Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Çanakkale'de Kaz Dağları'nı katleden Kanadalı firmadan skandal açıklama

Çanakkale'nin merkeze bağlı Kirazlı Köyü yakınlarında bulunan Kirazlı Altın Madeni'nde 195 bin ağaç kesildi. 195 bin ağacın katledilmesi ve siyanürlü maden arama çalışmalarıyla su kaynaklarının kirletilmesine isyan eden çevreciler, milletvekilleri, sanatçılar, STK temsilcileri faaliyetlerin durdurulması için çağrı yaparken CHP'li Gürsel Tekin'in Twitter hesabından paylaştığı video gündeme bomba gibi düştü. 

Kaz Dağların’daki doğa katliamı ile gündeme gelen Kanadalı maden şirketi Alamos Gold’un CEO'su John McCluskey'in geçtiğimiz yıl kendi ülkesinde bir televizyon kanalına verdiği demeç CHP'li Gürsel Tekin tarafından paylaşıldı. Türkiye'deki maden yatırımları hakkında bilgi veren John McCluskey, yaptıkları 'mütevazi' yatırımla ne kadar kazanacaklarını anlatıyor. McCluskey ayrıca Türkiye'de dolar kurunun yükselmesi ile birlikte maliyetlerinin de düştüğünü anlatıyor.

Çanakkale'nin Kaz Dağları bölgesinde yer alan Kirazlı köyünde işletilecek altın madeni için 10 binlerce ağacın kesimi gündeme gelen Kanadalı Maden şirketi Alamos Gold’un CEO’su John McCluskey ait bir videoyu paylaşan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Bizim insanımız taşeron olarak madende çalışıyor, bizim doğamız yok oluyor, Kazdağları zehirleniyor. Türkiye kaybediyor.” dedi. “CEO’nun açıklamasına göre 3 milyon ons altın bulunmuş. Değeri 4 milyar dolar yani 22 milyar 640 milyon lira. Yaptıkları yatırım sadece 100 milyon dolar.” diyen Tekin mesajında “Kazdağları’nda 195 bin ağaç kesen maden şirketi CEO’su diyor ki: Mütevazi bir yatırım yaptık. Üretime 2020 yılında başlayacağız ve 15 sene sürecek. TL’nin değer kaybetmesi maliyetleri düşürdü. Yabancı işçi çalıştırmıyoruz. Türkler taş taşımakta çok iyiler.” ifadelerine yer verdi.

Kanadalı şirket Alamos Gold'un sahip olduğu Doğu Biga Madencilik firmasının taşeronluğunu yaptığı maden için resmi kaynaklara göre 14 bin civarında ağaç kesildi. Ancak ÇED raporuna göre 45 bin ağacın kesimi için izin alınan bölgede çevre örgütleri 195 bin civarında ağaç kesildiğini açıkladı. Hayati su kaynakları ve su havzaları üzerinde bulunan ve Türkiye için oksijen kaynağı olan bu bölgede böylesine kapsamlı bir ağaç katliamının yapılması tepkilere yol açtı.

Vatandaş, çevre örgütleri, sanatçılar ve CHP’li belediyelerin desteğiyle başlatılan ‘Su ve Vicdan’ nöbeti bölgede sürerken sosyal medyadan ‘Kazdağları hepimizin’ etiketiyle kampanya başlatıldı. Uzmanlar ise, ağaç katliamının yanı sıra altın madeni siyanürle çıkarılacağı için hem bölgedeki doğal yaşamın hem de bölge halkının sağlığının tehdit altında olduğu yönünde değerlendirme yapıyor.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER