Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

CHP’li Durmaz yerel basının ekonomik sorunlarını TBMM gündemine taşıdı!

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ekonomik dar boğaz karşısında kapısına kilit vurma noktasına gelerek, yerel medya hizmeti veremeyen Anadolu basınının sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. 

Özellikle son yıllarda artan enflasyon, döviz kuru, artan kağıt, baskı ve dağıtım maliyetlerini yerel basının en öncelikli sorunu olarak nitelendiren Durmaz, resmi ilan tarifelerinin enflasyon oranında güncellenerek, yerel basını desteklemeye yönelik ek adımlar atılmasını istedi.

"YEREL BASIN ANADOLU'NUN AYNASIDIR"

Yerel basınI Anadolu’nun aynası olarak nitelendiren Durmaz;

Yerel basın Anadolu’da kentlerin kültürel, sosyolojik ve siyasi yapısına ayna tutarak, kentlerin gelişmesi, kalkınması ve tanıtılması için önemli bir rol oynamaktadır.

Yerel medyanın şeffaflık, tarafsızlık ve basın özgürlüğü ilkeleriyle hizmet sunması, ekonomik olarak da güçlü olmasına bağlıdır. “dedi.

“Yerel Basın Ekonomik Dar Boğazda”

Yerel Gazetelerin güç kazanması, bağlı bulunduğu bölgenin de güç kazanmasına bağlayan Durmaz, Yerel medya, yerel yönetimlerin siyasal ve ekonomik açıdan güçlendirilmesi için de önem taşımaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı yıllarında, “Fazilet Adaları” olarak nitelendirdiği Anadolu basını bugün artan enflasyon, döviz kuru ve basın özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların gölgesinde görevini sürdürmektedir.

“Gazeteler Kapılarına Kilit Vurma Noktasında”

Durmaz ; “Ülkedeki ekonomik krizi derinden hisseden Anadolu basını ve yerel medyada çalışan gazeteciler her gün daha büyük zorluklarla mücadele etmektedir. Neredeyse her sektörde yüzde yüzün üzerine çıkan zamlar yerelde birçok yerel gazetenin gazetecilik görevini sürdürememesine, gazetelerin kapısına kilit vurmasına neden olmuştur. “Dedi.

“Resmi ilan Tarifeleri Enflasyon Oranında Arttırılsın”

Durmaz Yerel gazetelerin gelir kaynağının en önemli kaynağı olan resmi ilan fiyatları artan enflasyon karşısında eridiğini hatırlatarak resmi ilan tarifelerinin enflasyon oranında arttırılmasını istedi.

“Artan enflasyon, asgari ücret zammı, kâğıt, dağıtım ve baskı maliyetine gelen zamanlar Anadolu basınını görevini yapamayacak noktaya getirmiştir.

Ekonomik krizden derinden etkilenen yerel basının bu dar boğazdan çıkarak görevini sürdürebilmesi için resmi ilan tarifelerinin enflasyon oranında güncellenmesi ve buna ek destekler verilerek mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir. “

“KÖYDES İhaleleri ve Kamu İhalelerinde İlana Çıkılsın"

Durmaz önergesinin devamında ilan sayılarının arttırılmasının önemine vurgu yaparak, yerelde kamu kurumlarının, meslek odalarının, birliklerin resmi ilan sayılarının arttırılması, kamu ihalelerinin ve yerel medyada yayınlanma şartı olmayan “KÖYDES” ihalelerinin ilana çıkılarak yapılmasını istedi.

Durmaz’ın önergesinde bulunan sorular şöyle;

Bu bağlamda;

1- Anadolu’da yerel medya hizmeti sunan toplam gazete ve televizyon sayısı kaçtır

2- Yerel basında çalışan personel sayısı kaçtır?

3- Son 3 yılda Anadolu yerel basınında ekonomik nedenlerle kapanan gazete ya da televizyon sayısı kaçtır?

4- Tokat ilinde bulunan yerel gazete ve televizyonların sayısı kaçtır? Yerelde istihdam edilen personel sayısı kaçtır?

5- Tokat ilinde ekonomik nedenlerle kapanmak zorunda kalan gazete ya da televizyon var mıdır?

6- Ekonomik dar boğazda kapılarına kilit vurma noktasına gelen yerel basının desteklenmesi adına; Yerel Medya ve Televizyonların kira, elektrik, internet ve su faturası giderlerinde indirim uygulamayı düşünüyor musunuz?

7- Zor koşullarda gazetecilik mesleğini yürütmeye çalışan yerel medyanın desteklenmesi için, resmi ilan tarifelerini enflasyona göre güncellemeyi düşünüyor musunuz?

8- Resmi ilan tarifesinde artış dışında yerel gazetelere, ucuz kağıt temini, dağıtım desteği, personel maaş desteği ve kredi teşvikleri vermeyi düşünüyor musunuz?

9- Yerel basının desteklenmesi için kamu kurumlarının ilan sayısını arttırmaya yönelik projeleriniz var mıdır?

10- Kamu İhalelerinin ilana çıkılarak yapılması yerel medya için önemli bir kaynak oluşturacaktır, bu doğrultuda kamu ihalelerinde ilana çıkma zorunluluğu getirmeyi düşünüyor musunuz?

11- “KÖYDES” ihalelerinin yerel medyada ilana çıkılarak yapılmasına yönelik girişimleriniz olacak mıdır?

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER