CHP İstanbul Milletvekili Av. Turan Aydoğan tüm dünyada ve ülkemizde yaşanan iklim kriziyle doğru orantılı olan su kaynaklarındaki azalma sorununu TBMM gündemine taşıdı.
Aydoğan, dünya üzerindeki kıt su kaynaklarının, koruma-kullanma dengesi gözetilerek sürdürülebilir yönetimine dikkat çekilmesini amaçlayan 22 Mart "Dünya Su Günü”nde bu konuya farkındalık getirmek ve TBMM çatısı altında sorunun detaylarıyla incelenerek uzman görüşleri doğrultusunda somut adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
'SU SORUNU SADECE SUSUZ KALMA SORUNU DEĞİLDİR'
Aydoğan giderek büyüyen su sorununun çözümü için hala zaman olduğunu fakat daha fazla vakit kaybetmemek gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:
Kullanılabilir doğal su kaynakları ile su ihtiyacı arasında giderek büyüyen bir açık olduğu uzmanlar tarafından sürekli olarak vurgulanıyor. Çözüm önerileri sunuluyor, örneğin; atık suların uygun teknolojilerden faydalanılarak arıtılması sonrasında tarım, sulama ve enerji gibi çeşitli alanlarda tekrar kullanılması gibi. Atıksu konusunda çalışmalar yapmak çok önem taşıyor. Atıksuların, çevre ve insan sağlığına tehdit oluşturmayacak şekilde arıtımının gerçekleştirilmesi çok önemli. Ayrıca yeniden kullanılacak olan atıksu ekonomiye girdi oluşturması anlamında da ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında önemli rol oynuyor. Su sorunu sadece susuz kalma sorunu değildir beraberinde açlığı, hastalığı getirecek büyük bir sorun bu.
'MERKEZİ YÖNETİMİN DE YEREL YÖNETİMLERLE KOORDİNELİ ÇALIŞMALAR YAPMASI GEREKİYOR'
Yakın zamanda büyük bir deprem felaketi yaşadık ve hep beraber yaraları sarmaya çabalıyoruz. Deprem konusunda da yıllardır uzmanlar bizleri uyarıyor. Bu uyarıları dikkate alarak hareket etmiş olsaydık bugün canımız bu kadar yanmayacaktı. Şimdi yine uzmanlar uyarıyor. Su kaynakları doğru kullanılmalı deniliyor. Öneriler getiriyor fakat somut adımlar atılmıyor. Yeni felaketler yaşanmaması için bu konuya derhal müdahale edilmeli. İstanbul Büyükşehir Belediyemiz geçen sene Ekim ayında günlük 650 bin metreküp atık suyu arıtan, Türkiye’nin en büyük ileri biyolojik arıtma tesisini hizmete açmıştı. Bu somut bir adımdır. Burada merkezi yönetimin de yerel yönetimlerle koordineli çalışmalar yapması gerekiyor. TBMM, ilgili tüm tarafların dahil olduğu, geniş katılımlı bir komisyonla soruna somut, net ve hızlı çözümler getirmek adına harekete geçmeli.