Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle üç ayrı önerge veren Aydoğan, ceza ve tutukevlerinde yaşanan ve avukatların aktardığı ciddi sorunlar olduğunu, tutuklu ve mahkumların semptom göstermesine rağmen teste tabi tutulmadığı şeklinde bilgiler aldığını belirtti..
CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Turan Aydoğan, salgın boyunca ceza ve tutukevlerinde alınması gereken önlemleri gündeme getirdiğini, Adalet Bakanlığı’na sürecin başından beri çeşitli önergelerle konuyu takip etmeleri yönünde sorular yönelttiğini ifade etti.
Aydoğan, “Kovid-19 salgını ülkemizde görülmeye başladığı andan itibaren ceza ve tutukevlerinde ne gibi önlemler alınacağına dair soru işaretlerimizi ilgili bakanlıklara iletmiştik. Çünkü ceza ve tutukevleri salgın hastalıklar için en büyük risk barındıran alanlardır. Burada insanların sağlığı, dışarıda yaşanılan koşullardaki gibi değil. Yeterince güneş görmedikleri için, hareket alanlarının kısıtlı olması nedeniyle kas yapılarının giderek zayıflaması ve yeterince vitamin alamıyor olmaları gibi birçok olumsuz etken var. Bunlar öngörülebilir durumlardır ve böyle bir hastalıkla karşı karşıya kalınınca ceza ve tutukevlerinde yoğun önlemler almak gereklidir.” açıklamasında bulundu.
“CEZA VE TUTUKEVLERİNDE SALGINA KAÇ KİŞİ YAKALANDI, KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?”
CHP’li Aydoğan, Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumları özelinde bazı ciddi iddiaların kendilerine ulaştığını ve tutuklu ve mahkumların sağlık koşullarından endişe edildiğini ifade etti.
Aydoğan, Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda, pandeminin başından beri revirin olmadığını, tutuklu ve mahkumların hastalıklarını kendi kendilerine tespit edip dilekçe yoluyla ilaç aldıklarını öğrendiğini dile getirerek şöyle dedi:
“Tutuklu ve mahkumların koğuşları ülkenin birçok ceza ve tutukevinde olduğu gibi Bakırköy ve Silivri’de de kapasitelerinin üzerinde bir doluluğa sahip. Salgın hastalık böyle bir kalabalığı affetmez. Bu olmasın diye İnfaz Yasası’nda değişiklik yapıldığında, Meclis kürsüsünden adil davranılması gerektiğini ifade etmiştik. Fakat İnfaz Yasası’nda yapılan değişiklikle binlerce kişi tahliye edildi, sadece siyasi tutuklular bu kapsamda hiçbir haktan yararlanamadı.
Hala ceza ve tutukevleri tıklım tıklım. İnsanlar hastalanıyor, diğer yandan test yapılmadığını ifade ediyorlar. Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumları’nda Kovid-19 testi yaptıran tutuklu ve mahkumlara da test sonuçları verilmemiş. Bunların gerekçelerini Sayın Bakan Gül’e sordum. Ayrıca koronavirüs salgınının başladığı tarihten beri, ceza ve tutukevlerinde kaç mahpusun hastalığa yakalandığı, kaçının virüsten öldüğü açıklanmadı. Bu soruları daha önce de bakanlığa sormuştuk, fakat hala yanıt alamadık.”
“SAĞLIĞA ERİŞİM, HER YURTTAŞA EŞİT SAĞLANMALIDIR”
CHP Milletvekili Aydoğan, ceza ve tutukevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlüleri de kapsayacak şekilde sağlık hakkının, 1955 tarihli “BM Mahpuslara Uygulanacak Asgari Standartlar”, 1982 tarihli “BM Tıbbi Etik İlkeler”, 1988 tarihli “BM Herhangi Biçimde Alıkonulan veya Hapsedilen Kişilerin Korunması için İlkeler Manzumesi” gibi sözleşmelerle koruma altına alındığını hatırlattı.
Aydoğan, “Sağlığa erişim her bir yurttaş için eşit biçimde sağlanmalıdır. Tutuklu ve mahkumların sağlık haklarının korunması öncelikle devletin görevidir. Yaşam ve sağlık hakkı evrensel haklardır. Bu bağlamda Adalet Bakanlığı’ndan daha ciddi bir özen gösterilmesini bekliyoruz. Kovid-19 önemleri kapsamında ceza ve tutukevleri teftiş edilmeli. Kaç hasta var, bunların kaçı ağır? Kaçı hayatını kaybetti, tedavileri nerede yapılıyor? Mahpus kapasitesi ve yatak kapasitesi arasında ifade edilen uçurumlar doğru mu? Bunlara yanıt istiyoruz fakat daha önemlisi bu sorunların çözümlenmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.