CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, İran’ın arıza gerekçesiyle Türkiye’ye doğal gaz akışını kesmesinin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın sanayi ve elektrik santrallerinde doğal gaz tüketimini yüzde 40 oranında kısıtlaması üzerine açıklama yaptı.
Bakanlığın kısıtlama kararını eleştiren Akın, “Bakanlığın bu kararı, başta demir-çelik, kimya, çimento ve gübre sektörlerinde üretimin durması anlamına gelecektir. Başka bir deyişle kısıtlama kararı üretime darbe vuracaktır. Söz konusu sektörlerde üretimin durması da doğrudan ya da dolaylı olarak ürünlerin fiyatlarının artmasına neden olacaktır” dedi.
Akın’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
'AKIŞIN DURMASI DENGESİZLİĞE NEDEN OLUR'
EPİAŞ, İran’ın teknik bir arıza gerekçesiyle Türkiye’ye 20 Ocak itibarıyla 10 günlük doğal gaz akışını durdurduğunu kamuoyuna duyurmuştur. BOTAŞ’ın verilerine göre; İran’dan ülkemize, Gürbulak hattı üzerinden günlük ortalama 28,5 milyon metreküp büyüklüğünde doğal gaz arzı gerçekleşmektedir. İran’ın akışı kesmesi nedeniyle en çok ihtiyaç duyulan bir dönemde 10 gün boyunca 285 milyon metreküp büyüklüğünde arz-talep dengesizliği oluşacaktır.
'İKTİDARIN HAZIRLIKSIZ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI'
EPİAŞ’ın verilerine göre; Türkiye’de ocak ayında (ilk 19 günde) günlük ortalama 238 milyon metreküp doğal gaz tüketilmiştir. Hava sıcaklığının eksi derecelere düştüğü son günlerde günlük tüketim 287 milyon metreküpe kadar çıkmıştır. Konutlarda gerçekleştirilen en yüksek tüketim ise 70 milyon metreküpe kadar çıkmaktadır. İran’ın gaz akışını kesmesinin ardından sanayi ve santrallerde doğal gaz sınırlamasına gidilmesi, iktidarın hazırlıksız olduğunu göstermiştir. Doğal gazda bu gibi krizlere karşı doğal gaz depolarının tam dolu olması ve arz güvenliğinin sağlanması gerekmektedir.
'ÜRETİME DARBE OLUR'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, doğal gaz akışının kesilmesinden bir gün önce sanayi kuruluşları ile doğal gazdan üretim yapan elektrik santrallerinde gaz tedarikini yüzde 40 oranında azaltılması kararı aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bu kararı ‘gizli’ ve ‘çok acil’ ibaresiyle sanayi kuruluşlarına iletildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bu kararı, başta demir-çelik, kimya, çimento ve gübre sektörlerinde üretimin durması anlamına gelecektir. Başka bir deyişle kısıtlama kararı üretime darbe vuracaktır. Söz konusu sektörlerde üretimin durması da doğrudan ya da dolaylı olarak ürünlerin fiyatlarının artmasına neden olacaktır.
'ELEKTRİK KESİNTİLERİ GÜNDEME GELEBİLİR'
TEİAŞ’ın verilerine göre; ocak ayında Türkiye genelinde elektriğin yüzde 29,25’i doğal gaz santralleri tarafından üretilmiştir. Doğal gaz santrallerindeki gaz akışından yüzde 40 oranında kesintiye gidilmesi, elektrik üretiminde doğal gaz santrallerinin payının yüzde 12 azalması anlamına gelecektir. Buna göre ortaya çıkacak yüzde 12 oranındaki üretim açığı ya başka kaynaklar üzerinden sağlanacak ya da ülke genelinde kontrollü elektrik kesintilerini gündeme getirecektir.
'İKTİDAR ÜRETİME DARBE VURUYOR'
İktidarın kara kışın ortasında Türkiye’de doğal gaz arzı sıkıntısına karşı tek politikası, doğal gaz tüketimini sınırlamak olmuştur. AK Parti iktidarı Türkiye’ye yönetememektedir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün muhtarlar buluşmasında yaptığı konuşmada ‘Türkiye daha çok üreterek bu badireyi atlatacaktır’ diye konuşken aynı gün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, sanayide üretimin düşürülmesi anlamına gelecek kararı sektör temsilcilerine iletmiştir. İktidar bir yandan 'üretim yapacağız' derken bir yandan üretime darbe vurmaktadır.
(ANKA)