Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

'Cezaevinde ailelerin getirdiği çamaşırlara el konuluyor' iddiası

İzmir 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Güven Usta, ailelerinin getirdiği iç çamaşırı, havlu, çorap gibi kıyafetlere el konularak kendilerine verilmediğini, böylece kantinden alışverişe zorlandıklarını savundu.

İzmir 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nden Güven Usta cezaevinde yaşadıkları hak ihlallerini Cumhuriyet’ten Zehra Özdilek'e yazdığı mektupla dile getirdi. Usta, cezaevinde birçok kazanılmış haklarının gasp edildiğini dile getirerek aileleri tarafından kendilerine alınan iç çamaşırlarına “kantinde satıldğı” gerekçesiyle idare tarafından el konulduğunu yazdı. Usta, “Kantindeki iç çamaşırları kalitesiz ve fahiş fiyattan satılıyor.

Tutuklu ve hükümlülerin bir maddi geliri olmadığı bilindiği halde ailelerin çamaşır getirmesinin engellenmesi nasıl bir ahlak anlayışının sonucu olduğu açıktır. Üstelik kantinde satıldığı söylenen iç çamaşırlarından uygun beden bulunmadığı için ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Bir arkadaşımızın kendisine iç çamaşırlarına hapishane idaresinin el konulması üzerine yaptığı itirazı İzmir 1. İnfaz Hâkimliği tarafından reddedildi” dedi.

Yaşadıkları hak gaspları ile ilgili Adalet Bakanlığı’na yazdıkları dilekçelere cezaevi savcısının cevap verdiğini dile getiren Usta, “Savcının haklarımızın gasp edilmesinde hapishane idaresi ile ortak hareket ettiği anlaşılmaktadır. Kapüşonlu hırkayı, akord cihazını, elimizde fazla olan ilaçları, müzik aletlerini yasaklıyor.

Direndiğimiz için bant, toplu iğne, çengelli iğne ve ayakkabı boyasını kantinde satılmasına rağmen bize vermeyerek suç işleniyor. El işi malzemeler kısıtlanıyor. Hapishane idaresi ‘ben neyi ne kadar istersem o kadar olur’ diyor. Hapishane idaresinin üretim yapmamızı engellemek istediği açıktır” ifadelerini kullandı.

‘SUYA KOTA GETİRİLDİ’

Suya dahi kota getirildiğini yazan Usta, “Ancak miktarı devlet sırrı gibi bize söylenmiyor. Salgın koşullarında suya kota getirmek hastalıkların artmasına yol açar. Zaten sıcak su sürekli sorunlu, düzenli bir işleyişi yok. Böyle olmasına rağmen ona da kota konmuştur” dedi.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER