Konya'nın Hadim ilçesi Şaban Dağı'nda 47.35 hektarlık ruhsat sahasında, N Gri Maden Enerji İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından açılması planlanan mermer işletmesi için Konya Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından “Çevre Etki Değerlendirme-ÇED Gerekli Değildir” denilerek faaliyet izni verilmişti. Yöre halkının büyük tepkisine yol açan bu karara karşı Hadim Tarımsal Kırsal Kalkınma Kooperatifi (HAKÜPAK) öncülüğünde Konya 2. İdare Mahkemesi'nde yürütmenin durdurulması istemiyle dava açılmıştı.
Dava sürecinde yedi kişilik bilirkişi heyetinden altı uzman mermer ocağının tarıma, hayvancılığa, yaban hayatına, su kaynaklarına, tarihe, çevreye ve doğaya büyük zarar vereceğini bildiren raporunu mahkemeye sunmuştu. Konya 2. İdare Mahkemesi 6 Haziran 2023 tarihli duruşmada yürütmenin durdurulmasına oybirliğiyle karar verdi.
ÇED GEREKLİDİR
Mahkeme kararında, “Çevresel Etki Değerlendirilmesi Raporu formatında sayılan hususlarda değerlendirme sırasında göz önüne alınarak faaliyetin çevre üzerinde olumsuz etkilerinin bulunduğu, hazırlanan raporda önlemlerin eksik olduğu, proje uygulandığı takdirde, canlıların varlığını sürdürebilmesi için büyük önem taşıyan suyu bünyesinde taşıyan akiferin zarar göreceği, bu durumunda tarımsal yaşam ve hayvancılık üzerinde olumsuz etki yaratacağı, sonucunda ise yöredeki insanların zarar görmesinin söz konusu olacağı, hazırlanan ÇED raporu yukarıdaki değerlendirmeler ışığında, mevcutta hazırlanan dosyanın yetersiz olması, daha çok paydaşların görüş ve katılım sağlanması, o bölgede yaşayan halkın görüşlerinin alınması için 19.83 ha'lık proje alanın ÇED Yönetmeliği'ne göre "ÇED Gereklidir” kapsamına alınması gerektiği anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır. Öte yandan, hukuka aykırı olduğu kanaatine varılan dava konusu işlemin uygulanması halinde, söz konusu alanın olumsuz şekilde etkileyeceği gözetildiğinde ilerde telafisi güç ve imkansız zararlar doğurabileceği de açıktır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı Kanun'un 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASINA, 2577 sayılı Kanun'un 20/A maddesi uyarınca itiraz yolu kapalı olmak üzere 06/06/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi” denildi.
BAŞKAN ORHAN’DAN TEŞEKKÜR
Mahkeme kararını değerlendiren Hadim Çevre Platformu ve Hadim Tarımsal Kırsal Kalkınma Kooperatifi (HAKÜPAK) Başkanı Mustafa Orhan şunları söyledi:
“Başta gönüllü avukatlarımıza, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasına, Arıcılık Birliğine, Hayvancılık Birliğine, Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu’na, dava açan 33 çiftçi arkadaşıma, bölgedeki köy ve mahalle muhtarlarına çok teşekkür ederim. Konya 2. İdare Mahkemesi mermer ocağı için ‘ÇED Gereklidir’ kararı verdi. Bu kararla Hadim’in ünlü kirazının, balının, yöre çiftçilerinin, antik tarihin, su kaynaklarının, hayvancılığın, yaban hayatının, endemik bitki türlerinin, bölgede yaşayanların hukuku korunmuş oldu. Haklı hukuki mücadelemize destek veren herkese teşekkür ederim.”
Hadim Çevre Platformu ve Hadim Tarımsal Kırsal Kalkınma Kooperatifi (HAKÜPAK) Başkanı Mustafa Orhan