Vergi muafiyeti tanınan vakıfların büyük çoğunluğu gerici cemaat vakıfları ile AKP'li yöneticilerin yönetim kurullarında yer aldığı vakıflardan oluşuyor. Kültür ve
Turizm Bakanlığı'na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün açıkladığı
"Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Vergi Muafiyeti Tanınan Vakıflar" listesine göre, Erdoğan 12 Şubat'ta "Fahri Kiğılı Vakfı'na" vergi muafiyeti tanıdı. Malatya merkezli vakfa ismi verilen Fahri Kiğılı aynı zamanda Erenköy Cemaati’nin lideri Osman Nuri Topbaş’ın dedesi.
BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Fahri Kiğılı Vakfı'nın internet sitesinde vakfın sekiz Kuran kursu bulunduğu bilgisi yer alıyor. Ayrıca vakfın dört de cami projesi bulunuyor. 1968 yılında hayatını kaybeden Fahri Kiğılı için “Hacı Fahri Efendi, bir ticaret adamı olarak başladığı hayat mücadelesini Kur’an hadimi bir hocaefendi olarak sürdürüp noktaladı” ifadelerine yer verildi.
''YÖNETİMDE AKP'LİLER VAR''
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4 Mart’ta da Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’na (TİSVA)vergi muafiyeti tanıdı. Vakfın kurucu başkanlığını eski AKP Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül’ün yaptığı vakfın yönetiminde Akgül’ün oğlu Halil Fatih Akgül ile 2015 yılında AKP Isparta milletvekili aday adayı olan Ahmet Kaya Bağ da yer alıyor.
Türkiye’de yaklaşık olarak 5 bin 500 civarında olan vakıflardan bugüne kadar 292’sine vergi muafiyeti hakkı tanındı. Erdoğan’ın yedi yıllık görev süresi boyunca vergi muafiyeti tanıdığı vakıf sayısı 46 oldu. Erdoğan, 2015’de altı, 2016’da sekiz, 2017’da sekiz, 2018’de 11, 2019’da yedi ve 2020 yılında da dört vakfa vergi muafiyeti sağladı.