. Bu kayıp dövizde yaşanan kur artışıyla her geçen gün biraz daha artıyor.

'ACİL EYLEM PLANI HAZIRLANMALI'

Bölgemizde araziye baktığımızda bazı tarlalarda soğanını sökmeyen, söktüğü soğanı kesmeyen ya da çuvalladığı soğanı tarlasında bırakan çiftçilerimizi görüyoruz. Sökme, kesme, çuvallama ve depolama maliyetini de zararına eklemek istemeyen çiftçi ürünü tarlada bırakmayı tercih ediyor. Soğan üreticisinin son 2 yılda ettiği zarar iyice belini bükmüş durumda. Gelecek yıl soğan ekecek çiftçi bulamadığınızda ne yapacaksınız, yine mi boş depoları basıp çiftçiyi suçlayacaksınız. Şu an uygulanan tarım politikaları çitçiyi üretemez hale getirmek ve toprağından koparmak için hazırlanmış gibi.TMO yurt dışından ithal ettiği buğdaya ton başına sıfır gümrük vergisi ile 3800 TL öderken kendi çiftçisinden buğdayı 2250 TL’ye alıyor. Buğdayı aynı rakamdan kendi çiftçisinden alsa, buğday ve samanda dışa bağımlılığımız sona erer. Çiftçiye zarar ettiren kurumların başındaki tarım bakanı “çiftçi zarar etmiyor” derken sanırım yabancı çiftçiyi kastetmiştir.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER