Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Çevre Bakanlığı ve Üsküdar Belediyesi'nin imar oyunu

Üsküdar Salacak sahilinde bulunan kaçak işletmelerin yıkımı için harekete geçen İBB, Çevre Bakanlığı'nın ve Üsküdar Belediyesi'nin imar oyununa takıldı.

BirGün'den Kayhan Ayhan'ın haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Üsküdar Salacak sahilinde bulunan kaçak işletmeler hakkında yıkım işlemi başlatmıştı. Yapılan işlemlerin ardından, İstanbul 6. İdare Mahkemesi 25 Ağustos 2021 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Mahkemelik olan kafeler için Üsküdar Belediyesi plan değişikliği hazırladı. “Üsküdar Salacak Harem Doğal Sit Alanı” sınırları içinde kalan ve tescilli kültür varlıklarının bulunduğu meydanda faaliyet gösteren kafeler için hazırlanan plan değişikliği; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanarak 16 Mart itibariyla itirazlar için askıya çıkarıldı.

Plan açıklama raporunda 431 ada 2 parselde yer alan Paçi Kafe’nin imar barışından yararlanarak 29 Haziran 2019’da bakanlıktan yapı kayıt belgesi aldığı kaydedildi. Katibim Kafe’nin de imar barışından yararlanarak 30 Haziran 2019’da yapı kayıt belgesi aldığı aktarıldı. 431 adada yer alan kafelerin işyeri çalışma ruhsatlarının bulunduğu da belirtildi. Söz konusu parsellere ait yapı kayıt belgelerinin bulunmasını dikkate alan Üsküdar Belediyesi hazırladığı yeni plan çalışmasında, kafelerin, hizmetlerine devam edebilmesi için bulundukları alana “günübirlik tesis alanı” fonksiyonu verdi. Böylece söz konusu alan, imar planlarına “meydan” ve “günübirlik tesis alanı” olarak işlendi.

"ÜLKEMİZ, 14 MAYIS’TA KURTULACAK"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, twitter hesabından "Üsküdar Sahilde işgalleri bir bir kaldırdık. Ta ki, Bakanlık kaçaklara sahip çıkana kadar. Bu iki işgal Üsküdar Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın alelacele yaptıkları plan değişikliğiyle özel olarak korundu. Ülkemiz, işgali koruyan akıldan 14 Mayıs’ta kurtulacak" ifadelerini kullandı.

Daha sonra "İstanbul Yenileniyor Güçlendirme Projesi Tanıtım Toplantısı"nda Haliç Kongre Merkezi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, yıkımının durdurulması kararına ilişkin Bakan Murat Kurum’a tepki göstererek, "Mahkemelerde pinpon topu gibi birtakım kararların oraya-buraya gittiği bir dönemde hayatımda beni en çok şok eden bir şeyi yaşattı sağ olsun Bakan" dedi. Yargıyı göreve davet eden İmamoğlu, "Bu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, İstanbul tarihinde yapılmış en ayıp işlerden, en ayıp" dedi.

İBB ekipleri dün sabah Üsküdar Salacak sahilindeki bir kaçak işletmenin daha yıkımını gerçekleştirdi

"YARGIYI GÖREVE DAVET EDİYORUM"

"Bir kere bir özel çevre koruma kapsamında Adalar bu Marmara’daki müsilaj meselesi sürecinde bu kapsam içine alınıp imarla ilgili yetkilerimiz elimizden alınmıştı" diyen İmamoğlu şunları söyledi: "Üsküdar Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı olarak saçma sapan bir planla gecekondu gibi yapılmış, çirkin, görüntüsüyle Kuşkonmaz Camisi’ni berbat eden, çevresini kötü gösteren yapılara dair plan çıkarıyorsunuz. Ayıptır, yazıktır, günahtır. Ne teknik eleman olmaya sığar ne teknik ahlaka sığar ne imar prensibine sığar ne şehirciliğe sığar. Ne de bugünün gündemi deprem iken, bakın yani on binlerce insanın hayatını yitirdiği, yüz binlerce insanın İstanbul’da hayatını tehdit ettiği bir süreçte yapılan bu işler nedir biliyor musunuz? Hükümetin önceliğinin ne olduğuna dair bir göstergedir. Onun için önemsiyorum. Onun için hukuki mücadelesini verip, gün gün sürece takip edeceğim. Yargıyı da bu anlamda göreve davet ediyorum. Bizi oyalamasınlar. Oyalayıp başka kararlarla iş birliği algısı yaratmasınlar. Onun için herkesi göreve davet ediyorum. Biz bu işi takip edeceğiz."

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce imar planındaki değişikliğe karşı yargı sürecinin başlatılacağını duyurdu. Gökce, twitter hesabından “İmar Barışı’ndan yararlanarak yapı kayıt belgesi alan bu yapılar afet anında da vatandaşlarımızın can güvenliği için risk teşkil etmektedir. Bakanlıkça yapılan düzenlemeye karşı gereken yargı sürecini başlatacağımızı İstanbulluların bilgisine saygıyla sunarım” dedi.

İBB YETKİSİZ KILINMIŞTI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, müsilajı temizledikten sonra Marmara Denizi’ni Özel Çevre Koruma bölgesi ilan etmişti. Bakanlık 28 Haziran 2022 tarihinde İBB’ye gönderdiği yazıyla Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırı içinde bugüne dek yapılmış ve yapılacak tüm tahsisleri, kiralamaları, kullanım izinleri, işgaliye ve ecrimisille ilgili iş ve işlemlerde İBB’yi yetkisiz kılmıştı. İBB ilgili düzenlemenin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’a başvurmuştu. Bakanlık daha sonra yaptığı yazılı açıklama ile haberleri yalanlamıştı.

BU İLK DEĞİL

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 24 Haziran 2018 tarihindeki seçimden önce uygulamaya konulan ve kamuoyunda ‘İmar Barışı’ ya da ‘İmar Affı’ olarak adlandırılan düzenleme kapsamında 7.2 milyon kaçak bağımsız yapı ruhsatlandırıldı.

- Daha önce Nakliyeciler Sitesi olan 80 bin metrekarelik alandaki kaçak yapı İBB ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı karşı karşıya getirmişti. Araziyi, Suudi Arabistanlı Al Qemam Holding’in Türkiye’deki yatırım şirketi Akzirve Gayrimenkul satın aldı ve bir konut projesi başlattı. Projenin satış ofisini de, arazinin hemen yanında bulunan ve planlarda ‘yeşil alan’ olarak belirlenmiş olan 3 bin metrekarelik mülkiyeti belirlenmemiş alana yaptı. İBB, bu ofisin kaçak olduğunu belirterek yıkım kararı aldı. Mahkemelerden tam 4 kez yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Çevre Bakanlığı imar planını değiştirerek, kaçak ofisi yasal hale getirdi.

- Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Antalya Kaş’taki kaçak villalarla ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, “Kaş’ta 9 bin 769 yapı kayıt belgesi düzenlendiği görülmüş olup, söz konusu belgelerin 703 adedi iptal edilmiş, 9 bin 66 adedi aktif haldedir” demişti.

- Muğla’nın Bodrum Gümüşlük Mahallesi’nde üç dönüm arazi ve içerisindeki kazı evini satın alan iş adamı betonarme yapıyı büyüttü, alana kaçak yapı inşa etti. Belediye ekipleri kaçak inşaat alanını mühürledi. Ancak yıkım bir türlü gerçekleşmedi. Yıkımın önündeki tek engel ise imar affı oldu.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER