Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

ÇHD avukatlarının yargılandığı davada flaş gelişme

Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatların yargılandığı davada Selçuk Kozağaçlı ve Barkın Timtik'in tutukluluğunun devamına karar verildi. Duruşma 5-6-7 Ocak 2022 tarihlerine ertelendi.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında olduğu ÇHD ve Halkın Hukuk Bürosu'ndan (HHB) 22 avukatın yargılandığı dava, bugün Silivri Hapishane Kampüsü'nde görülüyor. Duruşmayı, uluslararası kuruluşlar ve ABD, Fransa, İngiltere, Almanya gibi ülkelerin barolarından temsilciler de takip ediyor.

Duruşma, savunma avukatlarının tespitleriyle başladı. Avukat Hasan Fehmi Demir, 2018 yılında verilen tahliye kararının 10 saat içerisinde değiştirildiğini hatırlatarak, bunun mahkeme heyeti üzerinde 'baskı oluşturulduğu' izlenimi uyandırdığını belirtti.

MAHKEME BAŞKANI DAHA ÖNCE SORGULADIĞI İSMİ, TANIK OLARAK DİNLEMİŞ

"'Doğal Yargıç İlkesi' açıkça ihlal edilmiştir" diyen Avukat Demir, "İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı dosyada hiçbir talep olmamasına, dosya ile bir ilişiği olmamasına rağmen İsmet Özdemir isimli tanığı dinledi. Biz sonradan anladık ki mahkeme başkanı daha önce 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ve Sulh Ceza Mahkemesi2nde görevli iken bu kişileri sorgulamış" şeklinde konuştu.

'BU AŞAMADA MÜTALAA SUNULAMAZ'

Avukat Oğuzhan Topalkara ise savcının esas hakkındaki mütalaasında 'usulsüzlük olduğunu' belirterek, "Duruşma savcısı, bizim kovuşturmanın genişletilmesi taleplerimizden sonra hâlâ aynı fikirdeyse ancak mütalaa sunabilir. Biz de ancak o zaman süre isteyebiliriz. Bu aşamada mütalaa sunulamaz" dedi.

7 yıldır süren yargılamada mahkeme huzurunda dinlenen hiçbir tanık olmamasına dikkat çeken Avukat Topalkara, "Öncelikle bu tanıkların dinlenilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

'BİR 'FETÖ' HÜKÜMLÜSÜNÜN SÖZÜ VAR MÜTALAADA'

Avukat Topalkara, "Bu davanın iddianamesini hazırlayan savcı şu an 'FETÖ' davasından ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü. Bir suçlunun hazırladığı iddianame ile yargılama yapıyorsunuz. Bunlar geride kaldı diye düşünülmesin. Bir 'FETÖ' hükümlüsünün sözü var mütalaada. Bu yönüyle çok cesur bir iş Sayın savcının yaptığı" dedi.

Avukat Derviş Emre Aydın ise 'itirafçı' tanığın soruşturma aşamasındaki beyanlarını daha sonra kabul etmediğini vurgulayarak, beyanların dosyadan çıkarılmasını talep etti.

CİHANER, KENDİ DAVASINI HATIRLATTI

Savcılık mütalaasında hakkında yakalama kararı çıkarılarak 56 yıla kadar hapsi istenen Avukat Taylan Tanay'ın müdafii olarak söz alan İlhan Cihaner ise, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı iken 'FETÖ' savcılarının girişimiyle bir dönem 'terör örgütü üyesi' olarak yargılandığını hatırlattı.

'SANIKLAR KADAR SAVUNMA MESLEĞİ DE SANIK SANDALYESİNDE'

"Müvekkilim Taylan Tanay’ın ayrıksı bir durumu var. Yaklaşık sekiz yıldır görülen bu davada yeni bir delil yokken ara kararla yakalama ve tutuklaması talep ediliyor. Yargıtay kararlarında ‘terör örgütü yöneticiliği’ çok sıkı koşullara bağlanmış durumdadır. Buna göre, öncelikle yöneticinin hiyerarşik olarak örgütün üzerinde, üyeler üzerinde belirleyici amaçlar doğrultusunda harekete geçirici olması gerekir. Bu ölçütler açısından da bakıldığında müvekkilim hakkındaki talebi anlaşılmaz bulmaktayız" diyen Cihaner, "Bu davanın en önemli tarafı, sanıklar kadar savunma mesleğinin de sanık sandalyesine oturtulmuş olması" ifadelerini kullandı.

Cihaner, özetle şunları söyledi:

"Burada yargılanan sanıklar, kamuoyu gözünde de Fethullahçı savcılar döneminde olduğu gibi suçlu olarak algılatılmaya çalışılıyor. Anayasal hak olan toplantı ve gösteri yürüyüşü insani bir tavır olan cenaze katılımları bile suç olarak öne sürülüyor.

Ben de bir ‘terör örgütü’ mensubu olarak yargılandım bir dönem. Fethullahçı terör örgütünün ‘gizli tanıklığı’ nasıl kullandığını, dijital verilerin nasıl ürettiğini gördük. Kumpas davalarının tüm defoları bu davada söz konusu. Oysa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) gizli tanıkların dinlenmesine çok sıkı koşulara bağlıyor."

Cihaner, savcılığın esas hakkındaki mütaalası geri çekilmediği takdirde esas hakkında savunma için süre talep ettiklerini söyledi.

'İSTİHBARAT ELEMANI OLDUĞU ANLAŞILIYOR'

Avukat Several Ballıkaya da İsmet Özdemir isimli tanığın 20027 yılında 14 gün boyunca hapishaneden çıkarılarak farklı eylemlere götürüldüğünü söyledi. Avukat Ballıkaya, "İstanbul Emniyet Müdürlüğünün 37. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdiği evraktan İsmet Özdemir'in yardımcı istihbarat elemanı olarak çalıştığı anlaşılıyor" dedi.

Duruşma kovuşturmanın genişletilmesi talepleri ile devam etti.

SAVCILIK, KOZAĞAÇLI'NIN 30 YILA KADAR HAPSİNİ İSTEDİ

Dava dosyası hakkında dün mütalaasını sunan Cumhuriyet Savcısı, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı hakkında 30 yıl, ÇHD'li Avukat Barkın Timtik hakkında ise 53,5 yıla kadar hapis cezası istedi. Mütalaada en ağır ceza ise avukat Taylan Tanay için istendi. Tutuklanması için hakkında yakalama kararı da çıkarılan Taylan’ın 56 yıla kadar cezalandırılması talep edildi.

Mütalaada, “DHKP/C’ye yönelik operasyonlarda ele geçirilen örgütsel ve dijital materyallerde sanıkların kod isim kullanarak örgütün üst yönetim birimiyle yaptıkları örgütsel yazışmaların ve örgütün yönetim biriminin sanıklara verdiği örgütsel talimatların tespit edildiği” öne sürüldü.

TÜM AVUKATLAR HAKKINDA CEZA TALEBİ

Mütalaada, Avukat Oya Aslan’ın 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 15 yıldan 52,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Davada 'sanık' sıfatıyla yargılanan Güray Dağ, Efkan Bolaç, Serhan Arıkanoğlu, Mümin Özgür Gider, Metin Narin, Sevgi Özer Sönmez, Alper Tunga Saral, Rahim Yılmaz ve Selda Kaya Yılmaz’ın 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasının talep edildiği mütalaada, Ebru Timtik’in hayatını kaybetmesi dolayısıyla hakkındaki davanın düşürülmesi istendi.

KARAR VERİLDİ

Davada Selçuk Kozağaçlı ve Barkın Timtik'in tutukluluğunun devamına karar verildi. Duruşma 5-6-7 Ocak 2022 tarihlerine ertelendi.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER