"Kent uzlaşısı" DEM Partililerin yerel seçim sürecinin başından bu yana üzerinde durdukları kavram. Yani diyorlar ki, ‘’Aday göstereceğiniz isim bizimle uyumlu olacak, uyumlu çalışacak, yakın dünya görüşleri olacak. O zaman destek veririz. Hatta kentte aday göstereceğiniz isim böyle olacağı gibi birkaç biz olmadan alamayacağınız ilçede de neredeyse bizden aday gösterilse sırıtmayacak isimler olmalı’’ DEM Parti 14 Mayıs’ta hüsrana uğrattığı ve kendinden uzaklaştırdığı seçmeninin ülkenin çok büyük bir bölümünde kendi aday çıkararak ve birkaç kritik noktada kent uzlaşısı dediği bu formülü uygulayarak gönlünü alma peşinde.
CHP içinde bu konu ‘’DEM oyu olmadan olmaz’’ denilen yerlerdeki siyasiler ve genel merkezin ekseriyeti tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Ancak parti içinde ‘’Kemalcı, Ekremci, Özgürcü veya başka bir kanattan’’ diyemeyeceğimiz bir kesim de var ki bu duruma tepkili.
Onlar diyorlar ki, ‘’CHP, DEM Parti ile görünür bir ittifak ile girerse, onların istemediği adayları çıkarmayıp, onların isteyeceği adayları çıkarırsa, İstanbul merkezli birkaç yerin kazanılması için yapılan bu hamle sonucunda CHP’deki milliyetçi, ulusalcı oylar gider ve İYİ Parti’den bize gelen oylar gelmez. Böylece hem ‘DEM'siz olmaz’ denilen yerler kaybeder hem de bunun dışındaki yerlerde büyük hüsran olur.’’
Bu CHP’nin DEM ile ilişkisinden rahatsız olanların görüşüydü. Bir de DEM’in rahatsız oldukları var.
DEM Parti Antalya ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlarından rahatsız. ‘’Kent uzlaşısı olmaz, oy veremeyiz’’ diyorlar. Hatta bu sebeple MYK’dan geçen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek PM’de oylanmadı. Ankara kanadı ile konuştuğumda sadece Erdal Beşikçioğlu’nun Etimesgut’a gösterilmesinin bir sorun olmadığı aslında DEM ile demlenen ilişkilerin de ve DEM’in Mansur Yavaş’a olan görüşlerinin de sorun olduğunu öğrendim.
Yeniden Refah’ta ortalık karıştı, Fatih Erbakan yumruğu masaya vurdu
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanvekili Doğan Aydal’ın katıldığı bir TV programında AK Parti’ye, Murat Kurum’a çok ağır konuşmasının ardından partide kriz yaşandı. ‘’Olmaması gereken açıklamalar’’ görüşü partinin tamamında hakimken sorduğum üst düzey bir yetkili, ‘’Doğan Aydal Kocaeli adayı olduğu için AK Parti’nin oradan aday çıkarmasına kişisel husumet güttü ve Halk TV’ye çıktı’’ dedi.
Bir başka konuştuğum yetkili ise partinin şu anki politikasıyla ilgili, ‘’Suat Kılıç ve Mehmet Altınöz şu anda parti için maksimum faydayı elde etmeye çalışıyor. Birçok noktada o bölgelerin en önemli isimleri aday oluyor fakat İstanbul başta olmak üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ittifak istediği yerlerle ilgili Genel Başkanın görüşü Cumhur İttifak’ında olmaktan yana’’ dedi.
Ayrıca öğrendiğim kadarıyla Fatih Erbakan yakın zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek. Görüşmeden önce İstanbul kurmaylarıyla Ankara’da bir toplantı yaptı. Hatta yazıyı yazdığım esnada toplantı yapılıyordu. Medyada çıkan ‘’Doğan Aydal’ın istifasını istedi’’ haberlerini teyit edemedim.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ilgili adı çokça geçen Elif Erbakan’ın adaylığa sıcak bakmadığı söyleniyor. Fatih Erbakan’ın İstanbul’a bir ismi işaret edip etmeyeceğini daha çok Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirleyeceği konuşuluyor. Eğer ittifak olmazsa il başkanının hevesli olduğu, Ankara için Suat Kılıç, Bursa için de Mehmet Altınöz isminin açıklanacağına kesin gözüyle bakılıyor.