Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde son yıllarda hastalıklara bağlı artış gösteren hayvan ölümleri ve bulaşıcı hastalıklarda ortaya çıkan soruna dikkat çekmek
amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.
ŞARTLI KESİME GÖNDERİLEN HAYVANLAR
Gürer, Bakan Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi: “Hayvan hastalıkları ve zararlıları ile daha etkin mücadele edilebilmesi için İşletme Odaklı Koruyucu Hekimlik kapsamında kaç hekim, kaç işletmede görev yapmaktadır? Aşı üretiminde miktar ve kalitenin artırılması amacıyla özel sektör ile işbirliği yapılarak aşı üretim merkezi kurulmasına yönelik çalışmalar hangi aşamadadır? Yurt dışından 2019 yılında ne kadar aşı ithal edilmiştir? 2019 yılında kaç hayvanda, hangi hayvan hastalığı saptanmıştır? Şartlı kesime gönderilen 2019 ve 2020 yılı hayvan sayısı kaçtır?”
KORUCUYU HEKİMLİK HİZMETLERİ HENÜZ BAŞLAMADI
Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Pakdemirli, İşletme Odaklı Koruyucu Hekimlik hizmetlerinin henüz başlamadığını, hizmetin uygulanmasına ilişkin mevzuat çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
AŞI ÜRETİM MERKEZİ PROJESİ
Aşı Üretim Merkezi Projesi faaliyetleri kapsamında, 2020 yılında çalışmalar başlatıldığını anlatan Bakan Pakdemirli, Bakanlıklarının hayvan hastalıkları ile mücadele çalışmalarında proje kapsamında kullanılmak üzere toplam 11 milyon 750 bin doz aşı ithal ettiğini belirtti.
HAYVAN HASTALIKLARI
Pakdemirli, “Ülkemizde Koyun Keçi Brusellozu, Sığır Brusellozu ve Sığır Tüberkülozu tespit edilen hayvanlar kaşeksi ve hastalığın akut dönemi göz önüne alınarak şarta tabi kesime gönderilmekte ya da itlaf-imha edilmektedir. Bu hayvanlar için yetiştiricilere tazminat ödemesi yapılmaktadır” açıklamasında bulundu.
GÜRER: HAYVAN ÖLÜMLERİ NEDEN ÖNLENEMİYOR?
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Aşı üretim merkezi ile yerli aşı üretimi sağlanması yerine aşıda da dışa bağlıyız. Yem ithal, hayvan ithal, et ithal ve aşıda ithal. Bu arada üçgün hastalığı gibi hastalıklarda da yurt dışından zamanında ithal aşı gelmediği için ciddi sorunlar yaşandı. İthalci anlayış her aşamada karşımıza çıkıyor. Buna karşın TİGEM’de bile binlerce hayvan hastalıklar nedeniyle telef olmuş ya da zorunlu kesime gönderilmiştir. Bakanlığın, hayvan hastalıklarıyla ilgili uygulanan bazı aşıların tesirsiz olduğu yönündeki iddialara ayrıca açıklık getirmesi gerekmektedir” diye konuştu.